Een goed begin van uw vakantie

2012 - Hobby 455 UF Excellent

1 januari 2013

Door Willem Laros - november 2012
Veelzijdige familiecaravan
Seizoen 2013 wordt het vierde voor de succesvolle 455 UF Excellent van Hobby. En als je model 2013 van deze indeling betreedt dan zie je in de eerste plaats dat er veel is veranderd, maar tegelijk ook waarom dit een bijzonder gewilde plattegrond is. Eigenlijk voel ik me al direct thuis in deze Hobby...

Het is een trend: ouders en zelfstandig wonende kinderen met een jong gezin kopen samen een caravan. De ouders gebruiken deze in het voor- en najaar (en wie weet ook in de winter), de kinderen rijden er in de zomer mee rond. Dat spaart kosten van aanschaf, maar natuurlijk ook van verzekering, stalling en onderhoud. In deze financieel wat donkerder tijden helemaal zo'n gek idee nog niet.

Populaire indeling
Wie weet zorgt dit gedeelde eigendom mede voor de populariteit van indelingen zoals de 455 UF. Een rondzit aan de ene kant en een vast, dwars bed aan de andere zijde. Dat maakt de caravan geschikt voor het reizen met twee, maar ook met vier personen.
Bij binnenkomst in deze Excellent 455 UF vinden we links, aan de achterzijde, de rondzit, in een aangenaam lichte beige/donkerrode kleurstelling. Naast de toegangsdeur vinden we aan de andere zijde de fraai afgeronde keuken, met een voorraadkast, vier laden en de Thetford koelkast. Aan de voorzijde het tweepersoonsbed, met daaronder de boiler en bagageruimte. Tegenover de keuken is de natte cel, al net zo fraai van rondingen voorzien als de keuken. We zijn helemaal rond als we tenslotte de hangkast noemen en de (nieuwste) Truma-kachel, met ventilator en uitstroomopeningen verspreid door de gehele caravan.

In de caravan breng je overdag de meeste tijd door op de rondzit. Het is goed te beseffen dat deze zich hier aan de achterzijde bevindt. Op elke camping is dat anders, maar achteruit op zijn plaats gezet biedt de voorzijde vaak een prettiger uitzicht. De vorm van het tafelblad is aangepast aan de ongelijke lengte van de bank links en rechts. Vijf tot zes personen kunnen comfortabel aan tafel zitten. In de hoeken zorgen spiegels voor een ruimtelijk effect. Strookjes gordijn en vitrage kleden het geheel sfeervol af.
De bovenkastjes rondom zijn geheel vlak, zonder handgrepen. Openen en sluiten gebeurt met de hand aan de onderkant. Boven en onder de kastjes loopt 'een streep' licht, veroorzaakt door LED-lampjes die door kunststof schijnen. Dat zorgt voor een mooie, egale verlichting in het interieur. Boven de tafel is een ronde, strakke plafondlamp gemonteerd met drie LED-spotjes of alleen indirecte verlichting. Een uitgekiend verlichtingsconcept, wat mij betreft!
De bank is voorzien van een op leer gelijkende kunststof in de kleur beige. Misschien wel wat besmettelijk met kleine kinderen en een hond, maar het materiaal voelt goed ‘wasbaar’ aan en het is bovendien afneembaar dankzij de ritssluitingen. Standaard is de Excellent van deze kleurstelling Madeira voorzien, maar de mogelijkheid bestaat ook te kiezen uit een stofvariant van een andere serie.

Keuken
Voor de chef-kok aan boord is de keuken van deze Hobby een verademing in vergelijking met veel andere caravankeukens. Er is voldoende aflegruimte, prettig veel bagagecapaciteit (apothekerskast plus vier laden) en verlichting. Vooral de apothekerskast (drie laden hoog) is prachtig en voorzien van een 'zachte' sluiting. Er zijn drie wandcontactdozen, met vier aansluiting bij elkaar. In het keukenblad zit een doorvoermogelijkheid voor snoeren naar een wandcontactdoos. Handig voor koffiezetter en waterkoker bijvoorbeeld. Maar ook een televisie kan hier staan, het scherm gericht naar de zithoek. Boven het aanrecht is verlichting, maar ook boven de keukenkastjes zijn nog drie spotjes aangebracht. De keukenkastjes zijn 'echte' kastjes, met openslaande deuren en heerlijk ruim.

Boven het bed bevindt zich geen aflegruimte (boek, telefoon), maar er is wel een vensterbank waar het een en ander neergelegd kan worden. Een stopcontact in die vensterbank zou handig zijn: de moderne smartphones en ook tabletten moeten immers dagelijks aan het infuus... Een drukschakelaar aan het hoofdeinde maakt het mogelijk de spotjes en de sfeerverlichting apart te bedienen.

De badkamer is ruim en praktisch, met volop mogelijkheden om een en ander op te bergen. Het Thetford cassettetoilet behoeft geen nadere toelichting. De wastafel in de natte cel heeft als voordeel dat alle nattigheid bij elkaar blijft en je geen gespetter hebt in het woongedeelte. Het maakt wel de badkamer groter, waardoor een bed in de lengte niet meer kan. Want dat kan een nadeel zijn van een dwars bed: je kunt niet allebei even gemakkelijk het bed verlaten en betreden.

Afwerking
De afwerking van de caravan oogt prima. Veel leidingen lopen verzameld in kokers door de bankkasten. Aan ventilatieopeningen ook geen gebrek. Bij de ingang vinden we een centraal paneel waarmee de verlichting wordt geregeld, maar waarop ook het waterniveau van de vaste schoonwatertank is af te lezen. Laag, onder de handgreep, is een extra drukknopje voor het inschakelen van de lamp boven de tafel. Handig, bij het in het donker thuiskomen.

Hobby blijft het keer op keer presteren: heel veel caravan voor een schappelijke prijs. De Excellent 455 UF staat in de showroom met een prijskaartje waarop 16.950 euro staat. Een bedrag dat deze caravan volledig waard is.

Informatie en verkoopadressen
Hobby Benelux Caravan B.V.
Pieter Zeemanweg 170
3316 GZ Dordrecht
Tel: 078-6511844
www.hobby-caravan.de

Verder zijn standaard o.a. schokdempers, de WS 3000 Winterhoff antislingerkoppeling, een Midi-Heki dakluik (700 x 500 mm), de nieuwe Truma S 5004 verwarming, een buitenstopcontact met 230 volt, SAT- en TV-aansluiting, chassisvoorbereiding voor Truma mover, geïntegreerde kogeldrukmeter in het neuswiel en een tweedelige deur met raam, afvalemmer, opbergvakken en verticaal insectenplissé.

De Hobby 455 UF Excellent werd beschikbaar gesteld door Ad Dekker, Raamsdonksveer, tel: 0162-514622 en www.addekker.nl

Vorige pagina

Caravantest