Een goed begin van uw vakantie

2010 - TEC Travelbird 450

11 november 2010

Door Paul Descamps - november 2010

Om in het lichte segment te scoren heeft de fabrikant uit Sassenberg enkele jaren geleden de Travelbird gelanceerd. Er zijn 6 verschillende indelingen waarvan de kleinste 2,12 m breed is. De 450 en de 490 GK zijn 2,2 m breed. Op de 340 na zijn ze geschikt voor gezinnen met kinderen. Wij kozen voor de Travelbird 450, een frisse moderne caravan die voor 2011 een aantal verbeteringen heeft gekregen. De indeling met 2 bedden wordt speciaal gemaakt voor een paar, maar bij gelegenheid kunnen er ook een paar kinderen mee.

Exterieur
Het meest opvallend en al van afstand te herkennen is het ronde venster naast de buitendeur. Net zoals de andere vensters kan het opengezet worden. Maar doe dan wel voorzichtig want anders knalt de buitendeur er tegen aan en dat zou nare gevolgen kunnen hebben.
Van voren lijkt de Travelbird 450 breder dan de doorsnee moderne caravan, maar dat is optisch bedrog door het ontbreken van het raam. De breedte is slechts 2,22 m, dat biedt een aantal voordelen tijdens het reizen. In de eerste plaats minder gewicht aan materiaal, ten tweede minder windweerstand hetgeen ten goede komt aan het brandstofverbruik. Soms heeft het bovendien voordelen bij het manoeuvreren of als de caravan de winterstalling in moet. Het koetswerk is opgebouwd met 30 mm dikke sandwichpanelen voor dak en wanden, de buitenplaat is in aluminium met hamerslagprofiel, voor- en achterfront zijn in gladde plaat uitgevoerd. De donker getinte vensters zorgen voor een contrastrijke afwisseling en om wat kleur op het koetswerk te krijgen hebben de flanken onderaan een brede lichtgrijze band, een paar frivole decorstukjes, het type en de naam van de caravan. Het trapeziumvormig kofferdeksel verbergt een bergruimte voor gasflessen, reservewiel en nog wat andere kleine spullen. Helaas zijn de breedte lichtjes helemaal onderaan terecht gekomen.
Achteraan zijn de lichtblokken in een robuuste bumper ingebouwd. De tweedelige buitendeur is voorzien van een afvalbakje.
Het koetswerk wordt gedragen door een BPW lichtgewicht chassis. Voor stabiel weggedrag zorgt de geknikte as, daarbij geholpen door schokdempers en een stel stevige banden. Er is een Travelbird Pakket te bestellen met daarin een WS 3000 stabilisator.

Interieur
Al wordt de Travelbird voor een zeer scherpe prijs aangeboden toch zien we de lage prijs er niet aan af. Het enige,en dat beïnvloedt wel de prijs, is dat er geen gebogen of ronde vormen te bespeuren vallen en dat behalve het plafond alles in hout is uitgevoerd. Om wat afwisseling te creëren in al het mooie notenhoutdecor hebben de deuren en open legvakken witte kanten. Verder zorgen brede aluminium handgrepen voor wat afwisseling. De kussens en gordijnen zorgen ervoor dat het toch geen eentonig interieur is geworden maar fris en modern oogt.
TEC doet gelijktijdig een inspanning om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Om die reden is onnodige luxe geweerd, dat bepaalt meestal het gewicht en de prijs. Maar wees niet bezorgt alles wat nodig is om een fijne winter- of zomervakantie te beleven is aan boord.
De Travelbird heeft een populaire indeling en is geschikt voor 2 personen al kunnen kleine kinderen voor de gelegenheid ook mee op reis. Voorin zijn 2 enkele bedden van 2 m lang, dat zien we nog maar zelden. Gaat de voorkeur naar een heel groot bed dan kan de lattenbodem tussen beide matrassen uit getrokken worden, het nachttafeltje weggehaald en vervolgens maakt het smalle matrasje een echt groot bed. Dat kost je 350 euro. Om gemakkelijk in en uit bed te stappen liggen de matrassen 0,6 m hoog, eronder zijn grote koffers voor bagage. De inhoud is goed bereikbaar want met hulp van een stel gasveren kantelen de matrassen ver omhoog. Van de linker koffer is een stukje afgenomen voor een vaste watertank. De rechter is vanaf buiten bereikbaar. Het serviceluik is een optie en behoort tot het pakket.
Vooraan is geen venster, wel een brede spiegel in een houten wand met bovenaan kasten. Aan de onderkant 2 schuiflampen op een rail en links en rechts open legplanken. Achteraan is de zitgroep met tafel tegen de wand, ze is breed genoeg en ideaal voor 2 personen en met een beetje goede wil passen er nog wel 2 bij. De verhouding zit/tafelhoogte is juist toegepast en men kan rekenen op comfortabele zittingen en rugkussen. Net zoals voorin zijn hier bovenkasten tegen de achterwand gemonteerd en open legplanken langs de zijkanten.
‘s Avonds doen 3 plafondlampen hun best wat licht op tafel te laten schijnen. Bergruimte is er voldoende al moet er wel veel bagage in de koffers onder de zitbanken en bedden worden gelegd. Als de Travelbird 450 kant en klaar is om te vertrekken is het aan te raden om de kogeldruk te wegen omdat zware koffers vooraan het gewicht op de kogel sterk beïnvloeden.

Keuken
De keuken heeft alles om er eens goed aan de slag te gaan. In het 1,08 m brede aanrecht zijn gaspitten en spoelbak in één metalen geheel geïntegreerd en verborgen onder een plaat. Doordat de keuken iets meer dan 0.6 m diep is heeft men nog een redelijk stuk werkblad voor culinaire voorbereidingen. Onderaan is de kast even diep en hier zou best een schapje meer mogen om het keukengerief overzichtelijker weg te bergen. Hetzelfde geldt voor de bovenkast waar in tenminste één vak een horizontale verdeling wenselijk is. Verder vullen een besteklade en de Thetford koelkast het keukenmeubel aan. Twee lampen zorgen voor een heldere in de pannen.

Badkamer
Al is de badkamerdeur niet zo dik, zij behoudt haar stijfheid door de 4 scharnieren en de stevige deurkruk zowel van binnen als van buiten en het geheel maakt toch een stoere indruk. Behalve het Thetford toilet en het in de hoek geplaatste wasbakje is de hele toiletruimte in houtdecor uitgevoerd. Hier ook zonder veel franjes, maar alles is aanwezig, zelfs 4 kapstokken en de, op een bruikbare manier afgedekte, wielkast. Het toilet is gebruiksvriendelijk geplaatst. Boven het wasbakje hangt een hoge spiegel.

Tenslotte
TEC brengt met deze Travelbird een eenvoudige lichte caravan op de markt. Keurig afgewerkt en veel gezinnen, vooral jonge gezinnen, zullen er prettige vakanties in door brengen. Door de aankoopprijs is deze caravan extra aantrekkelijk.

Wat vond mevrouw ervan?
-Zij vond de Travelbird 450 sober uitgevoerd, maar alle belangrijke zaken zijn wel aanwezig
-Ze geeft de voorkeur aan een kast bij de zitgroep in plaats van de open legplanken

Informatie en verkoopadressen
TEC Caravans BV
Postbus 20
7480 AA Haaksbergen
Tel: 053 5737425
www.tec-caravan.com

Beschikbaar gesteld door
Camper- en Caravancenter
Cor van den Oever
Berghemseweg 2a
Herpen
Tel: 0486 413678
www.caravancenter.nl

Vorige pagina

Caravantest