Een goed begin van uw vakantie

2010 - Rimor Polaris 460 LF

6 juni 2010

Door Paul Descamps - mei 2010
Rimor durft te gokken. Toen de crisis volop toesloeg en de caravanwereld bijna stilstond kwam de Italiaanse fabrikant met een nagelnieuwe caravan, de New Polaris op de markt. Je moet maar durven.
Rimor gaat de strijd aan met 5 modellen. Allen 2,34 m breed en met variërende opbouwlengtes tussen de 4,2 en de 5,3 m. Wij kozen voor de New Polaris 460 LF met Frans bed voorin, een ruim bemeten U zitgroep achteraan en plaats genoeg als gezinscaravan.

Exterieur
Een fabrikant als Rimor hoeft niets meer te leren op het gebied van kampeervoertuigen. Voor de buitenbeplating van de 3 cm dikke wanden is zacht crèmekleurig hagelbestendig polyester gebruikt. Een pittige groen-bruine decoratie en de champagne kleurige rok keurig rond de wielkasten lopend geven de caravan een eigen uitstraling. De dikke hoekprofielen met ingewerkte handgrepen en ronde lichten, eveneens in champagne kleur, contrasteren leuk met het lichte koetswerk. Alle vensters hebben zacht grijze kaders en zijn netjes uitgelijnd op dezelfde hoogte. Het redelijk zware kofferdeksel ondersteund door 2 gasveren gaat ver open, gasflessen omwisselen vraagt dus weinig moeite. Links en rechts in de koffer bevinden zich bergvakken hetgeen handig is voor de kleine spullen die een caravaner meeneemt.
Zoals veel caravanconstructeurs heeft de Italiaan de breedtelichtjes veel te laag geplaatst en daardoor nauwelijks op te merken door tegenliggers. De buitendeur voelt zeer stevig aan en heeft een paar mini bergvakjes. Als de bovenste helft van de buitendeur openstaat kan men het afsluiten met een horgordijn om steek- en bijtbeestjes de weg te versperren. Voor het onderstel koos Rimor voor het AL-KO Euro chassis met 2 hydraulische schokdempers en voor de veiligheid een AKS 2004.

Interieur
Op het gebied van indeling brengt Rimor met deze New Polaris 460 LF niets nieuws. Dat kan ook moeilijk anders want een Fransbed en een U zitgroep is nu eenmaal een zeer populaire uitvoering. In de Polaris 460 LF is genoeg leefruimte voor een gezin met twee kinderen. Zij mogen zelfs ouder dan tieners zijn. Door het keukenblok niet te diep te maken wint men redelijk wat loopruimte en dat merkt je direct bij binnenkomst. Het lichte eikenhout decor aangevuld met een parketmotief verhoogd nog dit gevoel. In de royale zitgroep staat een kanjer van een tafel op één poot. Het blad is verschuifbaar en kan draaien. Als de soep net in de borden is geschept of de koffiekopjes goed zijn gevuld is het oppassen geblazen met het wiebelende tafelblad. Ombouwen tot bed is nogal omslachtig met die losse poot.
Voor de kussens heeft de fabrikant een goede kwaliteit genomen. Een lekker zitcomfort heeft zo zijn charmes in een caravan. Bovendien geven de geruite tekeningen van de overtrekken en het bedsprei een sportief karakter aan het interieur. Er zijn nog andere kussenovertrekken leverbaar als deze niet in de smaak vallen. De inhoud van de zitbanken is niet zo vlot bereikbaar, vooral omdat de zitkussens onder het hoekkussen geklemd zitten. Een kleine luikje kan weggenomen worden om de inhoud van de bakken te bereiken. Eén bak wordt gedeeltelijk ingenomen door een vaste watertank. De hoge bovenkasten aan de achterwand hebben helaas geen schappen, zo gaat veel nuttige bergruimte verloren. Misschien ook wel goed anders neemt men snel te veel mee. Aan de zijkanten hebben ze zilverkleurige rolluikjes en verdelingen met stootranden. Deze rolluiken en de afgeronde onderkanten van de bovenkasten in dezelfde kleur zorgen voor een welkome afwisseling in het vele houtwerk.
Zowel van daglicht als van kunstlicht is de Polaris 460 LF goed voorzien. Daar zorgen de grote ramen voor, typerend voor caravans die in warme landen worden gefabriceerd. Boven de tafel, bed, doorgang en bij de buitendeur zijn spotlampen in het plafond ingebouwd. Nog enkele zwanenhals lampen zorgen voor extra verlichting. Onder het Fransbed vinden we een enorme koffer, dat wordt veroorzaakt doordat het bed op een comfortabele hoogte van 0,65 m ligt en er dus een berg bagage meekan. Oppassen echter want het inhoudelijk gewicht bepaalt voor een groot deel de druk op de kogel. Dus eerst even wegen als de caravan kant en klaar staat!
Met wat moeite kan de matras, dat wordt gedragen door een lattenbodem, aan het voeteinde omhoog. Jammer dat hier geen gasdrukveer is gebruikt. Voor een gemakkelijk toegang is in de zijkant een deurtje en vanaf buiten is ook een toegang voorzien. In de slaapkamer zien we dezelfde hoge bovenkasten, helaas ook zonder schappen. Maar zoals eerder gezegd, misschien is het wel goed want kasten worden gewoonlijk vol geladen en dat zou wel eens te veel van het goede kunnen zijn.

Keuken
De L vormige keuken met een krasvrij aanrecht op een prettige werkhoogte is goed uitgerust. Relatief grote pannen vinden ongehinderd hun plaats op de 3 gaspitten. Daarnaast is een ronde aluminium spoelbak met een witte waterkraan. Rechts in de korte arm van de L zijn open legplanken wat handig is tijdens culinaire bezigheden. Tegen de wand hangt een frivool kruidenrekje waar aan de keukenrol ook een plaatsje vindt. Onderaan is een besteklade en voldoende plaats voor het keukengerief, wel moet een stukje ingeleverd worden voor de wielkast. Tegenover de keuken staat de koelkast op een gebruiksvriendelijk hoogte met ernaast de kleerkast.

Badkamer
Eindelijk eens een ‘echte’ badkamer afgesloten met een deur. In onze testcaravan kon de deur niet dicht, dat bleek een kleine constructiefout. Vooraan staat een vast Thetford toilet, in de hoek is een kwart rond wasbakje gedragen door een kastje met bruine deur. De sproeier van de mooie witte kraan kan men uittrekken tot aan een klem aan het plafond om op die manier een stortbad te kunnen nemen. Een gordijn houdt de spetters binnen. Alle hoeken en kanten zijn nauwgezet afgekit. Handdoek- en wc rolhouder zijn voorzien. Kapstokken is men blijkbaar vergeten.

Tenslotte
De New Polaris 460 LF kan bogen op een degelijke constructie, hij oogt mooi en is keurig afgewerkt. Voor de eerste reeksen houdt Rimor het bij interieurs zonder franjes, maar staat wel garant voor een goed uitgeruste caravan.

Wat vond mevrouw ervan?
- Zij was zeer enthousiast over de afgesloten natte cel
- Een koelkast op ooghoogte is voor haar altijd een pluspunt
- Met de stabiliteit van de tafel was ze niet gelukkig
- Ze mist de schappen in de bovenkasten

Informatie en verkoopadressen Van Slingerland Campers BV
Industriepark Ekkersrijt 3010
5692 CA Son
Tel: 0499 477456
www.vanslingerland.nl

Vorige pagina

Caravantest