Een goed begin van uw vakantie

2014 - Bürstner Averso 460 TS

5 mei 2014

Willem Laros - maart 2014
Ruim baan voor reizigers
Bij binnenkomst in een nieuwe caravan vorm je je doorgaans direct een mening. Dat lijkt me wel wat, of dat is niks voor mij. Bij het betreden van de Bürstner Averso 460 TS gebeurt dat ook. En meer: hier wil ik liefst direct mee op stap. Heerlijk veel ruimte, comfortabel bed, luxe zithoek, te vergroten tafel, keuken met veel aflegmogelijkheden en kasten en laden, grote hangkast... dit is een caravan voor een stel veelreizigers.

En als het moet kun je er ook met z'n vieren in slapen. Verder is het interieur licht en voorzien van een fraai lichtplan (met LED). De prijs voor dit rijdende feestje: 17.900 euro. De door ons bekeken versie kost net iets meer dan 20.000 euro. En dat is best een serieus bedrag. 

Slaapkamer aan voorzijde
De indeling omvat een vast tweepersoonsbed aan de voorzijde, met daarnaast een douche/toiletruimte (Thetford cassettetoilet) en een aparte wastafel. Met hier opvallend veel kastruimte. Aan het voeteneinde van het bed begint de keuken. Met een groot blad, een apothekerskast, de koelkast uiteraard en drie laden. Met in het keukenblad een rechthoekige gootsteen - let op de mooie, nostalgische mengkraan - en een driepits gasstel. Optioneel zijn de bakoven en een grotere koelkast (160 liter in plaats van 104 liter). De Truma-Therme zorgt voor warm water.

Tegenover de keuken vinden we een opmerkelijk diepe hangkast, met de vertrouwde Truma kachel die ook diverse uitstroomopeningen in het interieur heeft. En dan tenslotte de rondzit, die ook aan de dwarse zijde nog best een serieus zitgedeelte heeft. De rugkussens zijn gemakkelijk afritsbaar - en desnoods door exemplaren met een andere kleur (textiel of kunstleer) te vervangen. Onder de bovenkastjes vinden we hier nog extra aflegruimte voor kleine spulletjes. En: een stopcontact. Handig voor het opladen van wat dan ook.

Apart - en toch zo eenvoudig - is de tafel. Deze is gemakkelijk te vergroten met het deel dat anders het zitkussen tegen de achterzijde draagt. Dat deel wordt uit de lage rails genomen, in de hoge rails geklikt, pootje uitklikken en de verlengde tafel staat. De losse tafel er tegenaan en zie: een spelletje kaart of een lekker diner met zijn vieren is geen (ruimte)probleem meer. Slim! Het interieur ontvangt daglicht middels de ramen rondom en de twee dakluiken, waaronder de Heki Midi boven de keuken.

Het standaard meubeldecor is Amarant, maar de donkerder kleur Noce Prosecco is zonder meerprijs ook leverbaar. Tot de standaarduitrusting behoort ook een LCD TV-houder.

Zwaardere as
Technisch is er op deze Bürstner niets aan te merken. En we komen louter bekende namen tegen: Al-Ko onderstel en koppeling, AKS stabilisator 3004, schokdempers, derde remlicht (in logovorm). De buitenbreedte bedraagt 230 cm, het leeggewicht dik 1100 kg. Ik adviseer af fabriek wel gelijk een zwaardere as te bestellen, om voldoende bagagecapaciteit over te houden. Een verhoging tot maar liefst 1700 kg behoort tot de mogelijkheden, naast 1500 en 1600 kg. Ja, een serieuze trekauto is wel noodzakelijk voor deze 'reis-Bürstner'.

Onder het bed, met lattenbodem en Superflex koudschuimmatras, liggen de vaste 40 liter schoonwatertank en de boiler, met schotten goed beschermd tegen schuivende bagage. Dat zien we wel eens anders! Het bed gaat gemakkelijk omhoog dankzij een gasveer. De waterleidingen liggen centraal, niet tegen de zijwand. Prettig voor wintersportgangers. Woon- en slaapruimte zijn met behulp van een mooi geplooid gordijn visueel van elkaar te scheiden.

Tot de standaard uitrusting behoren verder de disselafdekking, de reservewielhouder in de disselbak en de wielkastisolatie. Opties hier zijn aluminium wielen en verzwaarde uitdraaisteunen. Standaard is de buitenbeplating wit, maar ook zilver is als optie verkrijgbaar. Alle ramen zijn getint, uitzetbaar en voorzien van een combirollo. De hordeur in ‘onze’ wagen is optioneel, maar wel zeer praktisch. De toegangsdeur bestaat uit één stuk: geen gedeelde deur dus en ook geen raam. De schakelaar van de LED-voortentlamp bevindt zich bij de deur: jammer dat er geen bewegingsmelder in zit!

Compleet
Ik ben best enthousiast over deze caravan. Het is geen instapmodel: Bürstner richt zich met deze caravan op het stel dat er zeer regelmatig met de caravan op uittrekt. In alle seizoenen. De Averso is standaard al behoorlijk compleet: je kunt er direct mee op pad. Apart verkrijgbaar is een winterpakket. Dan zijn de afvoerleidingen geïsoleerd en verwarmd, de twee gasflessen worden voorzien van een automatische omschakeling, er wordt een elektrische vloerverwarming aangelegd en de Truma kachel krijgt een Ultraheat (dus elektrisch) element. De pakketprijs bedraagt 1585 euro (besparing 734 euro ten opzichte van losse aanschaf): doen, als je van wintersport met de caravan houdt! En natuurlijk is het ook prettig in voor- en naseizoen.

Bürstner Nederland BV, www.buerstner.com/nl

Vorige pagina

Caravantest