Een goed begin van uw vakantie

2013 - Sprite Cruzer 460 SR

11 november 2013

Mag het een onsje meer luxe zijn?
Willem Laros - 2013

Wat is een Engelse caravan toch steeds weer een aparte ervaring, realiseer ik me bij het betreden van de Sprite Cruzer 460 SR. Herkenbaar zijn de twee banken tegenover elkaar aan de voorzijde. Met daartussen het kleine, uitschuifbare tafeltje. Ook de keuken, met oven/gril combinatie, is zo Engels als het maar zijn kan. Erg fraai: het panoramaraam bovenin in de voorgevel, voor maximaal daglicht. En wonen aan de voorzijde: dat is ook fijn.
De indeling van de Cruzer SR die hier centraal staat is gericht op het graag reizende stel, dat onderweg aan comfort niets tekort wil komen. Geen vast bed, dus 's avonds nog wel even de bedden opmaken. Met een oplegmatrasje zo gebeurd, overigens. Maar wel weer een ruime badkamer met aparte douche en veel kastruimte over de gehele achterzijde van de binnen 211 cm brede caravan.

Swift Group
De Sprite caravans rollen dagelijks uit de fabriek van de Swift Group Limited, de grootste producent van toercaravans in Engeland, gevestigd in Cottingham. Naast Sprite produceert de fabriek ook Swift en Sterling, in totaal zo’n 10.000 caravans per jaar.
Natuurlijk voldoen alle Sprite caravans aan de Europese (veiligheids)normen. En zijn ze ook ‘Europees’, met bijvoorbeeld de deur aan de rechter zijde en de wandcontactdozen.
Sprite Alpine Sport (vier modellen in 2013) heten de eenvoudiger, maar toch zeer complete caravans. De vorig jaar geïntroduceerde Cruzer SR serie is gericht op de verwende caravanreiziger. Met drie ramen in het front: één van de kenmerken van het Engelse caravanuiterlijk. Maar om werkelijk te zien wat Engels caravannen inhoudt is de stap naar binnen gewenst. Zo gaat een Engels echtpaar graag op reis. In stijl, zou je kunnen zeggen.
De Cruzer SR is verkrijgbaar in vier indelingen. Er is het hier door ons nader bekeken relatief korte model met luxe badkamer, er zijn twee uitvoeringen met een vast tweepersoonsbed en er is een model met twee enkele bedden.

Rijk uitgeruste keuken
Wonend in deze Sprite Cruzer zit je comfortabel op de tegenover geplaatste banken (binnenvering), die plaats bieden aan zes mensen - als het althans per se moet en niet languit of onderuit. De bagageruimte onder de banken is eenvoudig toegankelijk via grote, bank-brede kleppen aan de voorzijde en ook van bovenaf, met de lattenbodem omhoog. Dat laatste is iets minder handig, want de kussens zijn lang en zwaar. Naast de toegangsdeur is een tv-kastje, met de vereiste aansluitingen voor stroom en antenne. Onder het tv-meubel is de Truma kachel aangebracht, met standaard ook de Ultraheat (230 Volt). Ja, wie de caravan ook voor de wintersport wil gebruiken zit goed met deze Sprite.
Tegenover de televisie staat de wel zeer rijk uitgeruste keuken. Met een polyester wasbak, een uitneembare afdruipplaat en snijplank, een Thetford koelkast (113 l) en vriesvak (14 l). Het zwarte kooktoestel van Thetford is voorzien van drie gaspitten en … een elektrische kookplaat. Zoals veel Engelse caravans heeft ook deze een ovencombinatie met gril. Ideaal voor veel méer dan alleen het afbakken van croissantjes. Boven de wastafel is een magnetronoven ingebouwd. Dus houd je van kokkerellen dan is dit waarachtig een mobiele droomkeuken... 

Kunststof
Bij het openen van de bovenkastjes valt de kunststof constructie op: sterk en lichtgewicht. Het plaatsen van plankjes is zo wel heel eenvoudig. Ook de bedbankconstructie is zo uitgevoerd. Ik verwacht dat in de toekomst meer fabrikanten op deze wijze te werk zullen gaan. Directe aflegruimte, zoals we deze vaak aantreffen onder de bovenkastjes, vind ik jammer genoeg niet. Waar laat ik nu zo gauw mijn telefoon, tablet, tijdschrift, krant, zaklantaarn, sleutelbos? Bij de tafel vinden we weer wel twee (Europese) stopcontacten, handig voor laptop en telefoons in onze oplaadcultuur.
En dan is er de badkamer. Een aangenaam hoog Thetford toilet, een ruime kast en een separate, helemaal niet zo kleine douche. Zelf weet ik maar niet definitief of een douche in een caravan nou zo nodig is: zelfs de meest primitieve campingdouche vind ik doorgaans praktischer dan het gehannes in de caravan - nog los van het waterdragen dat voor- en achteraf onvermijdelijk is. Maar goed: de Cruzer 460 SR heeft een prima douche.

Goed ontvangen
De Cruzer SR serie is in 2012 geïntroduceerd en bijzonder goed ontvangen. Dat is ongetwijfeld te danken aan het karakteristieke Engelse front (drie ramen), gecombineerd met het fraaie panoramadak en uiteraard het gezellige, complete, comfortabele en rijk uitgeruste interieur. Met radio/MP3, ingebouwde luidsprekers, een extra grote boiler en een comfortabele verwarming (gas en stroom).
De Cruzer 460 SR heeft een prijskaartje van 19.125 euro. Een serieuze uitgave, maar daar staat dan ook een hele serieuze caravan tegenover. Voor het stel dat veel vaker op pad wil gaan dan twee weken in de zomer. Kleinkinderen mee? Die vinden in een tentje slapen zó leuk…

In de standaarduitvoering van de Cruzer vinden we onder meer: Al-Ko stabilisator 3004, lichtmetalen wielen, schokdempers en zware uitdraaisteunen, sunroof panoramisch dakraam, accubox, voorbereiding fietsendrager, uitneembaar tapijt, radio CD/MP3 speler met ingebouwde luidsprekers, douche, vaste watertank (38 liter), 10 liter Truma boiler (230 V/gas), Truma verwarming (gas en 230 V Ultraheat) en LED verlichting op diverse plaatsen.

Importeur Caravan Trading Europe B.V. in Tiel Tel: 0344 632209 en www.swiftcaravans.nl

Vorige pagina

Caravantest