Een goed begin van uw vakantie

2011 - Dethleffs Tourist HD

5 mei 2011

Door Paul Descamps - april 2011
Er komt een Dethleffs met een hefdakcaravan, meer nieuws ging er aanvankelijk niet naar de pers. Onze gedachten gingen richting een compacte caravan vergelijkbaar met de Eriba Touring of Rapido. Dat bleek helemaal niet waar te zijn want Dethleffs introduceert trots een prachtige, bijna 7 m lange, Tourist HD. Met hefdak, inderdaad.

Exterieur
De nieuwe Tourist HD is een schitterende toercaravan, tijdens onze trip hadden we meer dan genoeg bekijks, al vroegen enkele toeschouwers zich af waar het hefdak voor dient. Een terechte vraag want deze nieuweling heeft met ingevouwen hefdak al een stahoogte van 1,92 m. Dank zij het lage AL-KO chassis en in combinatie met de gebogen daklijn die net onder het voorraam begint is de rijhoogte slechts 2,35 m. Daardoor heeft de Tourist een geringe windweerstand. Een tweede pluspunt is de 2,10 m breedte. De caravan gaat voor een belangrijk deel schuil achter de trekauto en dat is gunstig voor het verbruik.
Deze testcaravan is in het optionele cacao grijs uitgevoerd. Met de donker getinte parallel vormige ruiten en de licht grijze boorden rond het hagelbestendig koetswerk, de deur en de kofferdeksels heeft de Tourist HD een schitterende verschijning.
Het raam vooraan begint boven de disselkoffer en loopt in een ononderbroken gebogen lijn tot op het dak, waar een lichte verhoging de plaats van het hefdak verraadt. Omwille van de constructie is de koffer vooraan alleen bedoeld voor 2 gasflessen. Andere bagage kan net achter de as in een ruime koffer die toegankelijk is via een luikje.
Aan de binnenkant van de kloeke buitendeur zien we een al even kloek slot plus een kaartenbak. De fabrikant plaatste de geknikte as iets naar achteren, dit vanwege de gigantische koffer achteraan.
De Tourist HD is voorzien van een lange dissel hetgeen zich vertolkt in subliem weggedrag.

Interieur
Aan ruimte is geen gebrek in de Tourist HD. Door de smalle latjes van de parkettekening lijkt het middenpad nog langer dan ze is maar let wel even op bij de opstap. De ontwerpers hebben hier de vloer verhoogd ten gunste van een gigantische koffer. Achteraan zijn 2,10 m (!) lange enkele bedden geïnstalleerd. Het hefdak, met 2 lange dakluiken, accentueert ook nog de lengte van het interieur. Door het hefdak omhoog te duwen krijgt men over het grootste deel van de loopruimte een stahoogte van 2,17 m. In dicht geklapte toestand heeft men in de midden van het interieur zelfs nog 1,92 m hoogte.
Men kan kiezen voor de standaard uitvoering met 2 enkele bedden. Het optiepakket bevat een middenstuk en een passend kussen waarmee een groot bed van 2,1 x 1,95 m kan worden gecreëerd. De hoeken van de achterwand zijn voorzien van open legplankjes. Stoffen zakjes bieden plaats aan allerlei kleinigheden. Er zijn 2 leeslampjes voorzien en rondom zijn bovenkasten.
De lattenbodems met de matrassen erop omhoog kantelen is een lastige klus. Eigenlijk moet het matras weggehaald worden om soepel toegang te krijgen tot de koffer eronder.
In de rechter koffer staat de watervoorziening. Water en stroomleidingen liggen keurig verankerd. Ook vangt de koffer de warmte op van de slangen die er door lopen toch denken we dat de waterleiding bij lage temperaturen bevriest aangezien ze op de koude vloer liggen. De rechterkoffer is via een breed luik vanaf buiten toegankelijk. Door de onregelmatige vorm kunnen er spullen uit het zicht raken.
Leeg heeft de Tourist HD een hoge kogeldruk. Maar overdrijf niet en stop niet teveel zware zaken in de bagageruimte.
De zitgroep voorin is modern, gezellig en geschikt voor 2 personen. Er is voldoende plaats op de comfortabele zitbanken en op de tafel past een uitgebreid servies. Het bolstaande voorraam zorgt voor een zee van licht. De toegang tot de koffers onder de kussens is ook hier lastig. De scharnieren zijn aan de zijwand geschroefd en dus moet je de zitkussens wegnemen om het deksel te openen. Tegenover de deur is een ruime kleerkast. Hierin vinden we ook het elektronisch zenuwcenter van de caravan.

Badkamer
De ontwerpers hebben een schitterende badkamer bedacht voor de Tourist HD. Gelukkig is er geen douche in gepropt maar verder is alles aanwezig. Behalve dan veel staplaats en dat hadden we in deze grote caravan toch wel verwacht.
Trek je na het binnenstappen de deur achter je dicht dan is er nauwelijks ruimte om te bewegen. Zitten op het toilet gaat nog wel, maar er is bijzonder weinig ruimte voor de armen.
Het witte wasbakje is geplaatst in een zwarte omkadering en in combinatie met de blinkende waterkraan vormt het een schitterend geheel. Een spiegel zorgt voor de gebruikelijke leuke effecten. Er is nog een kast met schuifdeuren en onderaan verschillende open vakken. Kapstokken en handdoek drogers zijn eveneens voorzien. Zoals gezegd, het is een mooie complete badkamer maar wat jammer dat het er zo krap is.

Keuken
De keuken is vrij standaard. Het aanrecht heeft op een prettige werkhoogte. Drie gaspitten en de spoelbak worden verborgen onder zwarte omhoog draaiende afdekplaten. Werkblad is er niet tenzij men één van de afdekplaten tijdelijk omlaag laat. Onderaan is een 85 l koelkast met ernaast de besteklade en een kast. Boven zien we een kast met schuifdeuren in acrylglas. Bij uitgebreid kokkerellen moet er ergens anders ruimte worden gecreëerd.

Tenslotte
Dethleffs ontwierp deze sublieme rijcaravan, met de gedachte, dat reizigers alsmaar langer worden. Resultaat: bedden van 2,10 m en een stahoogte van 2,17 m! Hier en daar kunnen nog een paar kleinigheden worden aangepast.
In de loop van het jaar lanceert de fabrikant uit Isny nog 3 kleinere modellen, allen ingericht voor 2 personen.

Dethleffs Nederland BV
Postbus 20
7480 AA Haaksbergen
Telefoon 053-5737425
www.dethleffs.nl

Vorige pagina

Caravantest