Een goed begin van uw vakantie

2011 - Hobby De Luxe 560 CFe

1 januari 2012

Door Paul Descamps - oktober 2011
Als eerste van het nieuwe modellen jaar hingen we een Hobby DE Luxe 560 CFe aan de trekhaak. Van buiten is het een Hobby zoals er vele rond worden gereden, van binnen echter zien we een interieur dat veel minder bekend voor komt. Neem daarbij de 2,5 m breedte en dan hebben we een leefruimte waarin we absoluut geen claustrofobische gedachten krijgen.

Exterieur
Hobby heeft niet de gewoonte om het koetswerk om de haverklap te wijzigen. Het gaat jaren mee waardoor de caravan lang zijn waarde behoudt. Voor 2012 zijn aan het achterfront slechts kleine detail wijzigingen doorgevoerd. De zijwanden hebben gladde buitenplaten en zijn daardoor gemakkelijk netjes te houden. Het geheel wordt gedragen door een lichtgewicht chassis met enkele dwarsliggers en een rechte as voorzien van schokdempers.
Een stel stevige hoeksteunen zorgt voor een stabiele nachtrust. De dissel is met een witte kunststofplaat afgedekt. Gasleidingen en bedradingen zijn keurig aan de bodem verankerd. Indien nodig past een emmer net onder de waterafvoer.

Interieur
De 560 CFe heeft het bekende ‘wow’ effect waar Hobby heer een meester in is. De royale afmetingen tot 6 m lang en 2,5 m breed maken het mogelijk grandioos meubilair te plaatsen. De ontwerpers van de Fockbeker fabrikant hebben geen moeite gedaan om een spitsvondig interieur indeling te bedenken. Zij namen voor de 560 CFe een succesvolle indeling en verfijnden dit met de mogelijkheden die het interieur hen bood.
Als we binnenkomen, zien we direct een riante zitgroep. In de 560 CFe is dat een echte ‘rond’ zit die eigenlijk vierkant is. Het in alle richtingen verschuifbare tafelblad staat op een hydraulische poot, rondom zijn overal zitbanken. Voor een gezellige babbel en een borrel is er ruimte voor zeker 8 of 9 vrienden. Onder de tafel is het een beetje uitkijken want 18 benen en even zoveel voeten zoeken moeten hier een plaatsje vinden. Maar als het gezellig is gaat dat zeker lukken.
De zitgroep kan voor de gelegenheid tot bed omgevormd worden. Hiervoor kan men het tafelblad gemakkelijk laten zakken als drager voor de kussens. De kussens zitten comfortabel. De hoekkussens zijn wat verhoogd, er achter zijn schapjes met stemmige verlichting. Als mooie afwerking is nog een extra 10 cm brede boord aangebracht onder de zitkussens. Het ziet er mooi uit maar het zit in de weg als we snel bij de inhoud van de koffers willen. Dan moeten we zowel de zit- als de rugkussens weg nemen om het deksel ver genoeg omhoog te krijgen.
In één van de zitbanken ligt een 40 l verswatertank. Rondom zijn bovenkasten met gebogen deuren en ze zijn zowaar voorzien van verticale en horizontale verdelingen. Recht boven de tafel hangt een plafondlamp met regelbare spotlampen. Voor de gezelligheid zijn tussen plafond en bovenkasten lichtslangen aangebracht. Wat ook nog min of meer tot de zitgroep behoort is de kast met bolstaande deur naast de buitendeur. Helemaal bovenaan, en voorzien van LED verlichting, is een vitrinekast met een acrylglazen deur. Er onder hangt een vlakscherm tv aan een verstelbare arm en daar weer onder is een kast voor allerlei. Aansluitend staat de nieuwe 140 l Slim Tower van Dometic, een iets smallere en hogere koelkast. Boven en onder blijft nog wat plaats over voor bergvakken. Vooraan hebben we een breed Fransbed met slechts een kleine schuine hoek, dat is natuurlijk mogelijk door de 2,35 m brede binnenafmetingen. Het comfortabele matras wordt gedragen door een even brede lattenbodem. Met behulp van gasveren kan men het geheel moeiteloos omhoog bewegen. Er verschijnt een enorme koffer waar erg veel spullen in passen (ook vanaf buiten bereikbaar). Aan de lange en korte zijde van het bed zijn bovenkasten aangebracht, net als bij de zitgroep. Naast het bed is het kleinste kamertje met een vast Thetford toilet. In de witte kunststof achterwand zijn verschillende open legplanken verwerkt. Een douche ontbreek niet maar het is geen aanrader om er gebruik van te maken. Een kloeke deur met een knappe klink sluit het sanitair af.
Deel uitmakend van de slaapkamer zien we een chic gevormd en veel water vragend wit wasbakje, boven op een kast met redelijk wat ruimte. Om u zelf in drievoud te bewonderen zijn er drie spiegels bevestigd, ze reiken tot aan het plafond.

Keuken
Het is evident dat men in een caravan met afmetingen zoals die van de 560 CFe een knappe keuken kan installeren. Wie zich graag in culinaire activiteiten stort komt hier beslist aan zijn trekken. Wel moet men er rekening houden dat er op de drie gaspitten geen al te grote pannen passen. Jammer ook dat de ontwerpers hier geen dubbele spoelbak voorzien hebben, het aanrecht heeft er ruimte genoeg voor. Het lichtkleurige aanrecht vormt een schitterende combinatie met de donkere ladenfronten en de wanden in warm houtdecor. De brede laden met de al bijna even brede handgrepen sluiten automatisch en een drukslot voorkomt dat ze onderweg open gaan.
In het korte been van de L-keuken heeft de kast twee naar buiten draaiende schappen. Knap gevonden want hierdoor is bijna de hele kast nuttig te gebruiken. Samen met de bovenkasten is er voor keukengerief meer dan voldoende plaats. Eén van de opvallende nieuwigheden voor 2012 is de kunststof afwerking rond het venster met verduisteringsrollo’s en twee ingebouwde stopcontacten. Hiermee wordt voldaan aan vraag van veel klanten.

Tenslotte
De grote zitgroep achteraan vraagt om gezelligheid met veel vrienden. Met z’n tweetjes vonden wij het niet zo gezellig al heb je er natuurlijk wel een zee van ruimte. Voor de rest heeft de 560 CFe enorm veel te bieden en een schitterend interieur.

Importeur en informatie
Hobby Benelux Caravan BV
Pieter Zeemanweg 170
3316 GZ Dordrecht
Tel: 078 6511844
www.hobby-dealers.nl
www.hobby-caravan.de

Vorige pagina

Caravantest