Een goed begin van uw vakantie

2010 - Tuareg

11 november 2010

Door Paul Descamps - november 2010

Zonder extreem te willen doen zijn er toch altijd kampeerders die graag eens van gladde asfalt wegen willen afwijken. Aart Kok weet dit en ontwierp een compacte caravan, stevig genoeg om door een 4 x 4 getrokken te worden. De Tuareg is in veel gevallen nauwelijks breder en soms zelf smaller dan het trekkend voertuig. Het stevige koetswerk maakt het mogelijk om zonder problemen over boswegeltjes ergens een mooi plekje te zoeken.

Exterieur
Aan de sportiviteit van de Tuareg hoeven we niet te twijfelen. Alleen al het reservewiel dat in een aangepaste houder aan het voorfront hangt laat vermoeden dat het hier niet om een doodgewone compacte caravan gaat. Aluminium traanplaat voor de wielkasten zijn eveneens blikvangers en ze vormen een contrast met de donkere zijde van de Tuareg. De disselafdekking uit hetzelfde materiaal vervaardigd, laat toe op de dissel te staan om het reservewiel in zijn houder te hangen of eruit te halen. Wat ook opvalt is de bruine kleur van de klep van de disselkoffer, de kleur komt overeen met de rand van het hefdak en het zeildoek. De handgrepen lopen tot over het dak hetgeen het sportieve karakter nog onderstreept.
Helaas heeft de fabrikant de breedtelichtjes helemaal onderaan geplaatst op een plaats waar ze voor tegenliggers onzichtbaar zijn. Achteraan verleent een 74 cm brede deur toegang tot de caravan. Via deze deur is het ook eenvoudig een fiets of een lichte motor naar binnen te manoeuvreren. De handgrepen lopen hier eveneens loodrecht omhoog tot aan het dak. Met het oog op minder berijdbare wegen en rondzwiepende takken worden de achterlichten met een traliewerk beschermt. Wie dacht om onder de Tuareg een paar dunne chassisbalken te vinden heeft volkomen verkeerd gedacht. Het zware AL-KO chassis in combinatie met de dikke banden geven geen krimp als ze meedogenloos over hobbelige wegen worden gereden.

Interieur
Jonge kampeerders kiezen vaak voor ´echt´ kamperen met de tent en meestal ook nog met een Spartaanse uitrusting. Met het ouder worden en na een paar natte vakanties wordt uitgekeken naar iets met meer comfort, iets waarin men droger en warmer kan vertoeven. Zo komt men al vlug bij een compacte caravan, die in de eerste plaats met een kleine auto kan worden getrokken, eventueel in een gewone garage past en die het mogelijk maakt ook in het voor- en najaar van een vakantie te genieten.
De Tuareg voldoet aan deze eisen en biedt slaapplaats aan 2 personen, al laat het bed toe om er met z’n drieën in te overnachten. Zitten is helemaal geen probleem. Met 4 personen aan tafel en nog een paar gasten erbij kan gemakkelijk. De kussens zitten en liggen comfortabel. Als er volle kopjes of soepborden op tafel staan is het op passen geblazen, de tafel is geen toonbeeld van stabiliteit. Komt er overdag niet zo veel licht binnen, ´s avond is dat uitstekend in orde. Er zijn veel luxueuze caravans die niet kunnen tippen aan de verlichting van dit interieur. Behalve het slaap- en zitcomfort is de inrichting wat Spartaans gehouden. Meer aandacht ging naar de stevigheid en de praktische uitvoering. Dit maakt dat men gerust over hobbelige wegen kan rijden zonder dat er van alles los begint te rammelen. Zo zijn de deuren van de tamelijk diepe bovenkasten vervangen door een net. Links en rechts van de buitendeur zijn eenvoudige kastjes vervaardigd uit 14 mm dikke multiplex en bekleed met een wit krasvrij materiaal. In de rechterkast is ruimte voor allerlei spullen die men graag snel bij de hand heeft en links staat een knap uitgekiende keukenkast. De variabele zitgroep, want zo mogen we hem wel noemen, biedt behalve zit- en slaapmogelijkheden nog enkele spitsvondigheden. De voorkant van de bank is uitgevoerd in een combinatie van aluminium buizen en traanplaat. Men heeft er 2 brede openingen in gelaten voor bagage. In het voorste gedeelte passen speciaal voor dit doel aluminium kisten, het is optioneel maar het loont. Men kan ze vóór het vertrek thuis inladen en gevuld meenemen naar de caravan. Niet iedereen heeft het geluk de Tuareg thuis voor de deur te inrichten. De kisten worden met riemen aan de vloer verankerd.
Door scharnieren op de juiste plaats kan men de zittingen van de banken omhoog klappen zonder de kussens te verleggen en eenmaal opengeklapt blijven ze nog open staan ook. Dat biedt de mogelijkheid om 2 fietsen of een kleine motor mee te nemen. Er zijn voldoende verankeringpunten om ze met riemen zowel aan de vloer of aan de wand te vergrendelen.

Keuken
De ontwerper hielt er rekening mee dat veel caravaners een groot deel van hun vakantie in de voortent doorbrengen. In veel gevallen gebruikt men alleen de bedden. Bij de Tuareg kan men het bovenste deel van de keuken buiten neerzetten. Aan de rechterkant schuift de keuken in een profiel aan de caravanwand, de andere zijde wordt ondersteund door een afneembare poot. In het aanrecht zijn het spoelbakje en 2 gaspitten geïnstalleerd. Ernaast blijft nog een klein plaatsje als werkblad en het bestek kan in de lade. Het afvalwater wordt in een losse tank opgevangen en de buiten gasaansluiting is verborgen achter een klepje. Het is geen noodzaak om buiten te koken en af te wassen. Het kan net zo goed binnen gebeuren door het mobiele deel binnen op de kast te klikken. Gasaansluiting en een waterkraan zijn voorzien en de vuilwaterafvoer is niet vergeten. Onder het gasstel staat een koelkast met ernaast een kastje voor keuken spulletjes. Wij hadden daar wel graag een schapje meer gezien.

Tenslotte
Omdat de Tuareg er outdoor-achtig uitziet is het niet noodzakelijk over bos- en modderwegen te rijden naar een romantisch plekje ergens aan een meer. Het is ook een prima caravan voor een verblijf op een luxe camping. De aangebouwde voortent zorgt voor een groot woonoppervlakte. Sterke punten van de Taureg zijn het gewicht, fietsen kunnen binnen op een veilige manier worden vervoerd, de caravan heeft geen eigen kenteken nodig en de meeste auto’s zullen geen extra buitenspiegels nodig hebben.

Wat vindt mevrouw ervan?
-Het rijden, zitten en slapen in de Taureg was prima
-Het overige was nogal Spartaans
-Door het ontbreken van een badkamer laat ze de Tuareg liever over aan jongere generaties

Informatie en verkoopadressen
Aart Kok Adventure
Cruquiusweg 29
2102 LS Heemstede
Tel: 023 5471774
www.aartkok.nl

Beschikbaar gesteld door
De Vouwwagenspecialist BV
Mijlstraat 24
5281 LL Boxtel
Tel: 0411 683601
www.vouwwagenspecialist.nl

Vorige pagina

Caravantest