Een goed begin van uw vakantie

2009 - Chateau Calista 450 FHU

1 januari 2011

Door Paul Descamps - juni 2009
Tot vreugde van veel caravanners is Chateau terug van weg geweest. Hij heeft nog dezelfde uitstraling van vroeger en is op een aantal punten veranderd en verbeterd.


Tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2008 werden de nieuwe Chateau caravans aan het publiek voorgesteld. De fabricatie gebeurt nu bij Kip Caravans in Hoogeveen. In grote lijnen is het concept overgenomen. Het exterieur is op enkele punten aangepast zonder de karakteristieke eigenschappen van Chateau te verliezen. Het voorfront is gemoderniseerd en de typische uitvoering met 3 vensters blijft behouden. Alle ramen zijn iets donkerder getint, de flanken zijn onveranderd. Aan de achterzijde is een geheel nieuw achterpaneel gemonteerd met geïntegreerde lichten. Het interieur is volledig in nieuwe kleuren uitgevoerd met voor het meubilair een Calva Appel houttekening onderbroken door roomwitte profielen. Voorlopig zullen 4 Calista modellen voor scherpe prijzen op de markt worden gebracht.
De 400 TZF, de kleinste, heeft een opbouwlengte van 4,62 m, een treinzit en een dwars geplaatst vast tweepersoonsbed. Prijs 15.100 euro.
De 450 FHU en de 450 UHF hebben een opbouw van 5,22 m en kosten 16.350 euro. Ze hebben bijna een identieke indeling met een Fransbed en een U zitgroep. Alleen heeft de eerste het bed voorin en de andere achterain, de keuken is in beide caravans aan de rechterkant.
Voor de 5,54 m lange 480 DE moet men 17.200 euro voorzie. Deze caravan, met 2 afzonderlijke enkele bedden, is uiterst geschikt voor een paar.


Exterieur
De huidige Chateau Calista 450 FHU is een mooie en moderne caravan. De zijwanden bleven behouden, voor en achter kreeg de caravan een nieuw front in gladde kunststof. Vooraan een driedelig raam en het deksel van de kofferbak volgt mooi de rondingen van het front. Zoals we regelmatig opmerken zijn hier ook de breedtelichten veel te laag gemonteerd. In het achterfront zorgt het reliëf voor een stabielere indruk. Een stel lichtblokken brengt licht in de duisternis. We vragen ons af waarom het derde remlicht niet boven het venster is geplaatst. Zoals het nu is geplaatst heeft het weinig toegevoegde waarde.

Interieur
De Calista 450 FHU is uitgerust met achterin een Fransbed en voorin een U zitgroep. Door het ontbreken van hoge kasten of een wand langs de keukenzijde krijgt men een ruime indruk. Dat wordt nog geaccentueerd door de talrijke vensters. Dat vooraan de buitenste delen van het drievoudig raam niet te zien zijn valt niet eens op.
Voor de montage van de meubels heeft men Calva Appel decor genomen, een houtsoort met een warme bruin/rode tint en dit wordt onderbroken door roomwitte profielen aan de onderkant van de bovenkasten. Aan de bedzijde hebben de bovenkasten open legvakken. Jammer dat er niet een paar kasten uitgerust zijn met schappen voor een betere verdeling van de kleine zaken. Bergruimte is er voldoende. Onder het bed is een grote koffer zowel van binnen als van buiten bereikbaar. Dan zijn er nog de koffers onder de comfortabele zitbanken.
Zowel bij dag als bij nacht is er voldoende licht. Daglicht komt binnen door de talrijke vensters en de dakluiken. Bij avond zorgen drie regelbare spotjes in de plafondlamp voor 3 heldere lichtkringen op tafel. Als aanvulling zijn er in de vier hoeken van het interieur regelbare spotlichten aangebracht.

Keuken
Uitgevoerd in 3 kleuren mogen we de keuken gerust het pronkstuk van de Calista noemen. De bovenkast en de wanden hebben het warme houtdecor, het dikke aanrecht heeft een graniettekening met een geïntegreerd gasstel, met 3 op een redelijke afstand van elkaar staande gaspitten. Spoelbak en gasstel worden met een donkere glazen plaat afgedekt.
Onderaan zien we de koelkast en de laden met witte voorfronten.

Badkamer
Eigenlijk maakt de badkamer deel uit van het slaapgedeelte. Ze staat naast de kleerkast en is met de witte deuren een mooi stukje meubilair. Verborgen achter een deur naast het bed staat een vast Thetford toilet met achteraan een kunststofwand met geïntegreerde kasten, vakken en spiegels.

Tenslotte
De Calista 450 FHU is keurig afgewerkt en het is er aangenaam vertoeven. Hij heeft voldoende laadvermogen en volgt, eigen aan Chateau, gedwee het trekkend voertuig. Voor 16.350 euro krijgt men een goed product.

Informatie en verkoopadressen
Kip Nederland
A.G. Belstraat 4
7900 AB Hoogeveen
Tel: 0528 288888
www.kipnederland.nl

Beschikbaar gestel door
De Vossenhoek Caravan en Recreatie
Industriestraat 3
4715 RL Rucphen
Tel: 0165 343053
www.vossenhoek.com

 

 

Vorige pagina

Caravantest