Een goed begin van uw vakantie

2016 - Eriba Touring; voor liefhebbers van kamperen

3 maart 2016

Eriba Touring Silver Edition Troll 530
2016 - Willem Laros

Kamperen kan op velerlei manieren. Zo mocht ik me onlangs voor het zusterblad CamperVaria vergapen aan een kampeerauto van 290.000 euro. En voor een motorblad keek ik naar een handzaam tentje van rond de 150 euro. In deze uitgave kijken we uiteraard naar caravans. En deze Eriba Touring heeft wel iets van beide uitersten: uitstekende kwaliteit en degelijke bouw, maar ook een hefdak met tentdoek rondom en niet al te veel voorzieningen. Geschikt voor heel veel trekauto’s bovendien.

Silver luidt hun bijnaam. Maar behalve de kleur hebben ze nog enkele gemeenschappelijke kenmerken. ‘Ze’, want er zijn er meer: de Familia 310, de Triton 430 en de hier door ons bekeken Troll 530. Laten we de belangrijkste kenmerken van de Silver-familie eens doornemen.

Opbouw
Best een eigenwijze vormgeving, zo’n Eriba Touring. Je herkent de caravan onmiddellijk: het lijken twee helften, als een ei op elkaar gezet. Als we naar de opbouw kijken dan zien we een voor- en achterzijde in een gladde plaat, kleur Crystal zilver. Alle typen zijn verder voorzien van een insectenrolhordeur, een serviceluik en een reservewiel met houder. In het interieur heeft de Silver de stofcombinatie Aléria, de ‘stijlwereld’ Legno Lombardo (hoogglans kastdeurtjes) en tafeldecor Marone, een snijplank als afdekking van de spoelbak in de keuken en twee ‘opbergtasjes’ Silver Edition in het slaapvertrek. Al deze extra’s kosten normaal

€ 3.580,- bij elkaar, maar Eriba biedt dit aan met een geweldige korting: op de Troll 530 scheelt dat maar liefst € 2.480,-. En daarvoor kun je heel veel leuke dingen doen… (een voortent wellicht?).

Het vernuft van deze serie zit ‘em natuurlijk in het hefdak. Dat scheelt gewicht, maar het zorgt ook voor minder rijweerstand. Op de camping heeft verreweg het grootste deel van de caravan een stahoogte van 195 cm. Onder banken en bedden is lekker veel bagageruimte. De hoogte van de bovenkastjes is iets beperkt, door het hefdak uiteraard. Voor de koudere momenten is er een kachel aan boord, geen rondverwarming. Een boiler voor warm water is optioneel verkrijgbaar.

Samen op pad
De Eriba Touring is een caravan om rond te trekken. Europa verkennen. Binnen is alles aanwezig voor en een goede nachtrust, het bereiden van een eenvoudig maaltje (tweepits gaststel), en de stevige opbouw biedt voldoende beschutting tegen eens een slechte dag. Leuk zijn de ‘aanraaklichtjes’ overal: door het aanraken gaan ze aan en ook weer uit.

Bij de Vossenhoek is men ook enthousiast over deze Eriba Touring. Mede dankzij de tijdelijke aanbieding zijn er al heel wat besteld. De complete serie is geproduceerd: wat er bij de dealers staat is de voorraad, meer komen er niet.

Ik vermoed wel dat deze Eriba een hele specifieke doelgroep aantrekt. De groep die eigenlijk ook best nog met een tent op pad zou willen, maar dat toch net iets te Spartaans vinden. Rondtrekkers, die veel willen zien en griezelen van de gedachte aan een vaste standplaats. Mensen ook die niet een heel jaar een zware auto willen rijden voor een paar weken vakantie met een zwaardere caravan. En vast ook voor mensen die de Eriba kwaliteit weten te waarderen. Winterkampeerders zullen de voorkeur geven aan een caravan zonder hefdak: natuurlijk gaat hierdoor bij buitentemperaturen ver onder nul veel warmte verloren. Al lijkt mij dit voor een belangrijk deel nog wel op te lossen met een extra voorziening rondom.

Met dank aan de Vossenhoek Caravan & Recreatie in Rucphen 
www.eriba.nl
 


 

Vorige pagina

Caravantest