Een goed begin van uw vakantie

2015 - Hobby 495 UL de Luxe Edition 2016: prachtig!

12 december 2015

Oktober 2015 - Willem Laros
Caravans zijn er soms eerder dan de nieuwe brochures, zoals het geval is met deze Hobby 495 UL de Luxe Edition. Een fraaie caravan, met een indeling die zich richt op reizende stellen. En met een ‘slaapkamer’ die in populariteit blijft winnen, vooral in Duitsland: met twee éénpersoonsbedden in de lengterichting.

Wie toch lekker tegen elkaar aan wil kruipen: middels een uittrekbare lattenbodem en enkele - wel veel plek innemende - opvulkussens creëert in een handomdraai alsnog een twee, bijna driepersoonsbed (optioneel).

Zeven series
Hobby is nog steeds verreweg marktleider op caravangebied. Op grofweg vijf van de tien verkochte caravans prijkt het logo van Hobby. In Duitsland, maar ook in Europa. Hobby presenteerde in Düsseldorf een nieuwe serie en uiteenlopende verbeteringen aan de andere modellen. Het aanbod bestaat opnieuw uit zeven series. De voordeligste serie bij Hobby blijft de Ontour, dan volgt een middenklasse met de modellen De Luxe, Excellent en Prestige en tenslotte de Premium en de in ons land nauwelijks populaire Landhaus. Nieuw is de serie De Luxe Edition, leverbaar in vijf verschillende indelingen. Wij bekijken de 495 UL. Naast deze indeling zijn er nog vier andere in deze serie. Zo komen er twee indelingen met een vast tweepersoonsbed plus de plattegronden 454 KMF en 560 KMFe met een kinderkamer met stapelbedden. De Hobby 495 UL heeft een ‘klassieke’ indeling: voorin de slaapkamer, achterin de rondzit en in het midden de keuken met de koelkast en de ruime hangkast ernaast en de - keurig verzorgde - natte cel met het toilet. Ook aan boord is de nieuw ontwikkelde Slim Tower (manshoge) koelkast van Thetford, die minder ruimte in beslag neemt maar toch een inhoud heeft van ruim 150 liter. Een prachtige kast!
Denk je bij Hobby nog uitsluitend aan ‘eikenhouten’ interieurs? Dan zul je verrast zijn bij het betreden van de Edition-serie. Voor de luxe sfeer zorgt het Ahorn Maple decor van lichte tint. Dit steekt mooi af bij antracietkleurige oppervlakten en de handvatten. Nieuw zijn verder de drie ledstrippen bij de bovenkastjes. Op de vloer vinden we het stevige pvc-zeil Ornamenta Classic. Dit heeft de uitstraling van een echte houten vloer! Dit heeft een schitterend effect op het interieur: het geeft veel warmte. De bekledingsstof in de de Luxe Edition heet Montana, lichtgrijs met afstekende banen in antraciet en details in rood. Weinig kwetsbaar en chique en vrolijk tegelijk. Mij bevalt het in elk geval wel!

Nieuw voorraam
Aan de buitenzijde heeft Hobby voor 2016 diverse technische verbeteringen doorgevoerd. Zo zien we kwalitatief betere ramen. Deze gegoten, getinte ramen kunnen, gemonteerd in de drie millimeter dikkere wanden, beter spanningen opvangen en hebben ook bij hoge temperaturen meer weerstand tegen vervormingen. Ook isoleren ze geluid beter en zorgt een nieuw sluitsysteem ervoor dat het niet mogelijk is dat er nog water of vocht naar binnen komt. Leuk is ook het nieuwe, kleine voorraam in de slaapkamer in de 495 UL. Dit raam oogt niet alleen chique, maar het biedt ook andere voordelen. Aan de binnenkant, naast het raam, bevindt zich een opbergvak.
Ook treffen we - hoera - op deze plek een wandcontactdoos, handig voor het opladen van je telefoon of tablet. Het verlichtingsplan zorgt voor een prettige sfeer in de caravan. Bij het instappen zit een drukschakelaar onder handbereik, en ook eenmaal in bed liggend kun je de verlichting in de caravan bedienen. De bovenkastjes (!) en ook de drie grote laden onder het keukenblad zijn alle voorzien van een ‘zachte sluiting’: het laatste stukje doet de lade of het bovenkastje geruisloos zelf. De rondzit, met een trapeze-achtige tafel, zit voortreffelijk en biedt voldoende ruimte voor vier tot zes personen.

Met de serie Edition zet Hobby een prachtige caravan neer: niet (meer) de voordeligste, maar daar staat dan ook best wat tegenover. En zeg nou zelf: zo lang al marktleider, dat kan toch geen slechte caravan zijn? Bij Hobby is de prijs-prestatieverhouding dik in orde. En dat zet zich ook in de hier bekeken caravan voort. Mooi hoor: ik zou er zo mee weg willen rijden. Nou ja, één opmerking toch: waar plaatsen we de koffiezetter?

Hobby Benelux Caravan BV Tel: 078 6511844 en www.hobby-caravan.de
Ad Dekker in Raamsdonksveer presenteert de Hobby 495 UL met een speciaal actiepakket. Dit bevat: aluminium wielen, een reservewiel met beugel, een 50l watertank, een tapijt, een stopcontact voor de voortent, een tv-beugel, comfortschuim matrassen en een lattenbodem met opvulmatras. De losse onderdelen kosten bij elkaar €2450,-, nu als pakket €1250,-

Vorige pagina

Caravantest