Een goed begin van uw vakantie

2009 - Dethleffs Aero Style 470 DB

1 januari 2011

Door Paul Descamps - okt. 2009
Achter het leuke koetswerk van de Dethleffs Aero Style zijn 5 interieurs met veel nieuwe ideeën te ontdekken. We kozen voor de 470 DB, de kleinste. Het is een populaire indeling met een Frans bed, geschikt voor een paar dat graag wat bewegingsruimte heeft.

Exterieur
Vorig jaar bracht Dethleffs met de Aero Style wat verandering in het caravanlandschap. Voor een nog attractievere buitenkant is hij verkrijgbaar met witte hamerslag buitenwand, zilverkleurig gladde aluminiumplat en als extra nog donkere decorstukken waarin de al eveneens donkere ramen verdwijnen. We zouden bijna durven zeggen, het dak begint bij de dissel en loopt in één ononderbroken vloeiende, gebogen lijn door tot aan de verticale achterwand. Het deksel van de geïntegreerde disselkoffer is in spiegelende zwarte kunststof uitgevoerd, net erboven begint het panoramisch venster dat even zwart is als de zijramen. Het geeft een mooi contrast met het witte koetswerk. De schilder penseelde er nog sierlijnen tussen om er een fris en levendig geheel van te maken. De aluminium rangeerhandgrepen zijn een meter lang vertikaal opgesteld en volgen de vorm van het voorfront. Achteraan zijn ze kleiner, gebogen en schuin aan de wand geschroefd. Een stel grote lichtblokken zorgt ervoor ’s nachts gezien te worden.

Interieur
Bij het binnenstappen valt direct de ruimte op. Dat heeft wat te maken met het type indeling en het brede loopvlak tegenover de keuken. Het lichte meubeldecor en de strak gehouden meubelen dragen er ook aan bij.
Hoe vernieuwend de ontwerpers ook zijn, de basisideeën blijven nog altijd hetzelfde. Zo heeft de 470 DB achterin een Fransbed met ernaast de toiletruimte, centraal zijn de kleerkast en de keuken. Vooraan, onder het in een boog naar beneden komend dak, is de zitgroep. Hoewel men bijna van een monumentale Uzitgroep zou kunnen spreken kan men er slechts met 2 personen comfortabel aan tafel zitten. Het tafelblad is gewoonweg te klein om met meer mensen bij de tafel te kunnen eten. Als het om een koekje en een kopje koffie gaat is er overigens geen probleem. Bovendien is de indeling bedoeld voor twee personen. Gelukkig staat de tafel zelfstandig en is naar alle kanten te verschuiven. Voor de nacht laat men de tafel door de knieën knikken, herschikt men de rug- en zitkussens, et voilà, het is een ruim tweepersoonsbed. Het Fransbed achterin is aan hoofd en schouders breed genoeg, aan het voeteinde is het smaller omdat voor een fatsoenlijke doorgang naar de wc er nu eenmaal een schuine kant aan het matras moet zijn. Het bed heeft een dik matras en het wordt gedragen door 2 enkele lattenbodems. Tezamen vormt het een comfortabele slaapplaats. Met behulp van een stel gasveren kan men het omhoog kantelen en komt er een enorme koffer in beeld. Het is eveneens vanaf buiten bereikbaar. Nog meer bergruimte vinden we in de vrij goed te bereiken koffers onder de zitbanken.
Blijf bij het inpakken goed opletten want 143 kg bagage heeft men vlug verzameld. Op de voorkant na, zijn, waar het kan, inhoudrijke bovenkasten geplaatst
Voor de Aero Style hebben de ontwerpers het gehouden bij een vlakke meubelstijl. Behalve de koelkastdeur zijn de wanden en deuren volledig vlak, zelfs een handgreep ontbreekt. Die zijn ook niet nodig omdat de deuren iets lager komen dan de inhoud en daar is het gemakkelijk te bedienen slot dat gelijktijdig de trekker vormt. In de voorste helft, het woongedeelte, zorgt de witte keuken voor afwisseling tussen het hout, terwijl in het slaapvertrek een witte deur in de hoek de bruine wand doorbreekt. Naast het bed is de toiletruimte met een vast Thetford wc. Men heeft er een douche geïnstalleerd waar we onze bedenkingen bij hebben. Er is geen gordijn voorzien om de deur af te schermen en we zien geen kit in de hoeken. Wij adviseren in dit geval de douche in het toiletgebouw van de camping te gebruiken. Naast de keuken staat het wasbakje op een kwart ronde kast. Ah, daar hebben we dus toch 2 gebogen deuren gevonden. Boven zijn 2 spiegels in de hoeken en nog open legplanken. Voor kleine toilet benodigdheden zijn er een paar ondiepe kasten voorzien.

De keuken
De al lang bekende Gourmet keuken, zoals Dethleffs ze met succes en in verschillende tinten toepast in caravans, past met haar lichte kleuren wondermooi in het interieur. Genoeg lampen zorgen voor voldoende licht op het aanrecht en in de pannen. Onder het drievoudig variabel afdekblad staan de gaspitten ver genoeg van elkaar, wie graag pannen met grote diameter gebruikt zal vast in zijn nopjes zijn. Een robuuste waterkraan pronkt boven de ronde roestvrijstalen spoelbak. Vooraan is plaats gemaakt voor de gasknoppen. Dat is binnen het bereik van kleutervingertjes en dat vinden we niet zo veilig. Onder het op een prettige werkhoogte geplaatste aanrecht zijn drie brede diepe laden waarvan de bovenste voor het bestek is ingedeeld. Bovenaan, verborgen achter 4 witte opendraaiende deuren, zijn hoge kasten met verstelbare legplanken. Voor de ‘rieten mandenkast’ zoals we in de grotere type caravans aantreffen was in de 470 DB geen plaats.

Tenslotte
Dethleffs brengt met zijn Aero Style reeks, zonder drastische veranderingen, vernieuwing in het caravanlandschap. Met een mooi en attractief uiterlijk en tal van uitgewerkte ideeën maken ze het leven van de caravanner aangenamer en comfortabeler. Hier en daar zijn nog enkele details voor verbetering vatbaar.

Henk Pen
Het caravan en camper bedrijf Henk Pen bestaat al 35 jaar en is uitgegroeid tot een van de grootste van de streek. Sinds G.B. Wildenborg de touwtjes in handen nam heeft hij, we durven dat te zeggen, een unieke caravan en camper accessoires en onderdelen toonzaal gecreerd. Van ieder stukje ligt er, stevig vastgelijmd, slechts één op de schappen. Zo blijft alles keurig op zijn plaats liggen. Als de klant zijn keuze gemaakt heeft kan hij dat onderdeel afhalen aan de balie.

Dethleffs Nederland B.V.
Postbus 20
7480 AA Haaksbergen
Telefoon 053-5737425
www.dethleffs.nl

Beschikbaar gesteld door Henk Pen Caravans
Westsingel 2
7481 WK Haaksbergen
Tel: 053 5722083
www.henkpen.nl

Vorige pagina

Caravantest