Een goed begin van uw vakantie

2011 - Knaus Südwind FU Celebration 50 years

1 januari 2012

Door Paul Descamps - oktober 2011
Als constructeurs een jubileum vieren dan gaat dat gewoonlijk gepaard met een nieuw product ofwel geven ze een bestaand model wat extra’s voor een uitzonderlijke lage prijs. De jarige Knaus koos voor het laatste en lanceert de succesvolle 500 FU als Celebration 50 Years. Met een Fransbed, een ruime U-zitgroep en een knappe keuken.

Exterieur
Opvallen doet hij zeker maar aan de vorm van het koetswerk is echt niets veranderd. Door de brede zwarte banden bij de ramen vallen ze nauwelijks meer op maar missen kan je ze op deze manier ook niet. Tussen beide zwarte uiteinden, die met een punt naar het midden wijzen, prijkt een gouden 50. Achteraan is een robuuste bumper waarin, het midden toe spits uitlopende, lichtblokken geïntegreerd zijn. In iedere lichtblok is een wit achteruitrijdlicht voorzien. Net achter het wiel is een stevige buitendeur met venster en van binnen een afvalbakje. Vooraan is geen raam en de disselkoffer kan ver open om gasflessen er gemakkelijk in en uit te krijgen. In tegenstelling tot veel andere merken zijn de breedte lichtjes hoog genoeg geïnstalleerd om zinvol te zijn. Prima, zo kunnen tegenliggers je al van verre zien Voor het onderstel koos Knaus een AL-KO lichtgewicht chassis met middendrager en geknikte as. Om het veilig te houden is de 500 FU uitgerust met de nieuwste AKS slingerdemper.

Interieur
Veel lichtval, lichte meubelen en genoeg loopruimte in het centrale deel zorgen voor een ruime indruk. Het meubilair, uitgevoerd in licht houtdecor, zorgt ervoor dat er geen donkere hoeken zijn. Dat wordt nog geholpen door de brede ramen in de wanden en het panoramisch dakluik. Bovendien heeft de keuken een licht grijs front. Hoewel op de vloer geen echt hout is gebruikt zoals bij dure jachten, het ziet er vrijwel hetzelfde uit.
In dit model zijn voor de zitgroep tweekleurige kussens gekozen, andere combinaties en kleuren zijn optioneel. Gelukkig zijn de zittingen niet te diep wat een goed zitcomfort waarborgt. Het tafelblad rust op een centrale indrukbare poot. Het geheel staat in een ronde plaat met onderaan een antisliplaag. Dit biedt de mogelijkheid de tafel te verplaatsen en zelfs buiten te gebruiken. Met een beetje moeite kan men bij de inhoud van de zitbanken, voor de achterste moeten bijna alle kussens weggenomen worden.
Voor de verlichting zorgen drie halogeen lampen boven de tafel en in de hoeken is sfeerverlichting aangebracht. Ingebouwde lampen tegen de onderkant van de bovenkasten zorgen voor nog meer licht. De bovenkasten met gebogen deuren hebben brede zilver kleurige handgrepen. Jammer dat er maar twee kasten zijn voorzien van schappen.
Knap gevonden is de open hangkast naast de buitendeur. Onderaan bevindt zich een uitmonding van de verwarming zodat eventuele natte jassen snel droog zijn. De open hangkast is verder naar binnen afgewerkt met een kwart ronde kast, onderaan afgesloten met een bolstaande houten deur, het bovenste deel heeft een plexiglasdeur. Ertussen is nog een vak om eventueel een tv in te plaatsen.
Als we verder kijken zien we de kleerkast met een verstelbaar schap. In het vak onder het schap is nog meer ruimte en de inhoud wordt lekker warm als de kachel aan is. Want zoals gebruikelijk staat de Truma kachel onder de kleerkast
Het voorste deel van het interieur waar zich het Fransbed bevindt kan men afsluiten met een harmonica gordijn. De twee enkele matrassen, gedragen door evenveel lattenbodems, zorgen voor prima slaapcomfort. Overdag dag zijn ze met een sprei afgedekt. Eén matras met lattenbodem kan men opzij klappen om de enorme koffer op te vullen. De koffer is gedeeltelijk vanaf buiten bereikbaar. Let echter op want teveel vertaalt zich in een te hoge kogeldruk. Ook een beetje oppassen met ´harde´ bagage want de warme luchtslangen liggen er onbeschermd.
Wat jammer dat slechts één van de vier hoge bovenkasten de gelukkige bezitter is van een schap. Boven het bed hangen twee leeslampje met schakelaar. Naast het bed is het kleine kamertje met een draaibaar Dometic toilet. Tegen de achterwand zijn een paar open legvakken en een wc rol is voorzien. In de rechterhoek is een douchezuil en we zien er ook een gordijn hangen om alles af te sluiten. Een stortbad nemen is echter geen aanrader omdat de opstaande randen van de douchebak niet afgekit zijn tegen de wanden. Naast het bed is de was afdeling. Een robuuste waterkraan staat te blinken boven het witte wasbakje dat gedragen wordt door een ruime kast. Ook hier kan je je zelf in drievoud bewonderen in evenzoveel spiegels.

Keuken
Als je binnen komt kijk je bijna direct op de tweekleurige keuken. Aan werkoppervlakte op het aanrecht met marmer tekening is geen gebrek. Achteraan zijn drie naast elkaar staande gaspitten ruim opgesteld zodat op de middelste een serieuze pan past. Rechts onderaan zijn 3 brede laden met een zeer lichtgrijs front, de ernaast staande koelkast heeft precies dezelfde kleur. Helemaal rechts en wat vooruit stekend om het bed beter af te schermen is een hoge lade met draadmanden voor flessen. Boven wordt het middenvak ingenomen door kasten met licht grijze deuren, links is een open vak met een ingebouwd lamp. Helemaal aan de andere kant is een vooruit stekende kast afgesloten met een rolluik. In de kast is een verstelbare arm voorzien om een vlakscherm tv aan te koppelen.

Tenslotte
Deze jubileum caravan is een ruime en lichte caravan voor twee personen. Het interieur versterkt het vakantie gevoel. Zoals men van Knaus mag verwachten is de Celebration 50 years keurig afgewerkt.

Informatie
Knaus Tabbert GmbH
Helmut-Knaus Strasse 1
94118 Jandelsbrunn, Duitsland
Tel: 0049 858321
www.knaus.nl

 

Vorige pagina

Caravantest