Een goed begin van uw vakantie

2013 - Cabby 700 FT

11 november 2013

Zweedse kwaliteitscaravan voor zomer èn winter
Willem Laros - jan. 2013

De Zweedse caravanbouwer Cabby - vanaf 1964 - is met caravans vanaf 35.000 euro geen ‘grote speler’ op de Europese markt voor caravans. Men bouwt ongeveer 900 wagens per jaar. De koper heeft in hoge mate invloed op de uiteindelijke indeling, uitrusting en zelfs kleurstelling van zijn caravan. Maatwerk dus, dankzij een slimme modulaire opbouw. Maar nog veel meer is het de kwaliteit van deze caravan die overtuigt…

Het was een stunt die aandacht trok: in de Tuinen van Appeltern werd op de Cabby-show een complete VW Beetle op het dak van een Cabby neergelaten. Niet als alternatieve parkeerplaats, maar om aan te tonen hoe sterk dak en bouwwijze van deze caravan zijn. Een laagje sneeuw, daar zit de Cabby dus niet mee. Het dak loopt zowel in de breedte als in de lengte een beetje rond: dat levert binnen extra stahoogte op maar boven alles dus een constructie die oersterk is. We nemen een kijkje bij Heidijk Caravans in Beneden-Leeuwen, in ons land ‘voorraadhoudend’ voor onderdelen en met doorgaans acht modellen in de showroom.

Vier series
Cabby bouwt vier series en deze weer in diverse uitvoeringen, waaronder gespiegelde indelingen. Het resultaat: 33 indelingen. De lijn Single staat voor indelingen met twee enkele bedden. Minder populair volgens Henk van der Heide van Heidijk Caravans. “De bezitters van een Cabby kiezen doorgaans voor een tweepersoonsbed”, heeft hij gemerkt. De lijn Single is er in lengten van 620 - 800 cm.

De Double is er van 570 - 740 cm en altijd voorzien van een tweepersoonsbed. De lijn Flexi heeft een zitgroep en een kast boven het bed waarmee extra bedden kunnen worden gecreëerd. De Flexi is er van 620 - 800 cm. De Family (620 - 800 cm) tenslotte is de gezinscaravan van Cabby met een stapelbed of een apart kindergedeelte.
Alle Cabby-caravans zijn daarenboven nog verkrijgbaar in een Caienna uitvoering. Een, zoals Cabby dat zelf noemt, ‘extra-alles-exclusief-uitrustingsalternatief’. De fabriek bouwde recent een demo hiervan voor shows en demonstratiedoeleinden, met de gedachte dat een caravan van 85.000 euro eigenlijk niet meer verkoopbaar is. Een Noorse kampeerliefhebber dacht daar echter anders over en wilde de wagen gelijk meenemen…
“Heel veel keuzemogelijkheden dus, maar daarnaast zijn ook diverse kleine veranderingen, bijvoorbeeld aan het keukenblok, nog mogelijk”, vertelt Van der Heide.

Wij bekijken dit keer de 700 FT. Een flinke caravan die beladen bijna twee ton weegt en een prijskaartje heeft waarop €45.950 staat. Mits je geen enkele optie afneemt…

De ‘Cabby-methode’ staat voor een bouwwijze waarbij isolatie (zonder koudebruggen), stijfheid en dus duurzaamheid van de constructie een hoofdrol spelen. In combinatie met centrale verwarming, vloerverwarming en ventilatie levert dat ook bij extreme temperaturen - laag èn hoog - een geweldig wooncomfort op. Ook ‘onderweg’ kiest Cabby voor kwaliteit, met ATC en een AKS veiligheidskoppeling.
Zodra je de Cabby 700 FT binnenstapt ‘voel’ je het: wat een ruimte, wat een comfort, wat een uitrusting… En als je gaat zitten aan de royale zithoek (zes personen met gemak) wordt dit gevoel nog verder versterkt: wat een geweldige kussens! De verlichting is sfeervol en volledig aan te passen aan je stemming. Achterin werp ik een blik om de hoek: een badkamer/douche/toiletruimte over de volle breedte. In één woord schitterend! 

Wonen
De ‘woonkamer’ van de 700 FT bevindt zich aan de voorzijde. Bij binnenkomst vind je rechts een ‘schoenenluik’: een lekvrij bakje op de buizen van de vloerverwarming, om natte (hand)schoenen snel te drogen. Aan de andere zijde zit de lichtknop onder handbereik, nog voor je binnen bent. Een tikkie onhandig is het zijlicht, net op de plek van de instap. Wettelijke regels maken een andere plaatsing echter onmogelijk.
Dankzij de royale lengte is de zithoek aan drie zijden volledig te gebruiken. Met een beetje inschikken kun je hier met acht personen borrelen! Kastjes rondom, aflegruimte eveneens. Ook in de hoeken is nog ruimte om iets neer te zetten. De caravan is ‘multimedia-voorbereid’, op twee plekken zijn aansluitingen voor televisie. Ook in een radio/dvd voorbereiding is voorzien. Van drie zijden en van boven kan het daglicht toetreden.
De L-vormige keuken is een feest om te zien en om aan te ‘werken’. De schuifkast biedt veel opbergmogelijkheden. Het ruime vierpits gasstel, de oven (optie - anders laden), het ‘zachte sluiten’ van de laden, de geïntegreerde snijplank: koken wordt hier je lust en je leven.
Tegenover de keuken bevindt zich een schitterende, druppelvormige kastenwand. Met een tv-tafel bij de deur, de koel/vriescombinatie, de hangkast met geforceerde afzuiging (om natte spullen in te drogen) en een legkast. Het bed is aan het voeteneinde smaller, maar het bovenste deel meet maar liefst 144 cm, bij een lengte van 193 cm. Met leeslampjes, een indirecte verlichting en een stijlvol wandrekje om kleine spulletjes op te leggen. Ook hier bevinden zich kastjes rondom en meer dan voldoende aflegruimte. 

Badkamer
En dan achterin die badkamer, aan het zicht te onttrekken door een praktische schuifdeur. Met een douche en douchedeuren (optie: kledingkast in plaats van douche), een wastafel, kastjes overal, prachtige verlichting, handige rekjes voor handdoeken… de Cabby-bezitter ontbreekt het werkelijk aan niets!

Vanaf de zithoek heb je een ruimtelijk doorzicht naar de achterwand. Dat schept ruimte, maar het is denkbaar dat je de slaapruimte enigszins aan het zicht zou willen onttrekken. Dat kan nu niet. Het doorzicht biedt een bijzonder luxueuze aanblik op van warme appelhout en mooi combinerende kleuren. Tot in elk detail oogt alles kwaliteit en klasse. De perfecte isolatie houdt de caravan in de zomer zeker vijf graden koeler, weet Van der Heide. En over wintersport hoeven we het hier helemaal niet te hebben. Een Cabby is er voor gemaakt!

Standaard zijn o.a. ATC antislingersysteem, AKS-veiligheidskoppeling, gaslekkagetester, vloerverwarming (warmwaterbuizen), Alde Compact ketel (stroom/gas), radiatorsysteem, verwarmde afvoer, isolatie met polyurethaan, inwendige afvoertank (25 l), schoonwatertank (45 l), afzuigkap, draaibaar toilet, geluids- en beeldkabels, 15 inch aluminium wielen, binnen-buitenthermometer, twee Heki dakluiken (40 x 40 en 50 x 70), led verlichting in disselkast en een skivak, eveneens met led verlichting.

Heidijk Caravans & Ski, Beneden-Leeuwen 
www.heidijk.nl, tel: 0487 595959

 

Vorige pagina

Caravantest