Een goed begin van uw vakantie

2012 - Burstner Premio 490 TK

1 januari 2013

Door Paul Descamps - oktober 2012
Net zoals veel andere merken heeft Bürstner behalve de luxe caravans enkele instapmodellen.
De fabrikant uit Kehl legt het accent voor die types voornamelijk op het gewicht en een eenvoudige uitrusting. Dat geeft natuurlijk een flink prijsverschil. Vakantiekriebels koos voor een caravan uit de reeks met een echte kinderkamer, de Premio 490 TK. Hij heeft achterin een rondzit, voorin een stapelbed en treinzit.

Exterieur
Ramen, kofferdeksel en ventilatie roosters zijn donker omkadert en een paar sierlijk gebogen penseelstrepen van de schilder maken van het een frisse verschijning. Voor de zijwanden heeft men aluminium buitenbeplating met hamerslag profiel genomen. Dak, voor- en achterfront zijn glad.
De disselkoffer in het schuine voorfront kan 2 gasflessen en nog veel meer herbergen. Vorig jaar kregen de Premio’s een nieuw ontwikkelde vloer, het zorgt voor een niet geringe gewichtsvermindering. Opvallend zijn de 2 boven elkaar staande ramen aan de rechterkant. Het verraadt de aanwezigheid van stapelbedden. De ontwerpers hebben het onderste venster in een grote omhoog draaiende klep gemonteerd. Openstaand ziet men het bed. Door het bed naar binnen te klappen ontstaat er een garage voor één of twee fietsen.

Interieur
Bij Bürstner houdt men er rekening mee dat er nog altijd gezinnen voor een kampeerformule kiezen. Trouwens de jeugdige bengels doen niets liever dan de vakantie op een camping doorbrengen. Nog voor de ouders het in de gaten hebben hebben ze vrienden en vriendinnen gemaakt waarbij nationaliteit en taal geen rol spelen. Daarom geven we in deze uitgave de voorkeur aan een caravan met een echte kinderkamer. In tegenstelling tot veel andere types waar de stapelbedden nabij de buitendeur staan, hebben de jeugdige bewoners hier vooraan een eigen stek. Het stapelbed en de treinzit behoort tot hun domein. Dikwijls hebben kinderen de onhebbelijke gewoonte om veel te vroeg wakker te worden. In dit interieur kunnen de ouders nog rustig even blijven liggen terwijl de kinderen het speelgoed uit de kast halen zichzelf nog even bezighouden.
De keuze in familie caravans is niet meer zo groot als enkele jaren geleden. Bürstner, echter besteedt nog altijd voldoende aandacht aan geschikte kindercaravans. De Premio 490 TK is een type dat er door de gunstige indeling uit springt. Aan de rechterkant staan de stapelbedden waarvan het onderste, indien nodig omhoog kan klappen en er een ruimte vrijkomt voor een paar fietsen of ander groot materiaal. Ieder bed heeft zijn eigen lampje met schakelaar. Er tegenover is een treinzit voor 2 personen. Zijn er 3 kinderen aan boord dan kan het ’s nachts tot bed worden omgebouwd. Tegen de voorwand is een bovenkast bevestigd en over de hele hoogte van het interieur een speel- of legkast. Helaas is boven de tafel geen lamp. Daar is toch een beetje teveel bezuinigd op het gewicht. Dat er geen schappen in de bovenkasten liggen en wat te weinig in de legkast is aannemelijk, maar geen licht dat gaat te ver.
Speelgoed en ander materiaal kan in de bakken onder de zittingen. De kinderkamer kan men afsluiten met een vouwgordijn. Aansluitend staat de badkamer met er naast de kleerkast. De meterkast heeft daar een vaste plaats en de Truma verwarming zorgt voor een aangename temperatuur tijdens frisse dagen. Naast de kleerkast is er nog een lage kast met erboven de zwenkarm om een vlakscherm tv te bevestigen. Vermoedelijk hielden de architecten er rekening mee dat de kinderen in hun eigen vertrekje of buiten eten want de U-zitgroep achteraan is aan de krappe kant voor 4 of 5 personen. Men moet er bijna op de rand van de kussens zitten om bij de tafel te kunnen. De zittingen zijn tamelijk diep, dat heeft het voordeel dat eronder veel ruimte voor de koffers is. Wel moet men wat voorzichtig zijn met de bagage om de onbeschermde slangen van de verwarming niet te beschadigen.
De zit- en rugkussen, de prijs in aanmerking genomen, zitten goed en de gordijn decorstukken brengen een huiselijke sfeer in de caravan. Helaas blijft het ’s avonds met dat ene lampje beperkt tot wat sfeer verlichting. Tegen de achterwand is nog een bovenkast en links en rechts zijn open legvakken. Grote ramen, geholpen door dakluiken zorgen bij dag voor voldoende licht en ventilatie. Het meubilair in een licht hout decor zorgt voor een frisse en moderne uitstraling.

Keuken
Voor een gezin met kinderen voldoet de keuken aan de meeste vereisten. Het lichte krasvrije aanrecht heeft op een gebruiksvriendelijke hoogte en vooraan een smalle strook als werkblad. Vlees en groenten bereiden voor een gezin vraagt wel wat ruimte en misschien moet nu en dan tafel worden ingeschakeld. Verborgen onder glazen platen zijn er 3 gaspitten en de spoelbak. Onderaan zijn een lade, berg- en koelkast. Boven hebben de kasten zoals te verwachten geen verdelingen en kan men alleen de bodem worden gebruikt.

Badkamer
Tegenover de keuken is de badkamer. Ze is eenvoudig ingericht, alleen de belangrijkste zaken zijn aanwezig. Hoekspiegels zorgen voor leuke beelden. Aan de rechter kant staat het vaste Thetford toilet gebruiksvriendelijk opgesteld. Er boven is nog een goed te gebruiken kast voor toiletgerief.

Tenslotte
Bürstner brengt met de Premio 490 TK een zeer geschikte caravan voor gezinnen met kinderen op de markt. Hier en daar zou het beter kunnen, dat komt door het streven naar minder gewicht en een lage prijs. Met een beetje handigheid zijn de kasten zelf van schapjes te voorzien. Kinderen houden van een eigen plekje in de caravan.

Informatie
Burstner Nederland B.V.
Schutstraat 191-5
7907 CE Hoogeveen
Tel: 0528 234834
www.buerstner.com/nl

Vorige pagina

Caravantest