Een goed begin van uw vakantie

2011 - Bürstner Premio 395 TS

1 januari 2012

Door Paul Descamps - november 2011
Voor 2012 brengt Bürstner de nieuwe reeks Premio uit. De reeks bestaat uit elf varianten waarvan we de 395 TS met een indeling voor een gezin met een kind extra bekeken. De aandacht voor deze reeks gaat voornamelijk naar het gewicht en gedeeltelijk naar de prijs zonder aan kwaliteit te moeten inboeten.

Exterieur
De Premio 395 TS van Bürstner is een frisse verschijning in het straatbeeld. Volledig in het wit, gekleurde versies van deze fabrikant moet u zoeken in de duurdere reeksen. De donker getinte ramen zorgen voor een schitterende afwisseling op de witte flanken. Het met een grijze boord omringde kofferdeksel brengt een streepje kleur in de onderste helft. Een sierlijk gebogen spits uitlopende rode lijn maakt een verbinding tussen de donkere vlakken. Voor de zijwanden heeft men aluminium met hamerslag profiel gebruikt terwijl voor- en achterfront in gladde plaat zijn uitgevoerd. In de disselkoffer met ver opengaand deksel is heel veel bergplaats. Gasflessen in en uit de koffer halen is een fluitje van een cent. Het wiebelende deksel heeft geen hulpveren en middels een stang blijft het ver genoeg open staan. Achteraan zorgen een paar smalle hoge lichtblokken ervoor gezien te worden. Helaas staan de breedte lichtjes aan de voorkant helemaal onderaan. Het geheel wordt gedragen door een AL-KO chassis met in het midden een dwarsligger. Op de top van de dissel moet een slingerdemper mogelijke uitwijkingen van de caravan afremmen.

Interieur
Bürstner, bekend om zijn gezellige huiselijke interieurs, hield het voor de Premio wat strakker. Natuurlijk speelt de prijs hier geen onbelangrijke rol. Hetgeen uiteraard niet betekent dat men geen leuke vakantie met een Premio kan doorbrengen.
De 395 TS is bedoeld voor 3 personen, dat zie je direct bij het binnenkomen. Voorin een dubbel dwars bed en tegenover de buitendeur een treinzit, goed voor 3 zitplaatsen en eenmaal omgebouwd tot bed, lang en breed genoeg voor een volwassen slaper. Het tweekleurig houtdecor in Sen Esdoorn is wat ons betreft even wennen. De deuren heeft men in de donkere tint gehouden, omlijstingen en wanden in een lichtere. Samen zorgen ze voor de nodige afwisseling in het meubilair. De gestreepte kussens en het matras zorgen voor een frisse en moderne look.
Gewicht is voor deze reeks een belangrijk thema. Dat is niet te merken aan het meubilair dat vakkundig en keurig afgewerkt is. Helaas is er in de tamelijk hoge bovenkasten geen enkel schapje te vinden. Het is dus oppassen geblazen als je een kast opentrekt na een rit. De hoog opgestapelde inhoud valt je waarschijnlijk spontaan in de armen.
Op de tafel is ruim bemeten. Ze biedt plaats voor een uitgebreid tafelservies voor 3 personen. Daarbij is de verhouding hoogte zit/tafel goed berekend en de achterste zitbank is goed bereikbaar. Mits de rugkussens worden weggenomen, zijn de koffers onder de zittingen gemakkelijk te bereiken. De hele inhoud is te gebruiken voor bagage. Grotere bagage vindt een plaats onder het tweepersoonsbed. Wel is daar een stukje gereserveerd voor een 40 l verswatertank, indien men voor deze optie koos. De Truma boiler neemt ook nog een hoekje in beslag. Nu we toch bij het bed zijn zien we een ééndelige matras op een lattenbodem met middenversterking. Dat voorkomt dat men ’s nachts naar het midden zakt. Het geheel heeft geen hulpveersysteem (natuurlijk vanwege de genoemde gewicht besparing), het bed kan middels een staaf omhoog blijven staan. Achter het hoofdeinde is een aparte afwerking en men vindt er een paar spotlichtjes om een eventuele lectuur te verlichten. Over de volle breedte is een bovenkast met 3 deuren en links en rechts zijn open legvakken. De slaapkamer kan men met een gordijn afsluiten. Vergeten we bijna dat tussen bed en zitgroep een kleerkast staat met een, voor deze caravan, ruime inhoud. Goed bereikbaar zien we er de zekeringskast en keurig gelegde kabelkanalen.

Keuken
De keuken, weliswaar eenvoudig uitgevoerd, heeft alles aan boord wat nodig is. Omwille van de 91 l Thetford koelkast heeft het lichte krasvrije aanrecht een hoogte van 95 cm. Het uit 3 gasbranders bestaande gasstel en de spoelbak vormen één geheel en zijn met twee glazen platen afgedekt. Vooraan is een klein strookje bedoeld ls werkblad en links en rechts kunnen een paar kleinigheden staan of liggen tijdens de culinaire werkzaamheden. Links er onder staat de Thetford koelkast. Rechts een besteklade met hoog voorfront waarachter de hoofdgasafsluiters goed bereikbaar zijn geïnstalleerd. Dan nog een kast waar wat plaats verloren gaat voor de onvermijdelijke wielkast. Een caravan kan nu eenmaal niet zonder wielen. Twee spotlampen zorgen voor licht. De bovenkast heeft een verticale verdeling en is even breed als het keukenblok.

Badkamer
De deur vormt een schuine hoek in de badkamer. Dat heeft meer voor- dan nadelen. Het grootste voordeel is de goede bereikbaarheid van de achterbank van de treinzit. De badkamer is iets kleiner maar daar brengt men toch weinig tijd door. Het vaste Thetford toilet is voor bewoners met normale afmetingen perfect te gebruiken. De wc rolhouder is vlak bij de hand. De bewegingsruimte voor het in kunststof uitgevoerde ronde wasbakje is met gesloten deur wat beperkt. Maar meestal wordt dit type caravan door een stel bewoond en is er geen reden de deur af te sluiten. In de grote spiegel kan men zich zelf in alle glorie bewonderen. Bovenaan in het baldakijn zijn 2 spotlampen en een stopcontact geïnstalleerd. Naast het vaste toilet is men erin geslaagd om nog wat open en gesloten bergvakken te installeren. Tussen badkamer en keuken is de mooi uitgevoerde ééndelige buitendeur met een bruin afvalbakje en de deurkruk is gevat in een kunststof omlijsting in dezelfde kleur.

Tenslotte
Bürstner is er in geslaagd om met deze Premio weer een aantal kilo’s van het totaal gewicht af te schaven. Bewijs: onze testcaravan, de 395 TS heeft een leeg gewicht van 810 kg. Dat is niet slecht voor een caravan met die afmetingen. Het interieur biedt genoeg bewegingsvrijheid en comfortabele zit- en slaapgelegenheid voor 3 personen.

Beschikbaar gesteld door
De Vossenhoek Caravan & Recreatie
Industriestraat 3
4715 RL Rucphen
Tel: 0165 343053
www.vossenhoek.com

Informatie en verkoopadressen
Bürstner Nederland BV
Burstner Nederland B.V.
Schutstraat 191-5
7907 CE Hoogeveen
Tel: 0528 234834
www.buerstner.com

Vorige pagina

Caravantest