Een goed begin van uw vakantie

2009 - Hobby La Vita Bionda 455 UF

1 januari 2011

Door Paul Descamps - April 2009

Met de La Vita Bionda brengt Hobby een verandering in het caravanlandschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de titel van Caravan van het Jaar wegkaapte. De vakjury, bestaand uit Paul Descamps - namens Vakantiekriebels, Jan de Laat - namens het Algemeen Dagblad, Willem Laros - freelance kampeerjournalist, Aad van der Poel – namens de Kampeer & Caravan Kampioen en Frits Ronner namens de Nederlandse Caravan Club, is van mening dat Hobby met dit design lef toont.
Wij bekeken de 455 UF eens van nabij. Hij heeft een klassieke indeling met een dwars bed voorin en een U zitgroep achteraan. Zeer geschikt voor een paar, des gewenst kunnen er een paar (klein)kinderen mee op vakantie.

Exterieur
Bij een eerste aanblik komen er verschillende reacties los. Het gaat van wauw tot boe. De een vindt de gedurfde zwarte ramen prachtig, een ander vindt het maar niets. Persoonlijk ben ik niet enthousiast over de puntige vorm naar voor. We vragen ons af hoe het er zou uitzien als die punt naar achter zou wijzen? Misschien geeft het een dynamischer effect? Over de bolle opzetstukken op de hoeken is iedereen het eens, het geeft de La Vita een stabieler uiterlijk. Vooral het achterfront vertoont meer diepte en het trapezium raam vergroot dat effect. De zijwanden zijn uitgevoerd in aluminium met hamerslag profiel. Voor de ronde vormen is polyester materiaal gebruikt. Om het geheel mooi af te werken is over de dissel een afdekplaat gemonteeerd en we zien ook een neuswiel met geïntegreerde weegschaal.

Interieur
Fervente liefhebbers van Hobby interieurs zullen misschien even met de ogen knipperen bij het binnenkomen van een La Vita Bionda. De ontwerpers gooiden het over een heel andere boeg en gebruikten lichter meubilair dat evenwel nog altijd de trekjes van Hobby vertoont. De Fockbeker fabrikant wil met deze jongste creatie een jonger en ander publiek aantrekken.
Wat de meubelvormen betreft, ze wijken niet zoveel af van hetgeen werd gebruikt in de andere reeksen. Voor La Vita Bionda is een lichte houtsoort gebruikt en dat zorgt voor een jong en dynamisch interieur. Het geeft vooral een ruimtelijk gevoel dat ondersteund wordt door de aangepaste stoffering. Bovendien is er in de 455 UF echt veel loopruimte in het centraal gedeelte. Danslustige paren hoeven zich niet in te houden. Trouwens, de indeling is bedoeld voor twee personen. Voorin een vast tweepersoonsbed en achteraan een U zitgroep, die men eventueel tot bed kan omvormen. Zitten met vier kan, maar dan moet men wel een beetje inschikkelijk zijn met het tafeloppervlakte en vier paar benen plus een stel tafelpoten zouden onder het tafelblad wel eens in conflict kunnen komen.
De kussens rondom zitten comfortabel en zijn niet te diep, hetgeen een goede rugsteun waarborgt. De tweekleurige rugkussens met gebogen bovenkanten en het hoge rugkussen in de hoek zorgen voor een mooi geheel. Voor de bovenkasten heeft men dikbuikige deuren genomen voorzien van stevige scharnieren en dito handgrepen. Helemaal rond loopt een donkere band over de deuren waarin de handgrepen verwerkt zijn. Het geeft een mooi effect en het interieur oogt er langer door. Alleen in de zitgroep zijn open legvakken. In de hogere kasten boven het bed zijn links en rechts legplanken, jammer dat die in de kasten tegen de voorwand ontbreken. Andere bagage kan in de zitbanken. Om de zittingen te openen moet men beide handen gebruiken, of eerst de kussens wegnemen. Om bij de inhoud van de achterste bank te kunnen moet een hele verhuizing plaats vinden van bijna alle kussens. Er zijn echter zaken aan boord die men zelden nodig heeft en daarvoor is dit de aangewezen plaats.
Voor de grote bagagestukken is er de gemakkelijk bereikbare koffer onder het dwars opgestelde dubbele bed. Dat bestaat uit 2 enkele matrassen en 2 enkele lattenbodems waarvan de eerste met hulp van een veer vlot omhoog klapt. De koffer is eveneens via een serviceluik bereikbaar en de onderliggende warme luchtslang is met een metalen plaat afgeschermd om beschadiging te voorkomen bij het in- en uitladen. Een stukje van de koffer is afgenomen voor de watertank en de boiler. Al jaren is Hobby specialist in het plaatsten van lichtpunten. Zo ook in de La Vita Bionda. We beginnen met fel licht in de zitgroep en door stuk voor stuk lampjes te doven eindigen we met sfeervolle indirecte verlichting. In de hoek hebben de lampen een eigen schakelaar. De andere worden bediend met drukschakelaars gegroepeerd op het centrale paneel rond de hoofdschakelaar aan de deur.

Keuken
Met haar gebogen vorm is de tweekleurige keuken een knap meubelstuk. In het diepe dikke aanrecht zijn de gaspitten onder een zwarte glazen afdekplaat verstopt, daarnaast onder een dito plaat de spoelbak, ertussen pronkt de waterkraan. Ver staan de gaspitten niet van elkaar, de bewoners zullen aangepaste pannen moeten gebruiken. Vooraan is veel plaats om groente en vlees tot eetbare producten voor te bereiden. Onderaan zijn drie zelfsluitende laden en de koelkast. Rechts is in de afgeronde hoek nog een lade met draadmanden. In het open vak zijn de aansluitingen voor een tv. Boven hangen 3 goed verdeelde kasten en voldoende lampen. Tot tevredenheid van de kok zijn er zo maar eventjes zes(!) stopcontacten.

Badkamer
Achter de tweekleurige deur schuilt een levendige natte cel. Helemaal uitgevoerd in witte kunststof, onderbroken door tal van crèmekleurige deurtjes met een donkere handgreep en nog een donkerrode rondlopende boord ter hoogte van het wasbakje. Het staat in een hoek opgesteld en heeft links en rechts voorgevormde delen om zeep en ander toiletgerief te leggen. Op één na stellen de kastjes inhoudelijk niet veel voor. Het vaste Thetford toilet staat gebruiksvriendelijk opgesteld en 3 drukschakelaars zorgen voor een soort van nacht- en dag verlichting.

Tenslotte
Met de La Vita Bionda reeks heeft Hobby een nieuwe parel aan zijn kroon. Opvallend gevormde ramen en de dikke opzetprofielen geven een totaal ander uiterlijk, hoewel de basisvorm gelijk is aan die van de andere reeksen. Ook het interieur is vernieuwend en een reden om andere klanten aan te trekken. Zoals we van Hobby gewoon zijn heeft de La Vita Bionda een complete uitrusting en is keurig afgewerkt.

Informatie en verkoopadressen
Hobby Benelux Caravans
Pieter Zeemanweg 170
3316 GZ Dordrecht
Tel: 078 6511844
www.hobby-caravan.de
www.hobby-caravan.nl

Beschikbaar gesteld door
Ad Dekker Rekreatie
Sterrekroos 25
4941 VZ Raamsdonksveer
Tel: 0162 514622
www.addekker.nl

Vorige pagina

Caravantest