Een goed begin van uw vakantie

2014 - Fendt Bianco 450 SF Selection

10 oktober 2014

Oktober 2014 - Willem Laros

Fendt Bianco 450 SF Selection: plezierige reiscaravan
De Fendt-familie bestaat uit zes ‘leden’, elk met hun eigen kenmerken. In 2015 zijn alle exterieurs verder ‘tot elkaar’ gekomen en is de toch best kenmerkende kleur blauw volledig verdwenen. De leden van de familie zijn nu: Saphir - met het grootste aantal indelingsvarianten, Bianco / Bianco Selection / Bianco Selection Sportivo - comfort gecombineerd met sportieve vrijheid, Opal - de moderne versie van een klassieker, Tendenza - de elegante trendsetter, Diamant - stijlvolle superklasse en Brillant - het innovatieve hoogtepunt. Deze omschrijvingen zijn overigens van Fendt zelf.
De indeling van de Fendt Bianco 450 Selection (met lichte ‘applicaties’ in het interieur) zal veel samenreizenden aanspreken. Recht tegenover de deur – achter de as: dus nooit zonder pootjes uitdraaien naar binnen stappen! – is de ruime treinzit: de bank voor 2,5 personen, de zit er tegenover voor één, misschien twee personen. De zijkussens wegnemen geeft wat extra ruimte. De tafel staat stevig dankzij de rails tegen de zijwand en de deelbare poot aan de voorzijde.

Volop ruimte
Het middendeel van het interieur, direct naast de deur, wordt ingenomen door het keukenblok. Een ruim driepits gasstel, een spoelbak met een mengkraan erboven en drie ruime, serieus ruime laden (met ‘zachte’ sluiting). Ook een praktische ‘apothekerskast’ is hier links naast de laden aanwezig. Boven de keuken vinden we twee ruime en twee kleinere kastjes, met daarboven sfeervolle, indirecte verlichting. De drie gaskranen bevinden zich direct onder het keukenblad. Aflegruimte is hier jammer genoeg niet overmatig aanwezig: ik zie niet direct een plek waar koffiezetter en waterkoker blijvend kunnen staan.
Tegenover de keuken is op ooghoogte de ruime Dometic koelkast gemonteerd (105 liter, optie 140 liter Slim Tower met uitneembaar vriesvak en binnenverlichting), met daaronder nog meer kastruimte. De voorzijde van het caravaninterieur wordt in beslag genomen door het tweepersoonsbed, met rechts daarvan de toiletruimte (Thetford) en een separaat wastafeltje. Slaap- en woondeel kunnen van elkaar worden afgescheiden middels een vouwwand.
Alle meubels zijn voorzien van twee kleuren: een mooie, lichte houtsoort (fluweel Iepen duotoon) en een crèmekleurig deel. Met de lichte, sterke PVC-vloer zorgt dit in het interieur voor een prettige sfeer, ook als er eens wat minder daglicht doordringt door de ramen – ook van de deur – en dakluiken. De bekleding van de zithoek en de gordijnen zijn uitgevoerd in een neutrale grijze streep, waarop je zeker niet elk stofje zult zien. Ook fijn in de vakantie. Er zijn twee bekledingsvarianten: Barevo of Remo. De vitrage kan makkelijk schuiven, voor meer of minder uitzicht c.q. privacy.

Toegankelijkheid
De grote bagageruimte onder het bed (lattenbodem met flexibele, elastische veerbruggen en voorzien van binnenveringsmatrassen) is goed toegankelijk via een ruim luik in de zijwand, maar ook door het bed omhoog te doen: dit wordt ondersteund door een stevige gasveer. Onder het bed kreeg de boiler een plaatsje. Jammer dat deze niet wordt beschermd tegen schuivende bagage: een extra lat zou hier al wonderen verrichten. De ruimte onder de achterbank is niet bedoeld voor spullen die je vaak nodig hebt. Want om erbij te kunnen moet eerst het zijkussen – met klittenband vast – worden verwijderd, en liefst ook de tafel worden opgeschoven. Onder de kleine bank is de vaste watertank aangebracht. Dit bankje kan worden verlengd om zo van de treinzit een tweede bed te maken. Naast de grote bank is een aangenaam grote hangkast geplaatst. Zeker wintercaravanners zullen blij zijn met deze ruimte voor het ophangen van winterjassen en vesten. Onder de kast is de Truma verwarming geplaatst. Met luchtslangen wordt de warmte gelijkmatig door het interieur verspreid.
De toiletruimte is voorzien van een verlichte spiegel, een bovenkast met spiegel en legplankjes, een wasbak met onderkast en aflegvlakken, een Thetford toilet met LED-aanduiding voor waterstand en een verrijdbare tank, een warmwaterboiler (230 Volt) met mengkraan en een handdoekhouder.
Waar mogelijk zijn bovenkastjes aangebracht, met daaronder een open vak voor allerhande kleine spulletjes. Maar ook tijdschriften en boeken kunnen er prima liggen. Aan het hoofdeinde van het bed zijn meerdere open vakken beschikbaar, evenals een wandcontactdoos (opladen telefoon/tablet). Zo’n stopcontact zou ook bij de tafel fijn zijn (laptop, camera). De indirecte verlichting boven keuken en zithoek is bijzonder aangenaam, evenals de plafonnière boven de tafel.

Conclusie
In de prijsklasse rond 20.000 euro heeft de Fendt Bianco 450 SF Selection behoorlijk wat concurrentie. Maar: die kan deze Bianco best aan. Met het nieuwe kunststof front, de degelijke bouw en het smaakvolle interieur is de keuze voor deze caravan heel goed te verklaren. Het maximum gewicht is 1500 kg: daar moet de trekauto wel op worden afgestemd, en dat wordt voortdurend een beetje moeilijker. Als je graag samen reist met de caravan, en er misschien af en toe een (klein)kind meegaat, dan is deze Fendt een uitstekende keuze die vele jaren kampeerplezier in het vooruitzicht stelt.

Fendt Caravans Nederland BV, tel: 078 6511844
www.fendt-caravan.com

Vorige pagina

Caravantest