Een goed begin van uw vakantie

2010 - Bürstner Averso Plus 410 TS

3 maart 2010

Door Paul Descamps - Jan. 2010
Bürstner is erin geslaagd om een serieuze blikvanger op wielen te zetten. Het is niet alleen een opvallende caravan hij is ook interessant voor stellen die er tegenop zien om dagelijks een bed op te maken. Een ander voordeel zijn de compacte afmetingen nu er meer en meer uitgekeken wordt naar lichtere trekauto’s.

Exterieur
De Averso Plus kan in de huidige verschijning niet ongemerkt voorbij komen. Helemaal groen geschilderd en versiert met witte bladeren is het een speels geheel. Daarin passen wondermooi de donker omkaderde vensters. Verder werken nog enkele donkere decorstukken en in dezelfde kleur uitgevoerde afboordingen van het voorfront het geheel succesvol af. Houdt men het liever bij traditioneel wit en aluminium buitenplaat in hamerslag profiel, geen nood, dat is ook verkrijgbaar. Voor de groene kleur op vlakke aluminium plaat moet 1.095 euro extra worden betaald.
Vanwege het gebruikte hefbed heeft Bürstner de hele caravan wat hoger moeten maken en dat valt meteen op vooral omdat het hier om beperkte lengteafmetingen gaat. De disselkoffer is geïntegreerd in het voorfront en biedt genoeg plaats voor gasflessen en allerlei. Om het mooi af te werken is de dissel afgedekt.

Interieur
Bij binnenkomst valt onmiddellijk de ‘grote’ruimte op in deze korte caravan. De hoogte speelt daarin een rol net als het directe zicht op de L zitgroep en de totale 2,3 m breedte. De inrichting is niet spectaculair maar heeft wel iets speciaals.
Een L zitgroep achteraan komt men zelden tegen in de caravanwereld. Wat waarschijnlijk nog nooit vertoond is in een caravan is het elektrisch te bedienen (of handbediending) hefbed boven de zitgroep. Het 2,00 x 1,45 m groot bed heeft een comfortabel matras op een lattenbodem en is via een ladder bereikbaar. De gewelfde L zitgroep is, zoals we dat van Bürstner gewend zijn, stemming afgewerkt. Comfortabele zittingen en hoge rugsteunen met nog afzonderlijke hoofdsteunen er bovenop. Hoge ogen scoren de losse rugleuningen, want als je aan tafel zit zijn de vaste rugleuningen te ver af. Wil je gezellig achterover leunen dan zet je ze gewoon wat opzij. Het tafelblad met een afgeronde hoek kan, al naar gelang de behoefte, in twee richtingen schuiven. De inhoud van de zitbanken, waarvan de linker vanaf buiten bereikbaar is, is ook binnen gemakkelijk te bereiken. Overdreven bergplaats is er niet want vanwege het hefbed is er bij de zitgroep slechts ruimte voor kleine bovenkasten. De ontwerpers gaan er van uit dat er toch wel voldoende bergvakken zijn voor een twee persoonsbezetting en ze hebben nog gelijk ook. In de zitbanken kan men veel bagage kwijt en dan zijn er nog de, weliswaar wat ondiepe, kasten in de zitgroep en in de kleerkast. In de keuken is alleen ruimte voor het keukenmateriaal. Trouwens, hoe meer men meeneemt, hoe zwaarder de caravan weegt. Aan de onderkant van het bed vormen een aantal lampen een sterrenhemel die voldoende licht op tafel geven. Vitrage en overgordijnen ontbreken vanwege het op en neer gaan van het hefbed, maar het stoort niet. Hor- en verduisteringsgordijnen schuiven in hetzelfde profiel op en neer. Het meubilair, in een warm notenlaar houtdecor, met de bijhorende kussens zorgen voor een huiselijke sfeer. Onder het rechtervenster zakt een vlakscherm tv in een kastje. Eenmaal bovenop het kastje kan hij zodanig draaien dat er naar gekeken kan worden vanaf de zithoek en vanuit de voortent. Aan de ene zijde sluit de kleerkast de zitgroep af terwijl aan de overkant de koelkast hem afbakent.

Keuken
Direct naast de buitendeur bevindt zicht de redelijk groot bemeten keuken. Spoelbakje en drie gaspitten vormen één metalen geheel en het wordt afgesloten met een licht gekleurde tweedelige glazen afdekplaat. Vooraan en aan de zijkanten van het krasvrije werkblad is werkruimte. Voor nog wat extra ruimte kan de kok terecht op de koelkast. Boven de koelkast vinden mooie spullen een plaats achter glazen deurtjes. Onderin de keuken bieden de laden meer dan voldoende plaats voor het keukengerief. Omwille van het gebogen voorfront is er geen plaats voor een volwaardige bovenkast. Een open legplank is het gekozen alternatief.

Badkamer
De lang gerekte toiletruimte, meestal is de badkamer bij dit type interieur indeling tamelijk groot, is een bijpassend juweeltje in de Averso Plus. Bij het binnenkomen staat het wasbakje in de linkerhoek en het wordt omlijst met spiegels waardoor het bedrieglijk groot lijkt. In het houten kastje onderaan is ruimte voor allerlei spulletjes. Tegen de achterwand staat het vast Thetford toilet opgesteld. Centraal is een afsluitbare douchecel met twee deuren in acryl glas. Als wandbekleding heeft men witte kunststof panelen gekozen.

Tenslotte
Bürstner brengt met deze compacte Averso Plus 410 TS toch wat sensatie teweeg door er een hefbed in te bouwen. Het is een knusse en keurig afgewerkte caravan die voor de beperkte buitenafmetingen veel ruimte biedt. Het is geen goedkope caravan maar comfort en uitvoering laten zich nu eenmaal betalen.

Behalve de Averso Plus 410 TS, die eigenlijk bedoeld is voor een stel, hebben de architecten van Bürstner nog 2 familie caravans uitgekiend. De 440 TK is geschikt voor 6 personen. Het hefbed hangt in dat geval boven de U zitgroep en vooraan zijn stapelbedden. Keuken en badkamer bevinden zich er tussen in. De 440 TK heeft een opbouwlengte van 5,2 m en een MTM (maximaal toelaatbare massa) van 1500 kg. Prijs 15.290 euro.
De 510 TK kan 7 personen herbergen en heeft een opbouwlengte van 6,1 m en een MTM van 1700 kg. Aan de linkerkant is een treinzit en de stapelbedden aan de rechterkant staan in de lengterichting. Prijs 15.990 euro.

Bürstner Nederland BV
Schutstraat 191-5
7909 CE Hoogeveen
Tel: 0528 234834
www.buerstner.com 
 

Vorige pagina

Caravantest