Een goed begin van uw vakantie

2009 - Knaus Südwind 500 EU White Edition

1 januari 2011

Door Paul Descamps - Jan. 2009

Knaus Südwind 500 EU White Edition

Na enkele maanden van bang afwachten verschijnt de fabrikant uit Jandelsbrunn weer in volle glorie op de Nederlandse markt. Om zijn wederopstanding te vieren lanceert Knaus een actiereeks van 3 populaire modellen, de White Edition. Een schitterende caravanreeks met aanlokkelijke prijzen. Wij kozen voor de 500 EU, een ruime twee persoonsindeling met 2 enkele bedden.

Exterieur
Knaus heeft veel aandacht aan het uiterlijk van zijn nieuweling besteed. Zo zien we de zeer strakke aluminium buitenbeplating waarin geen enkele oneffenheid op te merken valt, de blinkende huid biedt een chique koetswerk. Een brede grijze band ter hoogte van de getinte ramen zorgt voor een nog aantrekkelijker geheel. Het zorgt voor een mooie harmonische afwisseling op de flanken. De stevig uitgevoerde tweedelige buitendeur heeft zowel voor het onderste als voor het bovenste deel een degelijk slot. De wat ongewone vorm geeft een speciaal effect aan de deur.
In de disselkoffer van het gebogen voorfront is plaats voor 2 gasflessen, het reservewiel en allerlei. Verborgen achter een wegdraaiend plaatje is het slot en met een autobusscharnier gaat het verticaal omhoog zodat de kofferinhoud ook nog te bereiken is als er fietsen op de afgeschermde dissel staan. Bijna helemaal onderaan vinden we de breedte lichtjes, wanneer worden die nu eens hoger geplaatst?
Behalve het getinte venster is het verticale achterfront helemaal wit. De bumper verbindt de polyester hoekbeschermers waarin smalle hoge lichtblokken zijn geïntegreerd. Boven het venster schittert het derde remlicht. AL-KO leverde het chassis met geknikte as en de slingerdemper. De aluminium velgen zijn de kers op de taart.

Interieur
Wat indeling betreft brengt Knaus met deze White Edition niets bijzonders. De 500 EU heeft twee enkele bedden, populair bij koppels met een lange staat van ervaring. Bedden van 90 cm breed, uitgerust met een dik matras en lattenbodem, zorgen op hun beurt voor onovertroffen slaapcomfort. Bovendien zijn ze redelijk hoog wat het in- en uitstappen vereenvoudigt. Geholpen door 2 krachtige veren kan het matras omhoog en krijgt men zicht op een uit de kluiten gewassen koffer. De rechter is helemaal leeg en eveneens vanaf buiten bereikbaar. In de andere koffer staat een watertank, de boiler en trafo/omvormer. Alle draden zijn netjes en zonder zichtbare krullen aangesloten. Waterslangen zijn aan de warme luchtslangen verbonden om bevriezen te voorkomen. Enkele bedden hebben het voordeel dat de bovenkasten goed bereikbaar zijn. Ze hebben een grote inhoud en horizontale en verticale verdelingen. De licht gebogen deurtjes zijn van degelijk hang- en sluitwerk voorzien. Indien gewenst kan men de slaapkamer met een schuifdeur van het woongedeelte afsluiten.
Al is de 500 EU bedoeld voor een koppel toch kunnen er 2 kinderen mee op vakantie en met een beetje goede wil past men ook met z’n vieren aan tafel. Voor de nacht moet in dat geval de zitgroep tot bed worden omgebouwd. De ergonomische kussens zitten comfortabel en bieden goede ruggensteun. Tijdens het eten missen ze hun effect omdat men naar voor moet om bij de tafel te kunnen. Een paar kussens brengen dan de oplossing, het is nu eenmaal het compromis dat men moet accepteren met een brede tafel en korte zit of een smalle tafel en diepe zittingen want de tafel moet tussen de zitbanken passen om er een bed van te maken.
Wat het meubilair betreft heeft Knaus altijd mooi werk afgeleverd en met de nieuwe modellen is dat niet anders. Het heeft een licht houtdecor en wordt onderbroken door aluminium profielen en afboordingen. Samen met de grijs getinte kussens en overgordijnen heeft het interieur een aangename sfeer.
Overdag zorgen het Heki II dakluik en de 2 kleinere dakluiken plus de ramen rondom voor genoeg licht. Bij avond schijnt de plafondlamp op de tafel en dat wordt ondersteund door een aantal spotlampen. Bij de deur is een paneel met centrale schakelaar. Met druktoetsen kan men de verschillende apparaten en lampen in- of uitschakelen. Vanuit de bedden kan men ook alle lampen aan- of uitschakelen.
Bergruimte is er voldoende want, zoals we schreven, zijn onder de bedden grote koffers en daar komen nog die van de zitgroep bij, hoewel de zittingen daarvan niet zo gemakkelijk open kunnen. Voor de snel bij de hand liggende bagage dienen de bovenkasten rondom en dan hebben we nog de kleerkast. Gelukkig heeft de 500 EU een laadvermogen van 380 kg.

Keuken
Knaus houdt de keuken vrij diep om in het dikke grijskleurig aanrecht de gaspitten achteraan te kunnen installeren. Naast elkaar kunnen een pan en twee kleine potten. Helemaal rechts is de spoelbak met een kleine afloop, beide zijn met een lichte glazen plaat afgedekt. Vooraan blijft er wat plaats over als werkblad. Onderaan is de koelkast en 2 laden, één voor bestek en de andere voor pannen en bijhorigheden. Het onderste vak is met een klapdeurtje afgesloten. De bovenkast met holvormig profiel heeft twee opzij draaiende deuren en er tussenin is een open vak. Spots onder de kast in het grijze baldakijn brengen veel licht in de duisternis.

Badkamer
Knaus liet het bij een bijna volledig in witte kunststof uitgevoerde natte cel. Ruim genoeg om erin te wassen, te kleden en het draaibaar Thetford toilet te gebruiken. De dikbuikige kasten hebben genoeg inhoud voor het toiletgerief. Er zijn nog een paar open bergvakken en kapstokjes. De wc rolhouder en het haakje voor de handdoek is men blijkbaar vergeten. Het wasbakje heeft een verantwoorde inhoud en hoekspiegels zorgen voor leuke viervoudige effecten.

Tenslotte
Knaus kan nog altijd rekenen op de vakkennis van de werknemers. Zowel van binnen als van buiten is de Südwind 500 EU White Edition met het oog voor detail keurig afgewerkt.

In samenwerking met Knaus ontwikkelde Isabella een speciaal voortentmodel voor de Knaus White Edition. De extra’s bij deze tent zijn: een verandastang, exclusieve Dot Honey gordijnen, aangepaste wielkastafdichting, Typhoon scheerlijnen, standaard met het lichtgewicht IXL glasfiberframe. Leverbare A-maten: 800-1075 cm / diepte: 250 cm. Leverbaar in de kleurstelling petrol/ijsblauw. Het tentdak is gemaakt van makkelijk te reinigen gelaagd polyester. www.isabella.nl

Informatie en verkoopadressen
Knaus Tabbert GmbH
Sitz Jandelsbrunn
Tel: +49 8583211
www.knaustabbert.de

Beschikbaar gesteld door
Caravan Centrum Meerkerk
Burgemeester Sloblaan 34a
4231 AC Meerkerk
Tel: 0183 358080
www.caravancentrummeerkerk.nl

Vorige pagina

Caravantest