Een goed begin van uw vakantie

2013 - Knaus Sudwind 460 EU

11 november 2013

Alle ruimte voor samenreizenden
Willem Laros - 2013

Prachtig, die tachtig pagina's dikke brochure van Knaus met alle 2013-modellen erin. Vijf modelseries telt het Duitse merk: Sport, Südwind en  Südwind Exclusive zijn de 'gewone' caravans, de Deseo en de Lifestyle zijn meer op speciale toepassingen gerichte series. Wij laten dit voorjaar ons oog vallen op de nieuwkomer Südwind 460 EU. Campolife presenteert de caravan graag al in januari aan ons, al zit deze dan nog gedeeltelijk onder de sneeuw. "Dat laat gelijk zien dat kamperen in de winter ook heel goed mogelijk is", lacht Arnold Kriens van Campolife, die zelf ook graag winterkampeert.
Nee, deze Knaus schaf je niet aan om zijn vernieuwende uiterlijk, zijn innovatieve vormgeving. Het uiterlijk is overigens vorig jaar al flink onder handen genomen. Het is een caravan met een traditioneel uiterlijk, geen opvallende kenmerken. Degelijk gebouwd oogt hij, mooie bumper voor en achter. Voor de vernieuwingen gaan we binnen. 

Geen rondzit
Na binnenkomst - de deur bevindt zich achter de as - vinden we links het woon/zitgedeelte. Geen rondzit, zoals gebruikelijk in dit type caravan, maar twee 1,5 banken tegenover elkaar. Als je enige intimiteit niet schuwt kun je hier best met zijn vieren zitten. Leuk detail: de klapdeksels van de zitting zijn geïntegreerd in de stoffering, waardoor de ruimte met één beweging toegankelijk is. Je hoeft dus niet eerst de kussens weg te nemen alvorens bij de laadruimte te komen.
Tegenover de deur is de hangkast, met daaronder de nieuwe Truma kachel (met rondverwarming). Daarnaast is de toiletruimte, met fonteintje (dus alle ‘natte’ zaken bij elkaar: wel zo prettig) en dan de ‘slaapzaal’, met twee enkele bedden in de lengterichting (uiteraard). Maar: met een van de Engelse afgekeken schuiflattenbodem is het ook zo één groot (meerpersoons)bed.
Boven de zithoek hebben de bovenkastjes een handig aflegvak, elders zijn het steeds volledige kastjes. Boven de tafel zijn twee handige schuifbare leeslampjes aangebracht en drie gelijkvormige lampjes als hoofdverlichting. Een dubbele wandcontactdoos is aangebracht ter hoogte van een aflegruimte. Keurig verzorgd allemaal!
Boven het bed trouwens zijn eveneens twee schuifbare leeslampjes gemonteerd: werkelijk handig, want de een wil misschien nog lezen, de ander niet. Een beetje ongelukkig geplaatst lijken mij de aansluitingen voor de televisie: aan de slaapkamerzijde aan de wand van de toiletruimte. Kriens: “Dat vinden wij ook, want de televisie wordt door ons juist altijd aan de keukenzijde gemonteerd. Maar dat lossen we eenvoudig op met een kabel, netjes weggewerkt.” Montage aan die zijde is nodig, want anders heb je vanaf één zitbank geen zicht op het scherm.

De ruimte onder de beide bedden is van binnenuit toegankelijk (een stevige gasveer helpt je hierbij), aan de voorzijde is bovendien een buitenluik aangebracht dat de ruimte onder het ene bed ontsluit. Door het matras op te tillen heb je gelijk al zicht op de ruimte eronder, dankzij de lattenbodem. Een lattenbodem is licht, comfortabel, maar zorgt ook voor voldoende ventilatie: in een caravan altijd van groot belang. Aan de voorzijde is de (optionele) Truma boiler gemonteerd, met ook de aftapkraantjes. Daarvoor moet je dus wel flink door de knieën: dat moet toch slimmer kunnen… Het aftappen is absoluut nodig om bevriezen te voorkomen. Zelfs een klein laagje water in de boiler leidt al tot onherstelbare schade, vervanging van de boiler is dan de enige oplossing. 

Keuken
De keuken heeft een ruim aanrechtblad met aangename rondingen en een verhoogde ‘bar-inrichting’. De drie gaspitten zijn naast elkaar gelegen, zodat er aan de voorzijde flink wat werkruimte beschikbaar blijft. Erg mooi zijn de drie laden met soft-sluiting. En kijk eens naar de fraaie kraan boven de al even mooie spoelbak van edelstaal ! Zo wordt kokkerellen in de vakantie dubbel leuk. De Dometic koelkast houdt alles op de gewenste bewaartemperatuur. De drie gaskranen (kachel, koken en koelkast) zijn gemakkelijk toegankelijk via de eerste keukenlade.
De sfeer in een caravan wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kleur en het materiaal van hout en stoffering. Knaus heeft hier gekozen voor een relatief lichte kleurstelling, met kunstlederen accenten in het zitgedeelte. Het meubeldecor is altijd ‘Mali Akazie’, voor de stof is er keuze uit drie varianten. De toegangsdeur tot de caravan is uitgerust met een afvalbakje en een soort aflegbakje - voor kleine spulletjes.
In het caravandak zijn twee standaard dakluikjes aangebracht, boven keuken en bed, en optioneel is het Heki II kantel-dakluik boven de zithoek. Dit zorgt voor heerlijk veel daglicht in het woongedeelte. De slaapkamer kan aan het oog worden onttrokken door een schuifwand. Ook fijn tijdens het winterkamperen: een kleinere leefruimte is eerder warm en een frisse slaapkamer is wel zo prettig.
Zoals gezegd: we hebben de Knaus in de laatste restjes sneeuw gefotografeerd. Ook deze caravan is in principe direct geschikt voor wintersport, met rondverwarming, isolatie en afstandsschotjes van het meubilair. Ook de bovenkastjes lijken me ruim voldoende geventileerd. 

Goed ontvangen
Volgens Kriens wordt de Knaus met deze indeling zeer goed ontvangen door het publiek. Tijdens het fotograferen steken regelmatig mensen hun hoofd even om de hoek en zonder uitzondering zijn de reacties positief. Het ruime bed, de keuken en de toiletruimte vallen in goede aarde bij de echtparen die een kijkje kwamen nemen.
Iets om over na te denken is in hoeverre je een indeling wenst met de zithoek achterin. Vaak zal dit betekenen dat je de caravan op een camping met de dissel ‘naar achteren’ wilt zetten. Niets op tegen, maar wel iets om rekening mee te houden. En met een mover eronder natuurlijk geen enkel probleem.
Ik voorspel de Knaus Südwind 460 EU een succesvolle toekomst. De combinatie compact, compleet en twee éénpersoonsbedden draagt daar in belangrijke mate aan bij.

Standaard is de Knaus Südwind uitgerust met onder meer een ALKO onderstel met Euro-Delta as, schokdempers, AKS stabilisator, aluminium hamerslagbeplating voor zijwanden (voor en achter: glad), een 45 liter schoonwatertank, een 108 l Dometic koelkast en een Dometic keramisch cassettetoilet. Een optie is verder nog het winterpakket (vloerverwarming, Truma Ultra Heat, afdekking dissel (€ 823,- extra).

Vorige pagina

Caravantest