Een goed begin van uw vakantie

2011 - Wilk Sento 490 HTD

1 januari 2011

Door Paul Descamps - Jan. 2011

We zien het wel vaker, hoe groter de caravan hoe kleiner het gezelschap dat er gebruik van maakt. Het geldt ook voor de Sento 490 HTD van Wilk. Een stel dat van luxe en vooral van veel levensruimte houdt zal genieten van de 490 HTD.

Exterieur
Fabrikanten verbeteren jaarlijks hun producten. De Knaus Groep heeft de ontwerpers van Wilk blijkbaar wat meer ruimte gegeven dan gewoonlijk het geval is. Het uiterlijk van de Sento mag gezien worden. De licht getinte ruiten, omkaderd door een sierlijke pennenstreek, brengen gepaste afwisselingen op de flanken. Onderaan is een donkere strook aangebracht zodat het opspattend vuil minder zichtbaar is. In de robuuste bumper achteraan pronken zes ronde lichten. Vooraan heeft het kofferdeksel een autobus scharnier hetgeen vervoer van fietsen op de dissel mogelijk maakt. persoonlijk zouden wij liever geen gebruik maken van deze mogelijkheid. In de koffer is plaats voor 2 grote gasflessen, afval watertank, reservewiel en allerlei. Het koetswerk is ondersteunt door een lichtgewicht chassis van BPW met nog een extra dwarsligger in de midden. We zien de slang van de Truma ringverwarming de bodem raken. Omwille van de indeling kan het niet anders, maar warmteverlies via de bodem is nu onvermijdelijk. Een geknikte as zorgt voor een prima wegligging en de WS 3000 doet z’n best slingeren te voorkomen.

Interieur
De keuken pakt bij het binnenstappen direct de aandacht. Vooral op de lengte zullen velen jaloers zijn. De gebruikte indeling wordt al jarenlang toegepast, maar tegenwoordig verliest het wel aan populariteit. Voorin is een Fransbed met er naast het kleinste kamer met een vaste wc. We kunnen er zelfs op een min of meer aanvaardbare wijze een douche nemen. Het water moet wel aangesleept en nadien afgevoerd worden. Maar vooruit, het is wel mogelijk. Onze voorkeur gaat voor wat het douchen betreft naar het gebruik van het camping sanitair. Bovendien waren we niet helemaal tevreden over de kitranden rondom de douchebak.
In de achterwand boven het Thetford toilet is plaats voor handdoeken en allerlei. In een hoek, net voor de toiletruimte, is een open wasgedeelte. Het hoekige wasbakje is geïntegreerd in een blad dat naar links uitloopt. Onderaan is een vrij grote kast voor toiletgerief, andere kleine benodigdheden kunnen in de kasten aan de linkerkant. Boven het wasbakje hangen hoekspiegels.
Het Fransbed beslaat het grootste deel van de voorkant. Twee enkele matrassen op evenzoveel lattenbodems bieden comfortabel slaapcomfort en over de breedte mogen we niet klagen. Minder tevreden zijn we over de geringe opening als we het matras omhoog duwen. Helemaal voorin zien we de Trumatherm en het keurig afgewerkte elektronische hart van de Sento.
Met een harmonicadeur wordt de slaapkamer van het woongedeelte afgesloten. Als we naar voren wandelen, want het is echt meer dan 2 stappen, komen we terecht bij een schitterende U zitgroep. De zitbanken zijn niet te diep, hetgeen het zitcomfort ten goede komt, en ook de verhouding zit/tafelhoogte is juist berekend. Er worden nog ergonomisch gevormde rugkussens aan toegevoegd. De scharnieren van de zittingen zitten helaas te dicht tegen de buitenwand aan zodat je verplicht bent de zit- en rugkussens weg te nemen om gemakkelijk bij de inhoud van de koffers te kunnen. In deze zitgroep zijn de kussens zodanig gesneden dat er ook toegang is tot de achterste zitbank zonder een hele kussenverhuizing. Bij de buitendeur is een luikje in de zijkant van de zitbank, altijd handig om er je schoenen achter te zetten.
Vier personen kunnen rond de tafel genieten van de aangeboden culinaire genoegens. Voor de gelegenheid kunnen er ’s nachts twee medereizigers hun bedje spreiden.
Rondom zijn bovenkasten, helaas geen enkele met een schapje. Onderaan is wel een open legvak voor kleine spulletjes.
Wilk heeft de bovenkasten van een luchtdoorlatende rug voorzien, zeer nuttig voor de winterkampeerder. De deurtjes met een massief houten kader hebben brede aluminium handgrepen. Overdag zorgen de vensters en het Heki dakluik boven de zitgroep voor genoeg licht. ‘s Avonds moeten twee verschuifbare lampen tegen de bovenkast en de lampen in de kader van het Heki dakluik voor licht zorgen. Het is sfeervolle verlichting maar het is nie voldoende om de kleine lettertjes van kruiswoordpuzzels te lezen.
Naast de buitendeur is nog een kwartronde TV kast met gebogen deuren. Boven hebben de deuren een doorkijk paneel. Bedrading voor tv is voorzien. Aansluitend heeft men de kledingkast en verwarming geïnstalleerd.

Keuken
Gezinnen die het koken niet kunnen laten komen prima aan hun trekken met de keuken van de Sento 490 HTD. Natuurlijk was er veel ruimte beschikbaar om deze uit de kluiten gewassen keukenblok te kunnen neerzetten. Het ruim 1,7 m brede en tamelijk diepe aanrecht heeft een prettige werkhoogte. Rechts is het spoelbakje met geïntegreerde waterkraan. Daarnaast heeft het lang gerekte gasstel een plaats gekregen. Het is een uitvoering die al enkele jaren bij de Knausgroep in gebruik is. Dat maakt dat er niet alleen vooraan, maar ook nog aan de linkerkant veel werkoppervlakte vrij is. Onderaan zijn aan beide kanten van de Thetford koelkast meer dan genoeg laden om potten, pannen en alles wat er bij een keuken hoort in op te bergen. En is dat nog niet genoeg dan is er over bijna de volle breedte van de keuken nog een bovenkast met opendraaiende deuren. Gelukkig overal voorzien van schappen.

Tenslotte
Wilk brengt met deze verbeterde Sento modellen 2011 knappe caravans op de markt. De reeks bestaat uit 10 varianten waarvan wij de 490 HTD onder de loep namen. Het belangrijkste in dit model lijkt de keuken te zijn, hoewel het comfort van de zitgroep en het bed niet te verwaarlozen is. Aan bergruimte is geen gebrek en winterkampeerders zullen de dikkere wanden zeker weten te waarderen.

Informatie en verkoopadressen
Knaus Tabbert GmbH
Helmut-Knaus Strasse 1
94118 Jandelsbrunn, Duitsland
Telefooon 0049-858321
www.knaus.nl

Beschikbaar gesteld door
De Greeff Caravan Recreatie
Arnoud van Gelderweg 97
5361 CV Grave
Tel: 0486 476000
www.degreeff.nl
 

Vorige pagina

Caravantest