Een goed begin van uw vakantie

2013 - Wilk Eterno 490 HTD

11 november 2013

Degelijk en comfortabel
Willem Laros - 2013

Eindelijk thuis, luidt de slogan van Wilk om de eigen caravans te promoten. Best een opmerkelijke uitspraak voor een product dat je toch aanschaft om te vertrekken. Maar de achterliggende gedachte is uiteraard duidelijk en voor de hier bekeken Eterno 490 HTD meer dan waar: een caravan om je in thuis te voelen.

V.d. Vliet Recreatie is pas sinds september 2012 Wilk dealer, maar heeft model 2013 van de Eterno 490 HTD eind september toch al in huis: het is namelijk de wagen die ook op de CaravanSalon in Düsseldorf was te bewonderen. Trots staat hij vooraan in de showroom. Wij nemen een kijkje in Weteringbrug, waar het geluid van opstijgende vliegtuigen nooit ver weg is.

Sfeer van thuis
Bij het betreden van de Eterno is het in één oogopslag duidelijk: dit is een caravan voor mensen die er regelmatig op uittrekken. Een mobiele hotelkamer met de sfeer van... inderdaad, van thuis. Sfeer, warmte, comfort, gemak, ruimte: dat zijn wat mij betreft de steekwoorden om het prachtige interieur van deze Wilk te beschrijven.

Wilk kent drie series: de Vida ('ongecompliceerd'), de Sento ('stijlvol') en de Eterno ('luxe'). Model 490 HTD is ongewijzigd ten opzichte van de vorige editie, die in de markt bijzonder positief is ontvangen.
Eerst de indeling. Bij binnenkomst heb je de prachtige keuken tegenover je. Grote laden, twee apothekerskasten, drie gaspitten, voldoende aanrecht, ronde wasbak. Links is vervolgens de zeer comfortabele rondzit, rechts de slaapkamer met vast bed, toilet (gescheiden) en wastafel. Overal waar je kijkt zijn laden en opbergvakjes: aan ruimte dus geen gebrek. De kachel ontbreekt, althans zichtbaar: onder het bed staat de Truma Combi 4000, een gaskachel/boiler met thermostaat en voorzien van uitblaasopeningen in het interieur.
Alles oogt bijzonder degelijk: het leeggewicht van 1380 kg geeft aan dat de degelijkheid verder gaat dan 'oogt' alleen. Het toelaatbaar totaalgewicht is 1600 kg, op verzoek te verhogen tot 1700 (€ 97) of zelfs 1800 kg (€ 461).

Zuilheftafel
In de woonruimte vinden we allereerst werkelijk comfortabele zitplaatsen in de vorm van een rondzit. De kastkleppen zijn opgenomen in de kussens, waardoor je na het optillen van een kussen direct toegang hebt tot de inhoud van de bankkast eronder. De tafel is een zuilheftafel, traploos op hoogte instelbaar. Het inlegtapijt is standaard. Erg fraai is de houten schuifdeur, met een melk'glas' raam dat wel licht lijkt te geven. Mooi gevonden!
De verlichting draagt in hoge mate bij aan de prettige sfeer. Kopers hebben keuze uit drie stofvarianten: Atmosphere, Harmony en Silence. De houtkleur is steeds Montana Apple, met crème- en zilverkleurig verchroomde bies. Ook handgrepen en wandcontactdozen zijn zo verchroomd, om de luxueuze uitstraling te onderstrepen.
De hangkast is opvallend diep en ruim. Veelal vinden we onder deze kast de kachel, maar Wilk koos voor een Truma Combi 4000, die onder het bed is geplaatst. Daarom extra laden onder de hangkast.
Direct naast de deur is rechts een plateau voor een (platte) televisie. Onder dit plateau is zelfs aan een USB-aansluiting gedacht: leuk om je vakantiefoto’s en filmpjes direct op het scherm te (laten) zien.
In de keuken vinden we een 3-pits gaskooktoestel (twee gewone pitten, één extra grote) van Thetford en een edelstalen spoelbak met een glazen afdekplaat. De ruime keukenladen zijn voorzien van een soft sluiting en aan weerszijden van het keukenblok bevindt zich een schuifkast met opbergmanden. Een keuken voor de verwende chef-kok dus! Aan koelruimte geen gebrek dankzij de 110 liter koelkast van Dometic (met uitneembaar vriesvak). De besteklade heeft rolgeleiders, de afsluiters voor kachel, keuken en koelkast vinden we direct onder het aanrechtblad - uit het zicht uiteraard als de besteklade is gesloten. 

Ligcomfort
Lekker slapen in de Eterno kan geen enkel probleem zijn. De dikke koudschuimmatrassen zorgen voor een geweldig ligcomfort. De bedlampjes zijn volledig instelbaar. Een etui aan de wand boven het bed is handig voor het opbergen van boek of tijdschrift dat je horizontaal aan het lezen bent. 
De natte cel met het toilet - Dometic leverde het cassettetoilet - is voorzien van heel veel slimme opbergvakjes en - kastjes. Er zijn een raam en permanente ventilatie voor onbeperkt frisse lucht. Er is ook hier veel aandacht besteed aan de verlichting. Onder de wastafel - buiten de natte cel - zijn ook nog een onderkast en aflegvakken.
De Eterno is verder voorzien van een vuilwatertank (25 liter, verrijdbaar), een vaste verswatertank (45 liter, met vuldop in de zijwand van de caravan) en een niveaumeter voor de hoeveelheid vers water aan boord.
Het exterieur is zoals we van Wilk gewend zijn: keurig afgewerkt, bagageluik, deur met venster, disseldeksel, lichtmetalen wielen. Een mooi licht boven de gedeelde deur (met afvalbakje aan binnenzijde) en een iets verzonken entree met de merknaam in fraai verlichte letters. Stevige handgrepen maken het handmatig manoeuvreren extra gemakkelijk. Het slot van de disselkast zit keurig ‘verborgen’ achter het merklabel.

De Wilk Eterno 490 HTD is een prachtige caravan, bestemd voor de intensievere gebruiker. Met net geen 24.000 euro op het prijskaartje is het bepaald geen goedkope caravan. Gezien de gebruikte materialen, de degelijke bouw en de rijke uitrusting is het wel een caravan die zijn prijs gewoon waard is.

Standaard zijn o.a. schokdempers, stabilisator koppeling, een Midi-Heki dakluik met geïntegreerde verlichting, de Truma Combi gaskachel 4000 met thermostaat / ringverwarming, Alko verzwaarde uitdraaisteunen, 3e remlicht, entree met geïntegreerde en geïsoleerde instap, disselkast met metalen bodem, doucheruimte met openslaand raam en douche-inrichting, antennekabel-voorbereiding.

Gezien bij v.d. Vliet Recreatie, Weteringbrug www.vdvliet-recreatie.nl, tel: 071 3312212
Fabrikant: Knaus Tabbert GmbH www.wilk.de en tel: 0049 8583211

Wilk bestaat 60 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er momenteel drie jubileummodellen: de Vida 450 HTD, de Sento 500 DM en de Sento UE.

Vorige pagina

Caravantest