Een goed begin van uw vakantie

2009 - Sterckeman Evolution Comfort

1 januari 2011

Door Paul Descamps - nov. 2009
De Evolution Comfort 370 LJ heeft compacte buitenafmetingen, binnen blijkt er meer ruimte te zijn dan in veel grotere caravans. Hij is perfect ingericht voor 2 personen, ze mogen zelfs zeer reislustig zijn, want met dit gewicht en deze afmetingen komt men zowel over de Alpenpassen als door de smalle straatjes van romantische dorpen. Deze caravn heeft niet alleen voordelen bij het rijden, eenmaal op de vaste stek biedt het een zee van leefruimte.

Exterieur
Sterckeman biedt voor 2010 drie reeksen aan, de goedkoopste en lichtgewicht kampioen Starlett, de Evolution Comfort met al wat meer luxe en aan de top vinden we de wel zeer fraai uitgevoerde Romance. Dat moet ook wel want voor deze caravan moet u 5000 euro meer ophoesten voor dezelfde grootte.
Het koetswerk van de Evolution Comfort is opgebouwd uit sandwich panelen en aluminium buitenplaten met hamerslag profiel. Onderaan zijn de wielkasten, vervolgens zorgen een rok en een brede grijze strook ervoor dat het opspattend vuil niet erg opvalt. Een paar gekleurde decorstrepen en de donker afgetekende ramen vrolijken het koetswerk op. Achteraan zijn de ronde lichten in de hoog opgetrokken en in de handgreep eindigende kunststof hoekstukken geïntegreerd. De polyester disselkoffer met ver opengaand deksel is gemakkelijk toegankelijk voor het reservewiel en de mobiele afvalwatertank. Door enkele nare ervaringen heeft de fabrikant voor een hagelbestendig dak gezorgd. Trigano heeft zijn eigen chassisconstructie die behalve de 2 lengteliggers nog een middenbalk en een dwarsligger heeft. Voor de koppeling, het remsysteem en de antislingerkoppeling doet de fabrikant beroep op AL-KO.

Interieur
Het grootste deel van het interieur wordt ingenomen door de zitgroep hetgeen een enorm ruimtelijk gevoel geeft. Keuken en badkamer zijn achterin. Wie van rondreizen houdt en er geen probleem van maakt om alle dagen 6 minuten vakantietijd te spenderen om de zitgroep tot bed of omgekeerd om te bouwen heeft een lange zitgroep en een flink bed. Zes vrienden op bezoek krijgen is geen probleem ze kunnen allen comfortabel op beide banken zitten zonder dat het krap wordt. Voor de nacht kan je voor de snelle oplossing kiezen, neem de rugkussens weg en de bedden zijn klaar. Liever iets meer werk doen voor een groot bed? De lattenbodem tussen de zitbanken uitrollen, rugkussen erop leggen en men heeft een 2 x 2,1 m groot bed. Zonder uw partner te storen kan men voor het nachtelijk plasje gemakkelijk uit het bed. De meeste bagage moet in de koffers onder de zitbanken. In de linker koffer is wel een deel afgenomen voor de boiler en de vaste watertank. Waterslangen en stroomkabels zijn keurig gelegd en verankerd, alleen had men de afsluitkranen voor het water beter op een andere plaats kunnen monteren. Op verschillende plaatsen zijn niet afsluitbare ventilatieopeningen in de bodem aangebracht. Aan de rechterkant is de koffer volledig voor bagage. Ze zijn goed bereikbaar want de kussens, door een lattenbodem gedragen, worden middels gasveren open gehouden. Vooraan, onder het plafond zijn diepe kasten, een paar schapjes was prettig geweest om de inhoud beter te kunnen verdelen. Men moet natuurlijk het gewicht wat in het oog houden want het zou wat zwaar op de dissel kunnen drukken. Links en rechts zijn boven de zitbanken open legplanken met stootrand.
Aan daglicht en ventilatie geen gebrek, daar zorgen de ramen en het groot Remies dakluik voor. Over het kunstlicht bij avond zijn we niet zo enthousiast. De ontwerpers zouden eens, ’s avonds als het donker is, in de caravan moeten gaan zitten. Ze zouden merken dat de plafondlamp met drievoudige spotlampen een helder licht geeft op het uiterste puntje van de tafel en het grootste deel in schemerlicht laat. Behalve de bovenkasten is er geen meubilair in de zitgroep. Het wordt langs de zijde van de buitendeur afgebakend met een doorkijkkast waar een TV in past en onderaan zijn laden met draadmanden. Aansluitingen voor de TV zijn voorzien. Aan de andere zijde is de kleerkast.

Keuken
In veel grotere caravans is nauwelijks plaats voor een fatsoenlijke keuken. Hier staat er een om U tegen te zeggen. In het 1,4 m brede aanrecht, gemaakt van krasvrij materiaal, zijn 3 kookvuren en de spoelbak uit één metalen geheel en afgedekt met 2 zwarte glazen platen geplaatst. De vorm is zodanig uitgewerkt dat vooraan nog een halfrond werkblad overblijft. Voor de spoelbak heeft men geen overdreven hoeveelheid water nodig en voor de afmetingen van de kookvuren is men er van uitgegaan dat 2 personen geen grote pannen gebruiken. Aan de rechterkant is nog veel plaats over om de culinaire geneugten voor te bereiden. Wie veel kruiden gebruikt vindt er een rekje voor een uitgebreide verzameling. Onderaan zijn de koelkast, 3 laden en nog een kast over de volle hoogte. Bij de laden missen we de lade-slotjes want we hadden er per ongeluk één vergeten te sluiten en bij een koffiestop lag de lade met inhoud uitgespreid op de caravanvloer. Helaas is er slechts één bovenkast van de drie van een schap voorzien.

Badkamer
De badkamer is eveneens ruim bemeten voor een compacte caravan. Ze is eenvoudig en netjes ingericht. Het meubilair bestaat uit beige kunststof. In de hoek staat het wasbakje met links en rechts uitlopende legplanken. Een kanjer van een douchesproeier siert het wasbakje. Douchen is zeker geen aanrader want hier en daar ontbreekt wat kit. Brede spiegels staan in de hoeken opgesteld en het Thetford toilet is gebruiksvriendelijk geplaatst.

Tenslotte
De Evolution Comfort 370 LJ is een volwaardige reiscaravan voor 2 personen, maar u kunt er ook langere tijd mee op één plaats verblijven. Het hoofdthema van Sterckeman is lichtgewicht, daarom mag men geen zware keukenscharnieren en sloten aan de deuren verwachten of dikke koetswerkwanden voor een echt winterverblijf. Ook het meubilair is strak gehouden en zonder franje. De prijs is geen onbelangrijk onderdeel en men krijgt in dit geval veel waar voor uw geld.

Informatie en verkoopadressen Caravan Trading Europe BV
Latensteinserondweg 4-05
4005 EH Tiel
Tel: 0344 632209
www.caravantradingeurope.nl

Beschikbaar gesteld door De Klerk Caravans
Haarlemmerstraat 1 B
2182 HA Hillegom
Tel: 0252 515238
www.deklerkcaravans.nl

Vorige pagina

Caravantest