Een goed begin van uw vakantie

2012 - Eriba Feeling 470

6 juni 2012

Door Paul Descamps - mei 2012
De fabrikant uit Bald Waldsee lijkt de goede formule gevonden te hebben in de zoektocht naar een caravan die een overgang kan maken van de volprezen Touring en de ‘gewone’ caravans van Eriba. Er werden al een aantal types op wielen gezet maar ze werden na een tijdje ook weer geruisloos afgevoerd. De Eriba Feeling zit al een paar jaar in de lift en dit jaar zijn er zelfs nog een paar typen aan het assortiment toegevoegd. De reeks bestaat nu uit 5 modellen. Wij kozen de grootste, de 470, geschikt voor een stel dat zich graag verplaatst en niet te klein wil wonen.

Exterieur
De Eriba Feeling heeft een mooie uitstraling. Gladde aluminium buitenbeplating en de zorgvuldig bedachte decorstukken geven de caravan een chick uiterlijk. Vooraan verbergt een licht afgeronde vorm de disselkoffer. Via het ver opengaande deksel kunnen de gasflessen er gemakkelijk in en uit en hier is ook plaats voor het reservewiel. Aan alle kanten zijn de hoeken van het koetswerk rond afgewerkt, zij zorgen voor een stabiele, stevige constructie en voorkomen mogelijke lekkages. Vooraan zijn twee kloeke handgrepen gemonteerd en achteraan één over de volle breedte van de Feeling. De ronde achterlampen zijn in de brede donkere bumper geïntegreerd. Het dak kan 20 cm verhoogd worden om binnen voldoende stahoogte te creëren. Een disselafdekking zorgt voor een mooie afwerking en de slingerdemper voor de veiligheid.

Interieur
Hoewel de Feeling er van buiten redelijk laag uitziet, van binnen valt dat erg mee, ook als het hefdak nog niet gebruikt wordt. In het centrale deel kunnen velen nog gewoon rechtop staan en dat is voor een korte stop onderweg wel praktisch. Het grote hefdak vraagt wat spierkracht als je het alleen omhoog moet drukken. Duw je in je eentje de ene kant omhoog dan valt het weer naar beneden als je de andere kant omhoog duwt. Beter doe je dit even samen en dan is het teen klusje van niets. Vooral in warme streken biedt het hefdak voordelen. Via de afritsbare vensters verdwijnt de warmte snel naar buiten en met gesloten hefdak is het geen enkel probleem er buiten de zomermaanden op uit te trekken. Dak en wanden zijn voldoende geïsoleerd en de Truma met ringverwarming zorgt voor de rest.
De Feeling 470 is de grootste van de reeks en biedt voldoende levensruimte voor een stel. Bovendien kan er ook nog een tiener mee. Zit-en slaapplaatsen voldoen uitstekend, aan tafel is er voldoende comfort voor twee personen en met een of twee personen erbij moet er wat geschikt worden, maar gaat het ook lukken.
De kussens zitten comfortabel, de zittingen zijn niet te diep en ook aan tafel hebben we een goede steun in de rug. De inhoud van de zitbanken is bereikbaar, maar het is even zoeken naar de beste manier want we willen liever niet ieder keer alle kussens van hun plaats moeten halen.
Er hangt een plafondlamp boven de tafel en 2 spotjes in de hoeken. Gordijnen en rugkussens zorgen voor een sfeervolle aankleding. Door de enkele bedden vooraan te plaatsen krijg je in de 470 een ruimtelijk gevoel. Het rechter bed is 2,03 m lang, dat kom je lang niet in alle caravans tegen. Gaat uw voorkeur naar een groot bed, dan trekt u uit het nachtkastje een lattenbodem, legt er de bijgeleverde kussens op en u kunt slapen in een bijna vierkant bed. Met een krachtig veersysteem kunnen lattenbodem en matras opzij kantelen. In de linker koffer ligt de watertank en staat de boiler. In de andere koffer staat het elektronisch hart van de caravan. Er blijft nog redelijk wat plaats over voor bagage, doe wel voorzichtig en beschadig de onbeschermde slangen van warme lucht niet.
Behalve boven het voorvenster zijn overal bovenkasten aangebracht, de vier hoekkasten hebben een zilverkleurig rolluikje. In dezelfde kleur is de onderkant van de kasten afgeboord met een brede band waardoor het interieur langer lijkt. De handgrepen hebben ook dezelfde kleur en hebben bovendien een handige vergrendeling.

Keuken
De keuken in de Feeling 470 heeft net zoveel te bieden als een keuken in een model met een vast dak. Het enigste verschil is dat bovenkasten, omwille van de binnenhoogte minder inhoud hebben. Ze kunnen wel volledig benut worden dat dan weer in tegenstelling tot veel andere bovenkasten die geen schappen hebben en waarvan alleen de bodem bruikbaar is.
Voor de broodnodige variatie kregen de deuren een kunststof gestreept decor. Tegen de bovenkast zijn twee draaibare spotlampen geplaatst.
In het grijze aanrecht zijn een vrij grote spoelbak geïntegreerd en daarnaast, in een min of meer driehoekige vorm, 3 kookvuren met elektronische ontsteking, afgedekt met een hard glazen plaat. Vooraan blijft een klein stukje vrij als werkblad(je). Onderaan is een besteklade waarin we de hoofdgasafsluiters bij de hand hebben. Daaronder is een kast voor het grotere keukengerief en er naast de koelkast met bol donker blinkend front. Naast de keuken staat de kleerkast waarin de zekeringkast een plaats heeft gevonden.

Badkamer
De natte cel, op de witte kunststof delen na, helemaal in hout uitgevoerd, is een knap stukje puzzelwerk. Met gesloten deur kan men er met de armen netjes naast het lichaam net rechtop staan. Het zou al veel verbetering opleveren als de badkamer 5 of 6 cm dieper werd gemaakt. Met veel goede wil kan men er zich wassen en als de deur geopend blijft is het toilet bruikbaar voor een nachtelijk plasje. Niettemin is de badkamer knap uitgevoerd. In de linkerhoek staat het wastafeltje, met onderaan een gesloten kastje. We vinden naast het wastafeltje en in de hoeken nog enkele piepkleine bergvakjes. Aan de rechterkant staat het draaibare toilet, nog net te gebruiken met gesloten deur. Laat de handen dan wel op de knieën liggen want er is echt geen ruimte voor bewegingen. Kapstokken en handdoekdroger zijn netjes voorzien.

Tenslotte
De Eriba Feeling 470 is een ideale caravan voor een paar dat van reizen en veel verplaatsingen houdt. Door de 2,17 m breedte gaat hij vlot door het drukke verkeer en smalle wegen vormen geen probleem. De geringe hoogte en breedte zorgen voor minder windweerstand, dat vertaalt zich in een gunstiger verbruik van de peperdure brandstof. Het interieur in een warm houtdecor afgewisseld met zilverkleurige profielen en handgrepen is zoals we gewend zijn van Eriba/Hymer perfect afgewerkt.

De Feeling 470 heeft de volgende opties
Reservewiel 160 euro
Boiler 299 euro
Panoramadak 510 euro
Alu velgen 402 euro
Disselafdekking 129 euro
All-in pakket 819 euro bevat: 3 pits gascomfort / 80 l koelkast / serviceluik / ingangsdeur met binnendesign / plissé hordeur /stabilisator / circulatieverwarming / 45 l watertank

Beschikbaar gesteld door
Witoma Caravan BV
Friezenstraat 2B
5249 JS Rosmalen
Tel: 073 52 190 49
www.witoma.nl

Informatie
Eriba-Hymer Nederland
Buitendijks 63
3356 LX Papendrecht
Tel: 033 2272826
www.eriba.nl

Dealers

 • Jan van Schaffelaar Caravans - Barneveld - www.schaffelaar-caravans.nl
 • Martens Caravanbouw - Brummen - www.martenscaravans.nl
 • Caravanbedrijf Duijndam - Delft - www.ddcaravans.nl
 • Ridderbeks - Echt - www.ridderbeks.nl
 • Vacanza Caravans & Campers - Haaksbergen - www.vacanza.nl
 • Pauw Recreatie - Heerhugowaard - www.pauwrecreatie.nl
 • CampoLife - Heinenoord - www.campoworld.nl
 • Kampeercentrum de Jong - Hillegom/de Zilk - www.kampeercentrumdejong.nl
 • Caravancentrum Hoogeveen - Hoogeveen - www.caravanweb.nl
 • Egberts Caravancenter - Leek - www.egbertscaravancenter.nl
 • Caravan Extra - Oirschot - www.caravanextra.nl
 • Ton Jansen Recreatie - Olst - www.tonjansen.nl
 • Witoma Caravan - Rosmalen - www.witoma.nl
 • De Vossenhoek Caravan & Recreatie - Rucphen - www.vossenhoek.com
 • Erica Recreatie - Zeist - www.ericazeist.nl
   

 

Vorige pagina

Caravantest