Een goed begin van uw vakantie

2009 - De zwarte Kip uit het ei van Van Dijk

1 januari 2011

Door Mariëtte Bos - April 2009

Wie de showroom van Caravan Centrum Hoogeveen binnenstapt komt niet voorbij de Kip Kompakt bij de ingang, zonder gefascineerd een blik naar binnen te werpen. Is deze Kip dan zo bijzonder? Jazeker deze Kip is heel bijzonder. Deze Kip komt uit het ‘ei’ dat door eigenaar Willem van Dijk werd gelegd na talloze brainstormsessies. Deze Kip werd zo grondig gepimpt dat het nauwelijks te geloven is dat de caravan 23 jaar oud is.
Opgesteld achter een klassieke oude Oost Duitse Wartburg is het een combinatie die de aandacht van iedere bezoeker trekt. En daar is het Van Dijk om te doen.
Laten we de zonnebril op de neus zetten en de picknick mand op de achterbank en dan rijden we zo de showroom uit. Alhoewel… bij nadere bestudering zie ik dat de trekhaak ontbreekt, dat wordt lastig… Dan zal ik u maar vertellen wat ik allemaal tegenkom in deze caravan boordevol spitsvondigheden.

Van origine is het een Kip Kompakt 300, een caravan die we gerust een van de kleintjes mogen noemen. Af fabriek een bescheiden 478 kilo en een toelaatbaar gewicht van 750 kg. Daar mag u ook met een B rijbewijs mee rijden en een eigen kenteken is niet nodig.

Exterieur
De buitenkant kreeg een pikzwart hoogglans jasje, de binnenkant werd in zilvergrijs gespoten en daarmee is het een caravan geworden met een zeer eigentijdse uitstraling.
We stappen voor de verandering eens door de achterdeur naar binnen. Het voordeel van een ingang aan de achterkant is dat beide zijden van de caravan volledig gebruikt kunnen worden voor de inrichting. Het zwart rode interieur is goed voor verbaasde kreten van iedere kijker.
Aan de linkerkant is het keukentje en rechts een hoge kast met veel ruimte. Dan twee banken over de volle lengte naar achteren, knalrood gestoffeerd. Samen met de mooie zwart rode overgordijnen en de donkergrijze vloer (met vloerverwarming) de absolute sfeer bepalers in deze caravan. Je moet even durven maar het resultaat is oogstrelend.
Het tafelblad is voorzien van glanzend zwarte verf. De achterkant werd van glimmende chromen inbouw led verkeersverlichting voorzien. De zilvergrijze disselklep is zo geplaatst dat er zonder problemen een fietsrek voorop kan worden geplaatst zonder dat het de toegang tot de disselbak hindert.
Net als op ieder ander kunstwerk ontbreekt ook hier de naam van de kunstenaar niet. Het staat met zwierige letters op de flank geschreven: Designed by Van Dijk CCH.

Interieur
Dan de binnenkant. Ik begin bij de verhuisbare keuken (standaard af fabriek) en de tafel die beide ook buiten de caravan gebruikt kunnen worden, veel extra stopcontacten, een 12 Volt aansluiter, een ingebouwde omvormer, goede en fraaie verlichting d.m.v. ledlampjes, een hefdak en een Heki I dakluik, een apothekerslade, nieuwe schuifdeurtjes en greepjes, nieuwe kapstokjes en een nieuw type koelkast. De, van dubbele soft dacron voorziene, kussens zijn speciaal vormgegeven en de banken zijn iets hellend geplaatst om het zit- en lig comfort te vergroten. Tussen beide banken is een verhuisbaar kastje met tv aansluiting geplaatst.
Voor extra leefruimte staat er achter de Kip een moderne voortent van Tentenatelier Van der Horn. Het is ontworpen in samenwerking met Van Dijk en de zwart-rood-grijze kleurstelling sluit perfect aan bij de caravan.

Groen antwoord
Werkelijk ieder hoekje van deze bijzondere caravan is voorzien van superpraktische en vernuftige aanpassingen. Van Dijk zou ze graag terug zien in hedendaagse caravans. Het zijn aanpassingen op basis van vragen en opmerkingen van klanten. Gecombineerd met de torenhoge energieprijzen en de opkomst van hybride auto’s en alternatieve brandstoffen is deze lichte Kip wellicht het groene antwoord op een veranderende markt. Het laat zien waarin een kleine caravan groot kan zijn.

Kip bestaat 75 jaar!
Fabrikant Kip is zo geroerd door de aaibaarheid van deze gepimpte Kip Kompakt dat men dit jaar, ter ere van 75 jaar KIP Caravans, een eenmalige, Retro Back to Basic productie op de markt brengt. Het zou gaan om een Limited Edition van 75 stuks in een zeer speciale kleurstelling en uitvoering. Hoe de caravan eruit gaat zien is nog niet precies bekend, wel dat hij niet in zwart wordt uitgevoerd. De modellen krijgen allemaal een uniek productienummer.

Caravan Centrum Hoogeveen
Tel: 0528 276070
www.caravanweb.nl en www.caravancentrum.nl
www.kipnderland.nl
 

Vorige pagina

Caravantest