Een goed begin van uw vakantie

2016 - Knaus Sport en Fun; terug van weggeweest

3 maart 2016

Terug van weggeweest
2016 - Willem Laros

Hoe lang ook al weer vormt de Sport & Fun geen onderdeel meer van het programma-aanbod van deze Duitse bouwer? Ik heb het zo snel niet kunnen vinden: wat ik wel vond is dat de Knaus Sport & Fun in 1996 Caravan van het Jaar werd. Precies twee decennia geleden dus. Het zou mij niks verbazen…

De Knaus Sport&Fun 480 QL heet de caravan volledig. Het eerste exemplaar heeft de importeur persoonlijk uit Duitsland meegenomen: het is de wagen die we ook op de Caravana zullen aantreffen. Neem in elk geval even een kijkje, want het is een heel bijzonder typje.

Buitenleven
Aan de buitenzijde spettert het plezier van het buitenleven eraf. Aan de deurzijde vinden we een toegangsluik naar de ‘garage’ aan de voorzijde en een luik waarachter de gasfles een plekje krijgt. Achterin het luik voor het toilet plus twee ‘verticale’ ramen. Zo’n raam vinden we ook in de ronde voorzijde: dat raam gaat in het dak verder als luik.

Aan de andere zijde een groot vierkant raam en een nog veel grotere toegangsdeur tot de garageruimte. Aan boord is een grote Thetford koelkast: dat verklaart de ventilatieroosters zo ver van elkaar. De kunststof hoeken en de kleuren groen en blauw onderstrepen het sportieve karakter van de Sport & Fun.

Maar de grootste verrassing moet nog komen als we één van de deuren open doen. Ja, deze caravan - ontworpen door dezelfde man die twintig jaar geleden verantwoordelijk was voor dit type - heeft een zijdeur, maar ook een achterdeur. Ideaal voor het naar binnen dragen of rijden van fietsen, een motorfiets of andere sportattributen. Pardon, is daar wel genoeg ruimte voor? Nou zeker, kijk maar mee.

Garage onder bed
Aan de voorzijde vinden we een lekker tweepersoonsbed, dat eenvoudig omhoog te klappen is. En dan ook is vast te zetten, zodat er bijvoorbeeld een paar fietsen mee kunnen.

Het interieur bevat verder een soort halfronde bank en een losse tafel, om te bouwen tot een tweepersoonsbed. Met wat kunstgrepen is ook de bank gemakkelijk weg te nemen, zodat er bijvoorbeeld ruimte voor een motorfiets of scooter ontstaat. Surfplanken kunnen op het dak aan de reling worden vastgezet.

Er is ook nog ruimte voor een keuken, compleet met driepits gaststel, gootsteen en kraan. En ja, een toiletruimte is er ook nog. Met een douche zelfs, waarbij een wel heel bijzondere ‘uitvinding’ is gedaan. Onder de vloer van de toiletruimte namelijk is een lade. Uitgeschoven vormt deze een vergroting van de natte cel. Bovenin kan rondom een gordijn worden dichtgetrokken, zodat er een serieuze douche ontstaat. Wel zo prettig na een paar uurtjes sporten! 

Voor sportievelingen
De Knaus Sport & Fun heet niet voor niets zo: het is geen caravan voor zestigplussers die er in Spanje mee willen overwinteren. Nee, deze caravan richt zich op de sportieve kampeerders, die er samen op uit trekken. Wandelend, fietsend, motorrijdend. Vanaf de camping, maar af en toe elders kan ook, zeker als je een accu aan boord plaatst.

De bank zit prima en er is een losse kubus met kussen beschikbaar voor een extra zitplaats. In de kubus is ook nog bagageruimte beschikbaar. Ook leuk: boven het bed hangt een soort hangmat, waarin allerlei kleine spulletjes of tijdschriften worden opgeborgen. 

De basisprijs van de Knaus Sport & Fun is € 16.259,-. De standaarduitrusting is best compleet. We lopen enkele zaken langs. AL-KO onderstel, schokdempers, AKS stabilisator. Het GfK-dak voorkomt hagelschade. De extra achterdeur is maar liefst 92 cm breed. Ook de dakreling is standaard.

Op het bed ligt een 5-zone comfort-koudschuimmatras. Er zijn diverse opties. Vooral de mogelijkheid om het maximumgewicht te verhogen naar 1500 kg is nuttig bij zwaardere sportattributen. Een ‘mobielpakket’ (accu, lader, schakelaar) maakt de caravan in elk geval tijdelijk onafhankelijk van de stroompaal. De Truma S 3004, met ringverwarming, zorgt voor verwarming en de Truma Therme warmwaterboiler zorgt voor warm water in keuken en badkamer.

Slim
We hebben deze Knaus Sport & Fun maar kort kunnen bekijken, maar we zijn onder de indruk van de indeling, de afwerking, de slimme vondsten en… de prijs! Ik krijg vreselijk veel zin om een mountainbike te pakken, deze in de garage te plaatsen en richting de Ardennen te rijden.

www.knaustabbert.de 

 

Vorige pagina

Caravantest