Een goed begin van uw vakantie

2012 - Wilk Vida 450 HTD

6 juni 2012

Door Paul Descamps - mei 2012
Dit jaar viert Wilk zijn 60ste verjaardag. Voor de fabrikant aanleiding om een speciaal model uit te brengen. Van buiten zijn de verschillen tussen de Vida actietypes nauwelijks te zien. Het verschil met de standaard uitvoeringen is hoofdzakelijk binnen te vinden en, niet onbelangrijk, het prijskaartje is er een om een heel feestelijk gevoel van te krijgen.
Drie populaire modellen worden aangeboden, de Vida 450 HTD, de Sento 500 DM en de Sento 530 UE. Zijn de grootste en de kleinste bedoeld voor een koppel, in de Sento 500 DM zijn stapelbedden gemonteerd en daarmee geschikt voor een gezin met kinderen. Wij kozen voor de Vida 450 HTD, een caravan waarmee je vlot door het verkeer gaat en met 1300 kg MTM (red. Maximaal Toelaatbare Massa) door veel auto’s te trekken.

Exterieur
Wat koetswerk betreft zijn nagenoeg alle Wilkmodellen hetzelfde. Met slechts hier en daar een paar kleine detail verschillen, zijn de decoratie tekeningen verantwoordelijk voor een zichtbaar onderscheid in de modellen. De actiemodellen zijn van buiten herkenbaar aan een nieuw specifiek jubileumlogo.
Het voorfront, met geïntegreerde disselkoffer, is wat afgerond terwijl het achterfront loodrecht is opgebouwd. De ruime disselkoffer heeft een deksel met autobus scharnier en biedt plaats aan 2 grote gasflessen, het reservewiel en meer. In de robuuste bumper zijn een stel ronde lichten gebouwd. De witte zijwanden, met mini hamerslag profiel, worden onderbroken door getinte ramen. De tweedelige buitendeur heeft aan de binnenzijde een afvalbakje, degelijke afzonderlijke sloten om zowel de bovenste als de onderste te vergrendelen en een venster. Aluminium velgen zorgen bij de actie modellen voor het puntje op de i.

Interieur
Binnentappen in de Vida 450 HTD is genoeg om in vakantiestemming te komen. Daarvoor zorgen het lichte gevlamde houtdecor en de talrijke vensters. Centraal is er genoeg loopruimte om zelfs een paar danspasjes te wagen.
De Vida 450 HTD met Frans-bed leent zich uitstekend voor een koppel dat graag van luxe en voldoende ruimte wil genieten in een vlot te verplaatsen caravan. De kok van dienst wordt niet gehinderd tijdens culinaire bezigheden als er iemand naar de slaapkamer of de zitgroep wil. In de achteraan opgestelde Uzitgroep zijn royale zitplaatsen voor 2 personen, zo nodig is een mede reiziger welkom aan de redelijk grote tafel. De tafel staat los en kan eventueel ook buiten worden gebruikt. De verhouding zit/tafel hoogte is goed. Het nadeel van de al lang bekende 2,30 m brede caravans is dat zittingen van de banken redelijk diep zijn. Comfortabel zitten kan, maar als u tijdens het eten graag een steuntje in de rug heeft dan moet er een flinke kussen aan te pas komen. In de Vida 450 HTD heeft men, slim bedacht, de zit-en rugkussens net zo lang als de kofferdeksels gemaakt. Daardoor hoeft men niet de halve zitgroep overhoop te halen om iets in de bakken te leggen of er uit te halen.
Rondom zijn bovenkasten met mooi uitgevoerde tweekleurige deuren en veer scharnieren die de caravan waarschijnlijk zullen overleven. Onderaan is men een open legvak. In de bovenkast naast de keuken is een radio-cd speler geïnstalleerd.
Dan het licht. Overal zijn lampen aangebracht om ook ’s avonds de kleine lettertjes van kruiswoordpuzzels te kunnen lezen. Worden er een aantal gedimd dan blijft er een sfeervolle verlichting over.
Voorin staat het 1,37 m brede Frans-bed. Twee, met elkaar verbonden, enkele matrassen bieden een fenomenaal slaapcomfort. Door de rechter matras over de andere te kantelen en de lattenboden recht te zetten komt een enorme kofferruimte in beeld. Helemaal voorin neemt de boiler en het elektronisch hart van de Vida 450 HTDenige ruimte in beslag. Er blijft nog genoeg plaats voor bagage over die eveneens vanaf buiten bereikbaar is. Met deze indeling indeling moet men altijd rekening houden met de kogeldruk. Een lege caravan met alleen een reservewiel in de disselkoffer heeft al 55 kg kogeldruk!

Sanitair
Naast het bed bevindt zich het kleinste kamertje. Achter de deur met een drievoudig slot staat tegen de wand een vast Thetford toilet met er boven een wandkast. Een douchebak vormt de vloer want men kan er ook een douche nemen. Hoewel er wel een douche gordijn is heeft men nagelaten de douchebak tegen de wanden af te kitten (!). Tussen kleerkast en het sanitair is het knap uitgewerkte wasgedeelte. Onder het wastafeltje met kunststof waterbak (aluminium kleurig) zijn goed bruikbare kasten voor toiletgerief. Aan de linkerzijde nog een ondiepe kast voor kleinigheden over de volle hoogte. In de hoekspiegels kunnen we ons van drie kanten bewonderen. De antennemast is in de kleerkast geïnstalleerd, net als de ontvanger en de zekeringkasten en voorwaar, er blijft nog voldoende plaats over voor kleren.

Keuken
De Vida 450 HTD is lang genoeg voor een knappe keuken. Er is voldoende bewegingsvrijheid voor de kok en op het beige krasvrije aanrecht genoeg werkoppervlakte. Achteraan bevinden zich drie kookvuren naast elkaar, verborgen onder een glazen plaat. Ernaast is de spoelbak, die eveneens wordt afgedekt met eenzelfde glazen plaat. Boven, min of meer, in een waaiervorm een vierdelige kast verborgen achter evenveel opendraaiende deuren. In drie kasten zien we schappen, één is voor keukenapparaten bedoeld. Daarnaast, achter een gebogen acrylglazen deur, is plaats voor zaken waar bewoners graag mee pronken. Onderaan is een 113 l Thetford koelkast, een besteklade (met daarin de hoofdgasafsluiters) en er onder een kast en nog een smalle draadlade. De waterkraantjes voor de afvoer van het water had men naar onze smaak verder naar achteren moeten plaatsen zodat de hele kastbodem te gebruiken zou zijn.

Tenslotte
Wilk lanceert deze jubileum / actiemodellen met een schitterend interieur. Wie één van de drie actiemodellen aanschaft, kan rekenen op een meer dan complete caravan voor een spotprijs! Zoals we van Wilk gewend zijn, levert de fabrikant altijd keurig afgewerkte caravans af maar aan deze jubileum modellen werd nog eens extra aandacht besteed.

Extra uitrusting bij de prijs inbegrepen
Stoffering / meubelwerk / decorbestikkering
Neuswiel met ingebouwde disselweger
Aluminiumvelgen enkelasser 1300 kg
Gas buitenaansluiting
Multimedia Radio CD met 2 luidsprekers
Sat antenne Kathrein
Dakrailing zonder achtertrap
Stoffering Balance

Beschikaar gesteld door
De Greef Caravan-Recreatie
A. Van Gelderweg 97
5361 CV Grave
Tel 0486 476000
www.degreeff.nl

Informatie
Wilk
Helmut-Knaus-Strasse 1
94118 Jandelsbrunn
Duitsland
Tel: +49(0)8583211
www.wilk.de

Dealers

 • Bruggink Caravans VOF Almelo www.brugginkcravans.nl
 • Vinken Caravans BV Asten www.vinkencaravans.nl
 • Caravancentrum Bosschenhoofd Bosschenhoofd www.ccbosschenhoofd.nl
 • Bruggink Caravans VOF Burculo www.brugginkcravans.nl
 • Caravan Centrum Cromvoirt Cromvoirt www.caravancentrumcromvoirt.nl
 • De Greeff Caravan-Recreatie VOF Grave www.degreeff.nl
 • Frans Stokman BV Heerhugowaard www.fransstokman.nl
 • Caravancentrum Makkum VOF Makkum www.caravancentrum-makkum.nl
 • Caravanbedrijf van der Hoek Oud-Beijerland www.vanderhoekcaravans.nl
 • Caravan Centrum Sloten Sloten www.caravancentrumsloten.nl
 • Caravanbedrijf het Hazenpad Veenendaal www.hazenpad.nl
 • Boer Caravans A28 Wezep www.bca28.nl
 • Van der Slik caravancentrum VOF Zoetermeer www.vanderslik.nl
Vorige pagina

Caravantest