Een goed begin van uw vakantie

2015 - C'go van Dethleffs

8 augustus 2015

Gáán met die C’go van Dethleffs
2015 - Willem Laros
Dethleffs heeft dit modeljaar caravans in de Compact-, Camper- en Comfort-klasse. Wij nemen dit keer een kijkje in de meest voordelige Compact-klasse, die op zijn beurt weer is onderverdeeld in c’go, c’trend en Tourist HD. Alle modellen zijn geschikt voor rijbewijs B en verschillende modellen kunnen worden getrokken door een bescheiden trekauto. Ook prettig, nietwaar?

De c’go kende vier modellen, waaraan nu de 430 QS is toegevoegd. De bedoeling van de ontwerpers was een caravan met veel leefruimte op 519 cm lengte en 230 cm breedte. Vooral aan het opbergen van bagage (295 kg laadvermogen standaard, te verhogen tot 495 kg) is veel aandacht besteed. Dankzij de reusachtige koelkast zul je met deze caravan nooit om een koel drankje verlegen zitten.

Vijf zitplaatsen
Aan de buitenzijde - aluminium hamerslag, wit met enkele grijze en rode Dethleffs accenten - is te zien dat er een grote koelkast binnen staat: de twee ventilatieluiken zitten ongebruikelijk ver uit elkaar. Aan de deurzijde is slechts één raam aangebracht.
De achterkant van het interieur wordt in beslag genomen door de toiletruimte en de treinzit: twee bankjes tegenover elkaar met een tafel ertussen. Voldoende plek voor vijf volwassen personen.
Achter het middelste bankje - waaronder de vaste schoonwatertank is gemonteerd: 38 liter groot - is de keuken gesitueerd, met een driepits gasstel (SMEV) en een gootsteentje met mengkraan. Een boiler is niet standaard aanwezig, maar als deze wordt besteld in het Touring pakket hoeft de kraan dus niet vervangen te worden. Het Touring pakket bestaat uit de Truma Therme met douche-uitrusting, een hordeur, het Heki II panorama dakluik en ringverwarming. Door dit in één keer mee te bestellen wordt er maar liefst 767 euro bespaard en wint de caravan flink aan comfort!
De keuken heeft een uitbreidbaar blad en drie grote laden met ‘zachte sluiting’, waar voldoende levensmiddelen in kunnen om een maand geen supermarkt meer te hoeven bezoeken.

Tegenover de keuken is de haast manshoge Thetford koelkast van niet minder dan 142 kg geplaatst. Met een handige flessenla onderin en bovenin een vriesvlak van 15 liter. Naast de koelkast vinden we de hangkast en de Truma kachel (S 3004).
Slapen in deze Dethleffs c’90 430 QS zal geen enkel probleem zijn. Aan de ruimte kan het in elk geval niet liggen: een bedmaat - het is een dwarsslaper - van 210 x 155 cm mogen we gerust koninklijk noemen. Overigens is van de treinzit ook nog een bed te maken, met een lengte van 200 cm en een breedte van 115 cm. Voor ‘noodgevallen’, af en toe meereizende (klein)kinderen of een derde persoon die meereist.

Samen op stap
Deze indeling richt zich duidelijk op twee samen reizende vakantiegangers. Die overal hun bagage kwijt kunnen: onder het bed (ook via bagageluik bereikbaar), in de elf (!) kastjes rondom met overal aflegruimte eronder en drie open kastjes in de hoeken, kastjes bij de ingang en onder de koelkast, in de badkamer… overal is slim ruimte gecreëerd.

Wat bij binnenkomst (mij) als eerste opvalt is de lichte, best moderne kleurstelling van het interieur. De kleur blauw/lichtgroen is nadrukkelijk aanwezig, met witte kastdeurtjes en tafel en hier en daar een donker accent. Als vitrage dienen ‘schuivende panelen’. In de sierstroken gordijn zijn hier en daar zakjes aangebracht: handig voor kaarten, een tijdschrift of kleine spulletjes. Standaard zijn er vier dakluiken aangebracht: drie in de leefruimte (wonen en slapen), één in de toiletruimte. Boven de keuken zijn twee spotjes, boven zithoek en bed twee verplaatsbare spotjes op een rail. De dakluiken voor en achter zijn voorzien van telkens vier geïntegreerde spotjes: licht genoeg dus!
De toiletruimte, met een Dometic toilet (!), heeft een grote spiegel tegen de zijwand, en geen (ondoorzichtig) raam.

De twee stopcontacten (230V) bij de keuken zitten aan de bedzijde ter hoogte van het aanrechtblad. Zeker als er een stekker in zit (waterkoker, koffiezetter) een wat ongelukkige plek als je onder het bed moet zijn: de stekkers moeten er dan wel even uit. In totaal zijn er vijf stopcontacten in de 430 QS aanwezig. De bovenkastjes hebben een vergrendeling met kunststof nopjes. Gemakkelijk in gebruik, maar ik hoop dat ze duurzaam hun werk blijven doen.

Verrassend geprijsd
De prijs van deze caravan bedraagt net geen 13.000 euro. Een verrassend aantrekkelijke prijs, waardoor er misschien nog iets overblijft om gelijk het eerder genoemde Touring pakket (gewicht: 50 kg) af te nemen. Of het Autark pakket (gewicht: 30 kg), dat bestaat uit een boordaccu (75 Ah), een acculader en een centrale 12V hoofdschakelaar. Voor net 15.000 euro rij je, met beide pakketten, in een behoorlijke complete caravan de zon tegemoet!

Met dank aan Campolife, Heinenoord.

Dethleffs Nederland
Tel: 053 5737425 en www.dethleffs.nl

Vorige pagina

Caravantest