Een goed begin van uw vakantie

2010 - Sprite Europa 460

11 november 2010

Door Paul Descamps - oktober 2010

De Sprite Europa 460 is een comfortabele caravan voor een paar dat graag over veel ruimte beschikt en er niet tegen opziet om ’s morgens en ’s avonds de bedden op te maken. Door de aerodynamische vorm laat de caravan zich gemakkelijk trekken.

Exterieur
De Sprite Europa 460 is beslist een knappe caravan, de gestroomlijnde vorm en het drievoudige raam zijn typische Engelse kenmerken. De geïntegreerde disselkoffer heeft genoeg inhoud, alleen is het niet zo eenvoudig om de 13 kg gasflessen door de relatief kleine opening te krijgen. Een disselafdekking hoort er standaard bij. De breedtelichtjes staan redelijk hoog. Achteraan heeft het front een diepe reliëf vorm met een hoog opgetrokken bumper en ronde lichten. Op de flanken, met getinte vensters, zorgen een paar gekrulde decorstrepen voor een sportief effect. Onderaan komen de afvoerbuizen samen aan de rand van de zijwand. Winterkampeerder moeten ze zeker loskoppelen anders zullen ze niet lang water afvoeren. We zien het reservewiel op een slede aan de chassisbalken. Het is ten zeerste aan te raden eenmaal per jaar de schroeven los te draaien, het wiel er af te halen, de bandendruk te controleren en het geheel van vet voorzien terug te plaatsen.

Interieur
Hoewel de 460 niet bepaald een grote caravan kan worden genoemd geeft het interieur een geweldig ruime indruk. Dat komt door het ontbreken van de tafel, de lange zitgroep en de overvloedige lichtinval.
De bakermat van de caravan ligt in Engeland en de fabrikanten hebben altijd hun eigen stijl wat betreft de inrichting en zeker hun schitterende interieurs behouden. Sprite één van de oudste merken en levert met de Europa 460 tevens een van die mooie interieurs af.
Komt er door de vele vensters al veel licht binnen, het meubilair in lichtgestreepte houttekening reflecteert dit nog een beetje zodat men het grootste deel van de tijd in een zonnige caravan vertoeft en het vakantiegevoel constant aanwezig is. Donkere banden onder de bovenkasten zorgen voor een pittig contrast met het lichte meubilair. Ronde donkere hoekstukken met ingebouwde sfeerverlichting verbinden de bovenkasten.
Alle ramen hebben zowel witte gordijnen als lichtbruine overgordijnen. Voor de verduistering zijn er gecombineerde rollo’s en horren houden steek- en bijt beestjes buiten.
Typisch voor Engelse caravans is het kastje aan de voorkant van de zitgroep. Het bovenblad kan men verschuiven en openvouwen. Goed voor een kopje thee en cake, maar als tafel om aan te eten of andere dingen te doen is het toch wat klein uitgevallen. Geen nood want een losse opvouwbare tafel heeft ergens een plaats in een smalle kast. Helaas is deze tafel wat te hoog of zijn de zitbanken wat te laag. Bovendien wiebelde onze tafel flink. Voor ons was het een groot minpunt, het grootste dat we tegenkwamen in deze schitterende Sprite.
Twee lange zitbanken vormen de zitgroep. De ergonomisch gevormde dikke kussens met binnenvering zitten comfortabel. Voor de nacht zijn er een paar mogelijkheden: neem voor een snelle overnachting de rugkussens weg en men heeft 2 enkele bedden. Is er iets meer tijd dan kan de lattenbodem uitgetrokken en opgevuld worden met de rugkussens om zo een groot bed te creëren. Lange reizigers kunnen zelfs in de breedte slapen. De zitkussens moeten worden gedraaid om geen vervelende bult in het midden van het bed te hebben. Is het bed niet breed genoeg, neem dan de bovenste helft van het kastje weg en zet het op de vloer. Als dat deel dan ook nog wordt opgevuld met kussens dan is er een bed ontstaan van ongeveer 1,80 x 2,00 m.
Het ombouwen van bed naar zitgroep vraagt enkele minuten vakantietijd, maar je hebt dan wel een fantastisch mooie en ruim bemeten zithoek waar je toch het grootste deel van de dag in doorbrengt. De inhoud van de linkerzitbank wordt bijna geheel in beslag genomen door de watertank, de pomp en de boiler. Aan de andere kant is slechts een klein stukje gebruikt voor de elektronica. Om bij de inhoud van de banken te kunnen hoef je de kussens niet op te tillen. De koffers hebben vooraan een openvallende klep en ook vanaf buiten is er toegang. Aan bergplaats is trouwens geen gebrek in de Europa 460. In de redelijk hoge bovenkasten, met hier en daar een legplank, is veel ruimte. Dan is er nog de tv kast naast de deur en de smalle hoge kast waar alleen het onderste deel door de tafel wordt ingenomen. In de badkamer vinden we, behalve het kastje vooraan, over de volle breedte van de caravan tal van bergmogelijkheden.

Keuken
Wie in de keuken staat te werken zal spinnen van genoegen. Het aanrecht, in donker krasvrij materieaal, leent zich uitermate om uitgebreide culinaire voorbereidingen te treffen. Om vlees en groenten smaakvol te bereiden is aan de linkerzijde een kookfornuis met grill, bakoven en gasstel met 3 gaspitten geïnstalleerd en dan is er ook nog een extra elektrische kookplaat. Erboven is een inbouwmagnetron van 700 Watt. Naast de bestek- en draadmandlade staat de 105 l Thetford koelkast. Afzonderlijk bijgeleverd, in een speciaal opbergvak in de kast, is het afdruiprek.

Badkamer
Achteraan, afgesloten met een kloeke deur en dito klink, is een toiletruimte om u tegen te zeggen. Je hoeft helemaal niet bang te zijn om met brede armbewegingen je hemd aan te trekken. Hetzelfde geldt voor het wassen aan het wastafeltje tegen de achterwand. Gezegend met genoeg ruimte staat het draaibaar toilet in de hoek naast de kleer- en legkast. Aan de andere zijde zien we een afzonderlijke douchecel, afgesloten met een acrylglazen deur. Helaas heeft men in dit schitterend verblijf geen kapstokje geschroefd.

Tot slot
De Sprite Europa 460 heeft een interieur om van te snoepen, keurig afgewerkt en een overvloed aan bagageruimte. Overdag is er voldoende licht, ‘s avonds echter zou het beter kunnen. Voor de kok van dienst is het een genot om aan de keuken te mogen werken en over de badkamer kunnen we alleen met lof spreken. Dan blijft er de te hoge wankelende tafel over waar we helemaal niet gelukkig mee waren. Voor de echte winterkampeerder is de enkele uitmonding van de verwarming in de zitgroep misschien wat aan de zuinige kant.

Wat vond mevrouw ervan?
• Ze vond de tafel een ‘kreng’
• Ze had voor al het andere niets dan lof

Informatie en verkoopadressen
Caravan Trading Europe
Lateinserondweg 4-05
4005 EH Tiel
Tel: 0344 632209
www.spritecaravans.nl

Beschikbaar gesteld door
Cor van den Oever Recreatie B.V.
Berghemseweg 2A
5373 KH Herpen
Tel: 0486 413678
www.caravancenter.nl

Vorige pagina

Caravantest