Een goed begin van uw vakantie

2013 - Adria Adora 613 HT

11 november 2013

Chalet op wielen
Willem Laros - 2013

Er zijn heel veel verschillende manieren om caravans in te delen. Denk aan grootte, aantal slaapplaatsen, gewicht en meer. Als er ook een indeling is met mobiele caravans (voor de reizigers onder ons) en meer plaatsgebonden typen, dan scharen we de hier 'nader bekeken' Adria Adora 613 HT zeker onder de laatste categorie. Al zijn er natuurlijk ook mensen die juist met deze caravan rond willen trekken.
De Adora 613 HT heeft alle eigenschappen 'in huis' om het een mobiel chalet te noemen. De breedte van 250 cm geeft bijzonder veel leefruimte. De indeling is gericht op een comfortabel en langdurig verblijf. Kijk maar even mee.

Schitterende keuken
De deur zit voor de as en dus aan de voorzijde. Bij binnenkomst valt het gelijk op: rechts van de toegangsdeur vinden we een schitterende keuken, met een L-vormig blad. Hierdoor is er ongewoon veel werkruimte op het aanrechtblad. De keuken is verder voorzien van een ruim driepits gasstel, fraai uitgevoerd in zwart. Onder het gasstel is een oventje. In een 'verblijfscaravan' zou een grotere koelkast dan het huidige tafelmodel niet hebben misstaan.
Naast de kraan is de gehele hoek bruikbare werkruimte. Met nog een slimmigheidje: een geïntegreerde deksel met daaronder een afvalbakje. Direct naast de toegangsdeur een ruimte die eigenlijk niet tot de keuken behoort: de hangkast.
Als we van de verbazing van de luxe keuken bekomen zijn richten we de blik naar links. De zitbank vinden we daar, eveneens L-vormig. Tegenover het korte deel is gelijk zo'n deel, maar dan in de vorm van een losse poef. Die onderweg overigens met een band keurig op zijn plek wordt gehouden. De rechthoekige tafel met ronde hoeken staat los op een brede, centrale en in hoogte verstelbare zuil.

Met zes aan tafel
Tegenover de 'hoofdbank' vinden we een tweede bankje, zeker goed voor twee personen. Met weinig moeite kun je dus met zes mensen aan tafel zitten. Met een breedte van 250 cm behoort dit tot de plezierige mogelijkheden. Aan dit bankje grenst het tv-meubel: de hangbeugel is al aanwezig, evenals de aansluitmogelijkheden uiteraard.
We verlaten 'de woonkamer' en gaan verder naar achteren. De slaapkamer betreden we nu. Twee eenpersoonsbedden van 80 cm breed, met een ruim gangpad ertussen en een kast boven het voeteneinde. Het ene bed is iets langer dan het andere, maar 188 cm zal in vrijwel alle gevallen voldoende zijn voor mevrouw. Slaap- en woondeel kunnen met een schuifwand van elkaar worden gescheiden.
Tenslotte komen we in de natte cel, over de volle breedte van de achterzijde. Links de douche, in het midden de wastafel, omgeven door kastjes, en rechts tenslotte het toilet. De ruimte is alleen als geheel afsluitbaar, afgezien van het douchescherm.
Na deze rondgang wordt het wellicht duidelijk waarom wij deze caravan vooral graag zouden willen inzetten op de seizoens- of zelfs jaarplaats. Alles is immers vooral gericht op ruimte en comfort, en minder op licht en mobiel.
De sfeer in deze caravan moet je aanspreken. De gekozen houtkleur, de vloerbedekking en de afwezigheid van een uitbundige verlichting zorgen voor een vrij donker interieur. Wellicht volkomen in de smaak vallend bij de beoogde koper, maar van mij zou het iets lichter mogen. Overigens komt er via het grote dakraam boven de zithoek wel veel daglicht binnen. In het slaapdeel is een klein ventilatieraam in het dak aangebracht.

Originele indeling
Aan de buitenkant is aan deze Adria weinig bijzonders te zien. Dankzij de breedte van 250 cm is ook de disselbak aangenaam ruim, met hierin het standaard reservewiel. Aan een zijde is een bagageluik aangebracht, dat de ruimte onder het bed van buitenaf toegankelijk maakt. Een ruimte de wel 'beperkt' is tot de breedte van het eenpersoonsbed, dus ongeveer 80 cm. Iets om rekening mee te houden bij het aanschaffen van campingtafel en stoelen.
De Adria Adora 613 HT is een uitstekende poging om een originele indeling te koppelen aan maximaal woonplezier. Opvallend is het uitstekende gebruik van de ruimte, ook voor kastjes, laden en aflegmogelijkheden. Enige structuur in het inruimen van de caravan is wenselijk, want anders blijf je zoeken naar die batterijtjes, bijvoorbeeld. Op een euro na wil de dealer 20.000 euro voor deze caravan ontvangen. Dat is een heel bedrag, ook voor het gebodene. Ook wat dit betreft is het dus een caravan voor de gebruiker die ervaring heeft met deze vorm van kamperen. En die wellicht na jaren rondtrekken nu behoefte heeft aan een vaster plekje. Zonder de mobiliteit uit het oog te verlezen.

Importeur Adria Benelux BV www.adria-mobil.com

Vorige pagina

Caravantest