Een goed begin van uw vakantie

2015 - Bürstner 450 Truffo Ros

8 augustus 2015

Lichter en ook lichter…
Bürstner Premio 450 TS ‘Truffo Ros’
2015 - Willem Laros
Er zijn twee indelingen van de Bürstner Premio met het pakket “Truffo Ros”: de hier nader bekeken 450 TS en de grotere, van een stapelbed voorziene 520 TK. Uiterlijk zijn de Truffo Ros-typen gemakkelijk van de ’gewone’ Premio te onderscheiden: het interieur is een stuk lichter van kleur dankzij het Truffo Ros meubeldecor.

Maar: dat zijn niet de enige kenmerken van de Truffo Ros. Deze specials zijn namelijk ook nog eens voorzien van een - eendelige - toegangsdeur met raam, hor en afvalhouder, een TV-houder, een combicontactdoos buiten voor 230V, 12V en TV-aansluiting, ringverwarming en een boiler. Met een pakketprijs van €555,- word je zo eigenaar van een wel heel complete caravan, klaar voor vertrek! Extra in ‘ons’ exemplaar is nog het reservewiel (€198,-). Met alle overige kosten (rijklaar maken en transport samen goed voor €1.000,-!) bedraagt de eindprijs hier €16.603,-.

Laag gewicht
Laten we eerst eens om deze Bürstner heen lopen, in de showroom van de Greeff in Grave. We zien een traditioneel type caravan, met een paar extra’s. Inderdaad, een raam in de deur vind je lang niet in elke caravan, zeker niet in deze prijsklasse. En het grijze blokje achter in de zijwand is de aansluiting voor de TV-antenne, gecombineerd met een 230V en 12V aansluiting. De roosters voor de koelkast bevinden zich niet aan de voortentzijde: altijd prettig. Aan die ‘achterkant’ vinden we verder het bagageluik en de wateraansluiting. De ramen zijn vierkant of rechthoekig, de illustraties op de zijwanden zijn bescheiden maar wel herkenbaar. Aan de voorzijde - hier is de slaapkamer - vinden we geen raam. Beetje jammer, als je ’s morgens nog wat wil ‘opwarmen’ met de zon in je gezicht.
De verzwaarde uitdraaisteunen zijn standaard. De dissel is open: buiten en binnen vinden we meer zaken die positief bijdragen aan het gewicht (935 kg rijklaar).

We gaan naar binnen. Want daar vinden we de grootste veranderingen in deze Truffo Ros versie van de Premio 450 TS. Niet zozeer in de indeling als wel in de kleurstelling: het Truffo Ros meubeldecor is plezierig licht en geeft deze Bürstner een zonnige uitstraling. Het standaard decor is donkerder, chiquer. Het is een kwestie van smaak (en leeftijd?) welke de voorkeur heeft. Al is het complete pakket Truffo Ros natuurlijk sowieso aantrekkelijk. De deur bevindt zich achter de as: altijd de achterpootjes uitdraaien dus bij een niet aan de trekhaak vastzittende caravan. Direct naast de deur is een kapstokje (met één haak…), een spiegel en een lectuurbakje.

Slapen doe je in de Premio 450 TS aan de voorzijde, met een raam in de zijwand. Slapen en wonen zijn van elkaar visueel te scheiden door een - licht, wellicht wat besmettelijk - gordijn. Boven het hoofd hebben de bewoners twee plankjes voor het wegleggen van kleine spulletjes. Ook aan het hoofdeinde is nog ruimte, helaas geen wandcontactdoos (opladen telefoons, tabletten). Rechts van het tweepersoonsbed zijn de toiletruimte - met draaibaar toilet, open kastje en twee spotjes op een rails - en een aparte wastafel. Naast de toegangsdeur is de hangkast met daaronder de Truma kachel, aangesloten op de ringverwarming. Tegenover de deur is de L-vormige keuken en de gehele achterzijde van de caravan wordt in beslag genomen door de zithoek. De indeling is dus even traditioneel als functioneel. Ja, de zithoek is simpel om te bouwen tot extra slaapruimte, bijvoorbeeld voor af en toe meereizende (klein)kinderen.

Tijdloos
De kleurstelling van stof en meubeldecor is tijdloos. De kussens laten zich simpel van de kunstleren ondergrond afritsen. De vitrages laten zich in gedeelte wegschuiven voor meer of minder zicht naar buiten (en binnen…). Het keukenblok is voorzien van slechts één lade en twee kastjes (één breed en één hoog/smal), plus de koelkast uiteraard. Natuurlijk heeft dit allemaal te maken met de gewenste gewichtsbesparing. Daarom ook zijn er in de zijwand boven het bed geen kastjes bovenin, maar alleen een plank. Het werkblad van de keuken is iets te vergroten met een scharnierend deel. Natuurlijk heeft de Bürstner een driepits gasstel en een gootsteen, geïntegreerd in één ‘inleg’ van het keukenblad. Er heerst overigens zeker geen overschot aan wandcontactdozen in de Bürstner…

Kastjes zijn er gelukkig wel rondom boven de zithoek. Recht boven de tafel is een plafonnière gemonteerd met drie spotjes: aan (lees)licht geen gebrek dus. Boven de keuken is in deze Truffo Ros-uitvoering voorzien in een TV-houder, met de mogelijkheid het beeldscherm naar zithoek of bedzijde te draaien. Niet in gebruik is de tv onzichtbaar opgeborgen in het dichte kastje.

Onbeschermd
De bagageruimte onder het bed is van buiten toegankelijk via een luik en van binnenuit door het optillen van matras en lattenbodem - slim dat je slechts de helft van matras en lattenbodem hoeft op te tillen. Hier zijn ook de kraantjes voor het (noodzakelijke!) aftappen van de boiler als de caravan in de winterstalling gaat.
Watertank en boiler zijn helaas wel zonder enige bescherming onder het bed gemonteerd: schuivende bagage (stoelen, tafel, frame voortent) kan zo gemakkelijk schade veroorzaken. Iets om bij het inpakken terdege rekening mee te houden!

Bürstner ziet de gemiddelde auto steeds kleiner worden en haakt hierop in met een prettig lichte caravan. In twee betekenissen zelfs: licht in gewicht en licht van kleur. Natuurlijk gaat dit eerste ten koste van ‘voorzieningen’: minder kastjes, geen disselafdekking, (te) weinig wandcontactdozen. Daar staat een vriendelijk prijskaartje tegenover. De intensieve kampeerder zal wellicht verder willen kijken. Maar voor enkele weken zomervakantie en een weekje voor- en najaar is deze Bürstner 450 TS Truffo Ros een slimme aankoop.
Alleen die centrale lichtschakelaar, genoemd in de omschrijving: die hebben dealer de Greeff en ik niet kunnen vinden.

Bürstner Nederland BV
Tel: 0528 234834 en www.buerstner.com/nl

Vorige pagina

Caravantest