Een goed begin van uw vakantie

2013 - Fendt Bianco 515 SG

11 november 2013

Aandacht voor het detail
Willem Laros - 2013

De Bianco, Bianco Sportivo en Tendenza zijn voor het seizoen 2014 door Fendt grondig onder handen genomen. Maar er is méér nieuws. Kijk maar eens naar de nieuwe vlakke en getinte ramen, de buitenverlichting, de sierlijsten en de magnetisch gesloten wandcontactdoos voor de aansluiting op het net van de camping. Wij waren bij de perspresentatie in Duitsland voor het seizoen 2014 en sloegen gelijk maar een 515 SG aan de haak. Leverbaar in verschillende ‘lijnen’: Saphir, Bianco, Bianco Sportivo (dakreling), Tendenza, Opal en Diamant.

De indeling van de 515 SG is nieuw voor Fendt. De toegangsdeur bevindt zich achter de as en recht tegenover het keukenblok. Links vinden we de ruime zithoek, rechts het televisiemeubel met bovenkastje. Eenmaal binnen gaat alle aandacht direct uit naar de slaapkamer, met twee enkele bedden in een bijzonder fraaie en sfeervolle omgeving. Dit is een slaapkamer om de hele dag in te blijven liggen…

Reiscaravan
De serie Bianco is speciaal ontwikkeld voor de reiziger en beschikbaar in zes indelingen. Al betekent veel onderweg zijn volgens Fendt nog niet dat je genoegen hoeft te nemen met ‘minder’. De nieuwe houtkleur in combinatie met de bekleding en de vloerbedekking zorgt voor een comfortabele leefomgeving. En daar blijft het niet bij. Kijk maar, binnen en buiten: nieuwe sierlijsten in chroom, nieuwe, vlakke en getinte ramen in de zijwanden, een versterkt raam in de deur, een verbeterd slot op de disselkast en de waterafvoer aan de linkerzijde (niet in de voortent).
Tussen de twee enkele bedden kunnen twee extra kussens worden gelegd op de uittrekbare lattenbodem. Maar heel bijzonder zijn toch wel de - in hoogte en diepte verstelbare - hoofsteunen en het ‘nachtkastje’, in combinatie met de sfeervolle verlichting. Achter het nachtkastje is aan beide zijden een wandcontactdoos. Handig voor het opladen van telefoon en tablet. Natuurlijk vinden we hier ook de Fendt ‘slaapwereld’ met onder meer een hoeslaken op maat en een hoofdkussen met Fendt-logo.
Ook de badkamer is dit modeljaar flink onder handen genomen. Indeling, verlichting, het ziet er mooi maar zeker ook praktisch uit. Het TV-meubel biedt meer ruimte dan voorheen en zo gaat de lijst met vernieuwingen nog wel even door.

Wat opvalt is de aandacht die Fendt besteedt aan - ogenschijnlijk - kleine details. De twee leeslampjes (12 V/10 Watt) boven de zithoek, in de vorm van een flexibel staafje plastic, is van een ongekende schoonheid. In beide hoeken bij de bank is een wandcontactdoos: die kun je niet genoeg hebben! Ook aandacht voor de binnenverlichting: niks zoeken in donkere bovenkastjes, want ook hier brandt licht. Onderweg zie ik vaak caravans met een wapperende deksel op de stroomaansluiting. Fendt ondervangt dit nu met een stevige magneet die het klepje dicht houdt. En nog zo’n fraai detail: het stukje rubber in de kastjes dat zorgt voor een zacht sluiten in plaats van een harde klap. De handgrepen, zowel binnen als buiten. En natuurlijk, minder zichtbaar, de bouwkwaliteit van de caravan als geheel. Prima!

Ruimte
Valt er dan helemaal niets aan te merken op deze Fendt Bianco 515 SG. Zeker wel, maar fier overeind blijft staan dat dit een geweldige reiscaravan is. De minpuntjes, toch. In de rondzit plaats nemen aan de keukenzijde vergt een wel erg slanke lijn. Of je moet de tafel zover naar achteren plaatsen dat er aan die zijde geen zitplek meer is.
De keuken heeft een apothekerskast, en die rolt tegen eigenlijk hetzelfde probleem aan: de tafel moet weg om deze open te kunnen schuiven. Is een kleinere of anders gevormde tafel wellicht een oplossing?

Een caravan als deze 515 SG wordt vooral aangeschaft door samen-reizenden. De slaapkamer is met een schuifwand visueel te scheiden van de rest, dus af en toe twee extra slapers is geen probleem. Vooral buiten de zomer zijn voldoende ruimte en comfort van belang: dat biedt deze Fendt in hoge mate. De kwaliteit van de gebruikte materialen leidt niet tot een hele lichte caravan: er is een serieuze trekauto nodig om deze mobiele hotelkamer door de Alpen heen te trekken. Het is een caravan om vaak en veel te gebruiken.

Volgzaam
We waren ook in de gelegenheid om een vergelijkbare caravan even mee te nemen voor een ‘testrit’. Het was de Tendenza 515 SG, die alleen qua uitrusting verschilt van de hier nader bekeken Bianco. Aanhaken dus en rijden maar. Zoals verwacht volgt de Fendt als een lammetje. Niet zo vreemd met het AL-KO onderstel, dat door Fendt ook nog eens uitvoerig wordt getest op belasting en stabiliteit. Zowel zonder als met belading.
Welke uitvoering u uiteindelijk ook kiest: in alle gevallen is Fendt een kwalitatief uitstekende caravan en niet voor niets één van de grootste en belangrijkste merken in Europa. Een Fendt behoudt lang zijn waarde. Maar zeg eens eerlijk: eenmaal in het bezit van deze Bianco 515 SG is er geen enkele reden om deze ooit nog weg te doen…

Het Performance pakket dat Fendt onder andere op de toch al complete Bianco aanbiedt is gericht op de veel-kampeerder en omvat de nieuwe mover Truma XT (met accu en lader), de AL-KO ATC Trailer Control, de Thule Omnistor 6200 luifel, verzwaarde as, Truma Duo-control CS, het luxe ‘slaappakket’, radio en CD-speler, tv-houder en een 22 inch televisiescherm. Op het moment dat Fendt dit de Europese caravanpers meldt is er van de nieuwe Truma XT mover nog niets bekend. Fendt is het eerste merk dat pakket compleet met mover aanbiedt.
Het ‘licht-pakket’ biedt fraaie aanvullingen op de verlichting: onder de bovenkastjes en in de hoeken vooral.

Importeur Fendt Caravans Nederland BV
Tel: 078 6511844 en www.fendt-caravan.com

Vorige pagina

Caravantest