Een goed begin van uw vakantie

2015 - Polar 560 LB

6 juni 2015

Januari 2015 - Willem Laros
Een Polar koop je niet als je elk jaar twee of drie zomerse weken naar Frankrijk trekt voor een vakantie tussen de wijngaarden. Let wel, dat kan natuurlijk wel met een Polar, maar er kan nog zoveel méér mee. Prijs en vooral het uitrustingsniveau van deze Zweedse caravan smeken als het ware om een wat intensiever gebruik, het hele jaar door. Want van 20 graden vorst wordt een Polar niet warm of koud… en die uitschuifbare skiberging zit er ook niet voor niets!

De nieuwe agent voor Polar maakt er werk van. Een nieuwe Polar 560 LB ‘toert’ deze dagen door het land en laat zich zien bij verschillende dealers. Wij nemen een kijkje in de showroom van Wamo in Edam.

Diverse indelingen
Het type gebruik dat bij een Polar-bezitter past vraagt om een caravan met voldoende leefruimte. De 520, net als alle andere modellen 2,5 m breed, is dan ook het kleinste model, verkrijgbaar in één indeling met een vast bed rechts achterin. De Polar 560 is verkrijgbaar in verschillende indelingen. Met enkele bedden (LB) of een tweepersoonsbed (CTH), een dwarsgeplaatst tweepersoonsbed (TDB), of zelfs een tweepersoonsbed met een kinderkamer - lees stapelbed (BK). In Nederland is het model met twee éénpersoonsbedden het populairst: terecht dat deze indeling bij de verschillende dealers is te zien.

Polar bouwt in Dorotea intussen meer dan een halve eeuw caravans. En van alle caravans die Polar ooit bouwde rijdt nog zo’n tachtig procent vrolijk rond. Een Polar is dan ook geen aankoop, maar een ‘investering’: eentje waar je heel lang plezier van hebt. Dankzij de vele indelingsvarianten en de eindeloze lijst opties is elke Polar eigenlijk een beetje maatwerk.
Veel aandacht schenkt Polar ook aan duurzaamheid. Niet alleen als het om de eigen producten gaat, maar ook bij de productie van de caravans. Zo worden toeleveranciers zoveel mogelijk in de directe omgeving van de fabriek gezocht.

Isolatie
Een Polar caravan is enorm goed geïsoleerd. Er is geen caravan met een dikkere isolatie (37 mm EPS): dat maakt een Polar tot een caravan die het hele jaar door onder alle omstandigheden (inclusief Zweedse winters) is te gebruiken.
Alle meubelen (kasten, bedden, kasten, keuken) worden in de eigen fabriek gebouwd. Eén monteur plaatst alles: dat garandeert de hoogste kwaliteit. Een caravan verlaat de fabriek pas na een uitvoerige kwaliteitscontrole, inclusief een bezoek aan de klimaatkamer.

Terug naar ‘onze’ 560 LB. Het ‘volle blauw’ van weleer is teruggebracht naar bescheidener proporties. Maar nog voldoende om herkenbaar te zijn. En anders laat het ijsbeertje niets aan duidelijkheid te wensen over. Bij de deur wappert een vrolijke, Zweedse vlag.
Na het betreden merk je direct dat er ‘ruimte’ is in deze caravan, natuurlijk dankzij de breedte van 2,5 meter. Rechts na binnenkomst is de zeer comfortabele zithoek. Tussen het rechterbed en de zithoek vinden we de toiletruimte en een tv-kastje. Tegenover de ruime keuken - met een groot vierpits gasstel - is voorzien in veel kastruimte.

Comfortabel
De 560 LB is bedoeld als een tweepersoons caravan. Maar wil je vier mensen op de koffie ontvangen is dat geen probleem: de comfortabele zithoek biedt hiervoor alle ruimte. De verlichting - deels traploos dimbaar via aanraakschermpje - zorgt voor een warme sfeer. De lichte accenten in de meubels en de lichte keuken versterken het ruimtegevoel. Wie graag kookt zal blij zijn met het ruime vierpits gasstel en de laden eronder. Boven de Dometic koelkast is een apart vriesvlak aangebracht.
Een blik naar links toont de slaapkamer. Hier dus twee enkele bedden. En kijk eens wat een prachtige verlichting ook hier rondom, in de hoeken, bij het hoofdeinde, in het plafond. En de kwaliteit van de matrassen voel je direct als je even op een bed gaat zitten: hier wordt nachtrust met een hoofdletter geschreven.
Om de woon- en slaapruimte visueel van elkaar te scheiden kiest Polar voor een luchtig gordijn: dat zorgt voor maximale ventilatie door de gehele caravan. Een vouwwand heeft als voordeel dat je het slaapvertrek wellicht wat minder kunt verwarmen, al zal dat hier met de vloerverwarming wellicht weinig uitmaken. Het verwarmingselement achter in de caravan kan wel worden uitgezet voor een koelere slaapkamer.

Naast de keuken is de hangkast. Maar daarin nog enkele rekjes, handig voor wat kleine spulletjes. Doordacht allemaal, en praktisch. Dat Polar met de tijd meegaat bewijzen ook de drie 12 volt aansluitingen die ik binnen vind, handig voor het opladen van allerlei digitaal spul.
Ook de toiletruimte is prachtig en bijzonder compleet en sfeervol verlicht. Deze caravan is extra voorzien van een verwarmd handdoekenrek.

Praktisch
Een Polar wordt gemaakt voor, maar ook door mensen die houden van het reizen met en verblijven in een caravan. Eigen watervoorraad, opvang afvalwater (vorstvrij) en een boordaccu maken de bewoners ‘onafhankelijk’. Het barst verder werkelijk van de praktische oplossingen: sommige zichtbaar, andere alleen merkbaar of voelbaar (zoals de perfecte isolatie). Een paar voorbeelden. Elke Polar is voorzien van een elektrisch systeem, gebaseerd op CAN-bus techniek, net als in auto’s. Vanaf een aanraakscherm kun je de hele caravan ‘bedienen’: lichtcombinaties en lichtsterkte, CV-ketel, elektrisch verwarmingselement, parkeerlampen en waterpomp. Met een ‘vertrek-knop’ gaan alle lichten uit - behalve een instelbare basisverlichting, handig bij terugkomst. Vlak boven de vloer is een blauw lichtje gemonteerd: fijn als je ’s nachts even het bed uit wil zonder de ander met licht te storen. Alle instellingen zijn ook met een app vanaf een smartphone te bedienen. Helemaal 2015 dus!
De spoelbak heeft een afdekplaat. Maar: het is tegelijk ook dienblad. Slim, slim! Vier luidsprekers zijn standaard ingebouwd. En een binnen- en buitenthermometer: in een Polar zit deze vanaf fabriek. Net als aluminium wielen, een gaslekkagetester, een tv-antenne en nog heel veel meer. Vervolgens kiest de koper nog uit diverse kleuren vloer, bekleding en keukenachterwand….

Polar gelooft in zijn eigen product. De koper krijgt twee jaar fabrieksgarantie, vier jaar voertuiggarantie en zeven jaar garantie op (water)dichtheid. Gezien het aantal Polars dat er rondrijdt kun je wel haast zeggen: een Polar koop je voor het leven.
De Polar 560 is een prachtige caravan. De kwaliteit straalt je tegemoet. In alle andere typen - van 520 tot 900 - is dat niet anders. De prijs is bij zoveel kwaliteit geen gespreksonderwerp meer. De keuze is immers: kwaliteit. En die heeft altijd een prijs.

ScandicCaravans
Klomperweg 112
6741 PJ Lunteren
Tel: 0318 304082
wwwww.polarcentrum.eu

Servicedealers
Wamo www.wamo.nl Edam
Marcar caravans www.marcar.nl Groenlo
Jasicamp www.jasicamp Leek
Scandic caravans www.scandiccaravans.nl Scherpenzeel
Triorep www.triorep.nl Veenendaal
 

 

Vorige pagina

Caravantest