Een goed begin van uw vakantie

2013 - Burstner Averso 475 TL

11 november 2013

Ruim, flexibel en comfortabel
Willem Laros - 2013

Op de beurs CMT in Stuttgart keken we er al met plezier naar, en dat vormde voldoende aanleiding om er in eigen land nog eens ‘nader’ naar te kijken: de Bürstner Averso 475 TL. Erica Recreatie in Zeist is zo vriendelijk er één op een stormachtige dag even binnen te zetten. Nieuwsgierig loop ik er omheen en stap ik even later naar binnen.

Bürstner kent op dit moment de series Premio, Averso, Averso Top en Averso Plus. De 475 TL is zowel in Averso als Averso Plus leverbaar. Het verschil zit alleen in het uitrustingsniveau, en dus in de prijs. In Stuttgart werd een speciale Nature versie aangekondigd en gepresenteerd, maar dit project wordt na tegenvallende reacties toch nog even in de ijskast gezet. Jammer, want ik vond het wel een ‘stoere caravan’.

Flexibele zithoek
Kun je in een caravan met de deur vóór de as instappen zonder ten minste één steun uit te draaien, met een deur achter de as is het oppassen geblazen: voor je het weet kiept de caravan achterover… Maar deze Averso staat stevig op zijn poten, dus kan ik veilig naar binnen.

De bekledingsvariant Leon van deze Averso is tamelijk donker met strepen: dat moet je aanspreken. Bruin is de hoofdkleur en de banken hebben kunstlederen accenten. Op de vloer een praktisch en sterk soort zeil, voor en achter mooie schuifvitrage om de inkijk te beperken maar het daglicht toe te laten. Voor het interieur zijn twee houtkleur-varianten leverbaar: Amarant en Noce Prosecco (op foto’s).
Bij binnenkomst vinden we links de zithoek, die heel flexibel in te delen is. Namelijk als rondzit, twee banken tegenover elkaar met een extra ruime vier persoonstafel, of als tweepersoonsbed: het kan allemaal. Slim gevonden! Tegenover de ingang staat de televisiekast, een klein dressoir. Met een wandmeubeltje erboven en een lade onder de plek voor de televisie. En natuurlijk zijn ook alle aansluitingen (kabel, stroom) hier. Ervoor is de nieuwste Truma-kachel geplaatst, met rondverwarming.
Achter de rugleuningen zijn afstandschotjes aangebracht. Goed voor de luchtcirculatie en het maakt de caravan - in combinatie met de rondverwarming - ook geschikt voor winterkamperen.
Boven de zithoek zijn bovenkastjes rondom aangebracht, met daaronder een aflegruimte met LED-verlichting. Ook boven de kastjes is 'een streep' LED-jes aangebracht: wat is LED-verlichting toch een uitkomst in de caravan!
Tegenover de toiletruimte vinden we de keuken. Drie gaspitten naast elkaar, een fraaie kraan boven de gootsteen en een ruim verticaal raam. De Dometic koelkast, drie laden en evenveel extern aangebrachte gaskranen completeren de keuken. Er is niet te veel aflegruimte: door de gaspitten wat verder naar achteren te plaatsen is hier nog wel iets te winnen. Onder de bovenkastjes is steeds een halogeenspotje gemonteerd en slechts één enkele wandcontactdoos. Voor een keuken wel wat karig (koffiezetter, waterkoker).

Lichtaccent
Een verticaal lichtaccent markeert het begin van de toiletruimte, uitgevoerd met een Thetford toilet en fonteintje. Onder de wastafel is een rond kastje, verder is er een ruime ondiepe kast voor al je toiletspulletjes.
De twee enkele bedden aan de voorzijde van de caravan rusten op taps toelopende zijkanten, waardoor er meer ‘voetruimte’ ontstaat. Onder de bedden is daardoor wel wat minder ruimte voor stoelen, tafel en ander materiaal. Misschien eerst even kijken of je kampeerstoelen en tafel hier wel passen. Onder het linkerbed zijn de vaste watertank en de Truma boiler gemonteerd. Aan het hoofdeinde vinden we twee leeslampjes en een centrale schakelaar voor de hoofdverlichting. Heel praktisch. Boven het voeteneinde van beide bedden zijn twee halve hangkastjes opgehangen. Rondom ook hier leuke LED-accenten.
In het dak zijn twee luiken aangebracht: boven de bedden een klein dakluik, boven de keuken een opklapbaar en ook groter dakluik. Aan de buitenzijde van de toiletruimte is een kapstok aangebracht, met inklapbare haken.
Al met al is de Bürstner Averso 475 TL een ruime, complete en comfortabele caravan. De flexibel in te delen zithoek is praktisch voor wie soms samen, soms met meer mensen wil reizen (kinderen, kleinkinderen). De verlichting is erg mooi en sfeervol.
Maar: het is ook een flinke caravan, die om een stevige trekauto vraagt. Binnen is behoefte aan meer wandcontactdozen in onze ‘oplaadcultuur’. Van de twee enkele bedden kan niet één bed worden gemaakt: het gescheiden slapen is dus - in elk geval in de vakantie - definitief.  

Nature variant in de ijskast
In Stuttgart op de CMT Vakantiebeurs werd geïntroduceerd en gepresenteerd de Averso Nature, een 'avontuurlijk'  aangeklede variant op de Averso 475 TL. Een stoer reservewiel achterop, zwarte lichtmetalen wielen, een ladder/dakreling en een opmerkelijke versiering van de buitenzijde zijn de belangrijkste kenmerken.
De reacties van de bezoekers en dealers op deze ‘outdoor-variant’ vielen echter tegen: het Nature-project is dan ook voorlopig in de ijskast gezet.

De verschillen tussen de Top en de 'gewone' Averso hebben te maken met het uitrustingsniveau en het uiterlijk (gladde beplating versus hamerslag, aluminium wielen versus stalen exemplaren, verzwaarde uitdraaisteunen, stofferingsvarianten e.d.)
Het hier besproken model is uitgerust met een reservewiel en een houder voor een LCD tv. De kosten voor het rijklaar maken en het transport bedragen maar liefst 995 euro.

Vorige pagina

Caravantest