Een goed begin van uw vakantie

2015 - Eriba Exciting Limited Edition

8 augustus 2015

Eriba Exciting Limited Edition
Opwindend compleet en met veel voordeel
2015 - Willem Laros
Met de Eriba Exciting - acht typen tussen de 400 en de 585 - richt de Duitse fabrikant zich op ‘jonge en jong gebleven kampeerders’, zoals ze het zelf verwoorden. Het zit in de antraciet design bestickering, de huiselijke sfeer binnen en de comfortabele slaapruimten. De Eriba Exciting is er voor het hele gezin. Al bekijken wij hier de 471 met twee enkele bedden, die zich toch vooral op de reizende stellen lijkt te richten.

Van de acht Eriba Excitings zijn twee typen verkrijgbaar in een zogenaamde Limited Edition. Waaronder de door ons bekeken 471. De Limited Edition is dus maar beperkt leverbaar. Maar als het je indeling is dan doe je je portemonnee werkelijk een groot plezier, zoveel voordeel er aan deze speciale uitgave kleeft.

Ongekend compleet
Is de Eriba Exciting standaard al een zeer complete caravan, met de Limited Edition doet Eriba er nog een hele grote schep bovenop. We noemen van dit actiemodel de gladde beplating van de zijwanden, lichtmetalen wielen (nog niet op de foto), een extra zware as tot 1600 kg, kunststof disselafdekking, een deur met raam, de speciale bekleding Arona, Ambiance verlichting, een textielpakket, insectenroldeur, niveauweergave van de watervoorraad en een Truma-therme boiler. Het exemplaar dat wij bij Kampeercentrum de Jong in De Zilk (Hillegom) fotograferen heeft zelfs nog meer extra’s: een reservewiel, een oprolbare lattenbodem tussen de bedden, een TV-steun en TV-voorbereiding, een raam aan de voorzijde en een extra serviceluik rechts achter. Zonder deze laatste opties bedraagt de aanbiedingsprijs €18.590,-. Een hele scherpe prijs voor allemachtig veel caravan!

Exciting. De luipaard, verderop in de showroom, pak ik er maar even bij om voor wat opwinding te zorgen. Al zorgt de Eriba Exciting 471 daar zelf ook al best voor. Wat een mooie caravans bouwt Eriba toch. De basis hiervoor wordt in 1957 gelegd, met de oer-Troll van Erwin Hymer en Erich Bachem (‘Eri-Ba’ = Eriba). In 1960 ontstaan de Puck, Faun en Troll, even later de Pan, Familia, Triton en Titan. In 2012 ontstaat de Eriba Exciting, met de jonge kampeerder in gedachten.

Terug naar de 471. Voorin treffen we de slaapkamer aan, met (diepe!) bovenkastjes en aflegruimte rondom. Twee bedden, maar hier dus met de extra mogelijkheid er één bed van te maken dankzij de oprolbare lattenbodem. Boven de beide voeteneinden zijn twee kasten aangebracht: één met planken, de andere is uitgevoerd als hangkast(je).

Sfeervolle woonkamer
Keuken en badkamer domineren tegenover elkaar het middendeel van deze Eriba. Thetford overigens mag de koelkast en het toilet leveren, Dometic is verantwoordelijk voor gasstel en spoelbak. Omdat de keuken aan de deurzijde staat bedekt de open deur de roosters van de koelkast enigszins. Ik zie liever die roosters aan de andere zijde: volop ventilatie en geen belemmeringen door deur en vaak ook nog voortent.
De toiletruimte is werkelijk prachtig uitgevoerd, met kastjes, toilet en wastafel. Ook op de keuken valt weinig aan te merken. Onder het aanrechtblad zijn twee flinke laden en een kastje, daarnaast de koelkast. Ja, je wil altijd meer ruimte. Want waar moet de koffiezetter blijven als je in de keuken bezig bent? Het aanrechtblad wordt namelijk grotendeels in beslag genomen door spoelbak en driepits gasstel.

Naast de toiletruimte is voorzien in het TV-meubel. Een heerlijke plek om knus samen op de bank televisie te kijken. Want die zithoek achterin zit heerlijk: stevige kussens, mooie kleur, goed licht. Lekker lezen, een spelletje doen, eten of televisie kijken. Op de grond voor het TV-meubel - groot genoeg om ook een laptop op te zetten: als je geen TV wilt maar wel een film wil kijken - staat de Truma kachel.

Een blik onder het linker bed leert dat dit de plek is voor de boiler (optie). Die daar tamelijk onbeschermd ligt: pas op dus met zware bagage die kan gaan schuiven. Dat kan Eriba beter…

Tijdloos
Ik ga er even bij zitten. Het voelt al snel als ‘thuis’, mede dankzij de gekozen stoffen en kleuren. Dat lichte meubeldecor met de kunststof accenten en de donkerder vloer in houtmotief zorgen voor een tijdloze, maar wel degelijk sfeervolle leefomgeving. De spotjes in de dakluiken en de indirecte verlichting - alles mooi centraal te bedienen - dragen daar zeker aan bij. De bouwkwaliteit staat bij Eriba op een hoog niveau, al had ik een wat beter beschermde boiler verwacht.
Bij de Eriba Exciting Limited Edition krijg je veel extra’s voor een wel heel aantrekkelijk bedrag. En ook dat is best ‘opwindend’.

Eriba-Hymer Nederland BV
www.eriba.nl

Met dank aan Kampeercentrum de Jong, Hillegom/De Zilk

 

Vorige pagina

Caravantest