Een goed begin van uw vakantie

2014 - Eriba Nova S 485

1 januari 2015

Met Eriba Nova S 485
Comfortabel in de sneeuw
November 2014 - Willem laros
Wintersport met de caravan? Voor de één is de gedachte hieraan alleen al een gruwel, voor de ander is het de mooiste vakantie van het jaar. Bij de eerste groep is het vooral de onbekendheid met het fenomeen winterkamperen dat de gedachten bepaalt. Met dat idee installeert Hymer een Eriba Nova S 485 op Alpen-Caravanpark Tennsee in Krün - nabij Garmisch-Partenkirchen – en nodigt vervolgens mensen uit ‘het te komen proberen’. Een uitnodiging waaraan wij graag gevolg geven!

We werpen eerst maar eens een blik op de uitverkoren caravan. Het is er uiteraard een die bij uitstek geschikt is voor de wintersport. De wagen is voorzien van een Alde verwarming, inclusief drie groepen vloerverwarming en een ruime boiler. De verdere uitrusting is met ‘rijk’ nog behoudend beschreven. Aan boord een grote lederen zithoek, vloerbedekking, tweepersoonsbed, grote keuken met zes laden, toiletruimte met douche, een kastje voor wijnglazen, grote koelkast met apart vriesgedeelte, oven, een Zenec multimediasysteem met vier luidsprekers, led-verlichting rondom…

Water halen?
Hymer heeft de caravan neergezet met een ruime Isabella wintertent ervoor. Kwaliteit zoekt kwaliteit. Verder zijn er vaste aansluitingen (!) voor gas en waterafvoer. Bij aankomst is alles al aangesloten. Dus water halen en genieten maar! Dachten wij. Maar de werkelijkheid was iets weerbarstiger.
Water halen dus. Maar waarmee? Een jerrycan of gieter is niet te vinden. De Duitse buurman biedt hulp met zijn gieter. Een e-mail naar Hymer geeft als antwoord dat er twaalf meter slang in de dissel ligt. Het antwoord van een niet-winterkampeerder: in de winter zijn er immers geen kranen beschikbaar op de camping. De campingbaas leent ons zolang een gieter, waarmee ik uit het sanitairgebouw water kan halen.
In de caravan is het bij aankomst 18 graden. Dat is op dat moment voldoende, maar voor de avond is een graadje erbij wel prettig. Alleen: dat lukt niet, met ik schat vijf graden vorst buiten. Een blik in de hangkast leert dat het vloeistofreservoir geheel leeg is. Als de kachel aanslaat klinkt er een onheilspellend geborrel… Dat kan niet goed zijn. De campingbaas belt die avond nog naar Truma, en de volgende ochtend om half tien staat hun servicewagen voor de deur. Handig, die service aan huis die Truma in verschillende wintersportgebieden biedt.

Vloeistof
In eerste instantie is de monteur bang dat er vloeistof is weggelekt. Als dat niet het geval blijkt wordt het eenvoudig (..) bijvullen (met koelvloeistof) en ontluchten – net als de centrale verwarming thuis. Hierna functioneert de Alde weer, inclusief de vloerverwarming (stond nog dicht) en het bedieningspaneel waarmee de kachel te programmeren is (timer, aanvang en einde nachttemperatuur en meer). Hoewel het nog niet erg koud is duurt het wel geruime tijd voordat de binnentemperatuur de ingestelde waarde heeft bereikt, vinden wij. Dat doet een ‘gewone’ Truma kachel met rondverwarming toch sneller. De eerste vraag die mijn Duitse buurman ook stelt bij het horen van de naam Alde luidt: “Is dat niet een erg traag systeem?” Ja dus.
Overigens: zonder de gratis ‘winterservice’ van Truma zouden de normale kosten (voorrij- en reparatiekosten, vloeistof) 110 euro hebben bedragen, lees ik op het formulier dat de monteur achterlaat.

Tijdens het wonen in de caravan vallen ons verder nog een paar dingen op. Positief, maar eerst de negatieve zaken. Er is geen hangkast met voldoende hoogte. Zelfs een gewoon jack is al te groot: en een jack heb je echt nodig bij min elf graden ’s avonds! De lade onder de ‘hangkast’ weglaten zou al weer een stuk ruimtewinst opleveren en ook de ruimte boven de hangkast kan best iets minder hoog. De toiletruimte annex douche is erg klein. Er is geen scheidingswand tussen bed en woonruimte. En het interieur als geheel is door de gekozen houtdecoratie tamelijk donker, hetgeen vooral in de winter opvalt.

Uitstekend bed
De rondzit en het bed zijn van uitstekende kwaliteit. De led-verlichting rondom is geweldig mooi, de vloerlichtjes – voor ’s nachts – ideaal. Ook de buitenlamp met bewegingsmelder is zo praktisch. Een mediaspeler met vier luidsprekers, héérlijk. En de keuken: werkelijk niets op aan te merken. Zelfs een afzuiger ontbreekt niet. In de vier hoeken zijn ‘aanraak-spotjes’ gemonteerd. Aanraken en ze gaan aan. Alleen het blauwe aan/uitknopje aan kan ook: voor ’s nachts. Er zijn voldoende wandcontactdozen gemonteerd, maar een USB-aansluiting bij de tafel zou in deze luxe caravan niet misstaan (telefoon/tablet opladen).

De Eriba Nova 485 S is een prachtige caravan waarmee je met een gerust hart op wintervakantie kunt gaan. Het is een caravan voor de liefhebber, die caravannen niet beperkt tot drie weken per jaar. Voor de stevige prijs (€ 31.000 tijdens het moment van de test) krijg je veel comfort en luxe terug. Jammer, dat de ‘test’ op uitnodiging van Eriba maar enkele dagen duurde…

Eriba-Hymer Nederland B.V.
Tel: 088-caravan 2272826 en www.eriba.nl

Camping Am Tennsee
De camping aan de Tennsee dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De oprichter, Armin Zick, is er nog altijd te vinden maar zijn zoon en schoondochter hebben nu de dagelijkse leiding van het bedrijf. Zick senior vertelt ons graag over de ‘toevalligheid’ waardoor de camping is ontstaan. Van oorsprong is hij namelijk banketbakker, met een internationale opleiding op dit smakelijke gebied. De campinggasten kunnen daar tot op de dag van vandaag van genieten: bij aankomst is er voor alle gasten een doosje – uiteraard zelf gemaakte - bonbons.

Terrassen
Het terrein bestaat uit verschillende terrassen: wij staan vrij hoog en dan heb je een prachtig zicht op de rest van het terrein en de achterliggende bergen. Er is een apart deel voor kampeerauto’s. Vanaf de camping kun je alle kanten op prachtige wandelingen maken, want ook in de winter worden de wandelpaden onderhouden en gemarkeerd.
Zick sr. Werkt aan een nieuw type ‘stortplaats’ voor het chemisch toilet. Een prototype staat al op de camping, een tweede, met aanpassingen, volgt later. Uiteindelijk komt beschikbaar voor alle campings.
Plannen voor de komende jaren zijn er ook: er liggen tekeningen klaar voor een groot wellnesscentrum. In 2017 moet het klaar zijn.

Buffet
Beroemd is de camping om het Oud en Nieuw buffet. De keuken trekt dan alle registers open. Tijdig boeken, want anders is er geen plek meer…
Op nieuwjaarsdag vindt in Garmisch-Partenkirchen, amper vijftien km verderop, het traditionele schansspringen plaats. Maar ook los daarvan zijn de twee delen - Garmisch en Partenkirchen - leuk om te bezoeken. Hetzelfde geldt voor het wat zuidelijker liggende Mittenwald. Vanaf de camping prima lopend te bereiken. Met de gastenpas van de camping kun je gratis met de ski- en wandelbus weer terug. Het plaatsje Krün telt een mooi kerkje en enkele leuke restaurants.

Informatie: www.camping-tennsee.de

Vorige pagina

Caravantest