Een goed begin van uw vakantie

2013 - LMC Musica 470 E

11 november 2013

Caravan die klinkt als een klok
Willem Laros - 2013 

Heerlijke caravans, van LMC. Altijd als ik er een betreed vind ik een LMC mooi, degelijk en zelfs wel wat chique. Uit een bezoek aan de fabriek herinner ik mij de degelijke bouwwijze en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Nee, op reis gaan met een LMC is bepaald geen straf.

De opbouwtechniek van elke LMC is een verhaal apart. Zo heeft een Lord Münsterland Caravan een hagelbestendig GFK dak, front en achterwand. De lijst met opties is verder zodanig lang dat je geheel naar eigen wens je LMC kunt samenstellen. Mits je de fabriek de tijd geeft om deze vervolgens te bouwen: gemiddeld staat daar een maand of twee voor.

Slim luikje
Aan de buitenzijde vallen op de brede hoeklijsten, de fraai afgewerkte disselkast (met aluminium ribbelplaat op de bodem) , het slimme luikje om even de gasflessen open en dicht de draaien zonder de dissel te openen (fietsenrek!) en, in ons testmodel, het extra grote bagageluik (100 x 42 cm) onder het bed. De toegangsdeur is stevig, deelbaar en voorzien van raam en een stevig Secur-veiligheidsdeurslot. Ook de stabilisator is standaard.
De Musica 470 E heeft een traditionele indeling met enkele kleine 'afwijkingen'. Aan de voorzijde vinden we twee enkele bedden, die in een handomdraai met een - meegeleverd - kussen en een uittrekbare lattenbodem tot een groot vierkant slaapmatras kan worden omgetoverd. Standaard zit er geen voorraam in dit type, maar het kan wel worden besteld – zoals in onze testcaravan het geval is. In het midden liggen tegenover elkaar de badkamer en de keuken, en achterin is 'de zitkamer', met twee banken tegenover elkaar. Hier dus niet de gebruikelijke rondzit, die in veel gevallen toch amper als zodanig te gebruiken is, maar twee goed te gebruiken en comfortabele banken aan een stevige tafel die aan de achterwand is vastgemaakt. Een enkele dealer kan de tafel op verzoek zelfs inkorten, voor nog meer bewegingsruimte in het centrum van het interieur. En natuurlijk kan de tafel zakken voor extra slaapplekken.

De bedden zijn uiteraard omhoog te klappen, waardoor de bagageruimte eronder toegankelijk wordt. En dan zie je hoe LMC dat aanpakt: de gasdrukveren hiervoor zitten aan een stevige constructie vast. In de bankkasten is een dunne, maar wel degelijk dubbele bodem. Daar sluit condensvorming volledig uit: zeker buiten de zomerperiode een groot voordeel! Onze testcaravan is bovendien voorzien van het winterpakket, met o.a. vloerverwarming en extra isolatie, waardoor ook in de winter condens geen enkele kans krijgt. De kleine opstaande rand rondom blijkt wat zwak: in ‘onze’ testcaravan was deze tijdens het rijden door de schuivende bagage beschadigd.

Donker aanrechtblad
De keuken is voorzien van een Dometic koelkast, drie gaspitten, drie grote laden met een 'soft-sluiting' en een fraai donker aanrechtblad, dat een extra ronding boven het bed heeft. Hier kan een tv worden gemonteerd, maar je kunt er ook je waterkoker of koffiezetter plaatsen. Het smaakvolle donkere blad komen we trouwens ook weer in de badkamer tegen. De keuken aan deze kant van de caravan houdt wel in dat de koelkastroosters aan de zijde van de voortent zitten en de open deur de roosters gedeeltelijk ‘bedekt’. In warme zomers komt dat de koeling in de koelkast niet ten goede. Overigens zien we steeds vaker een luifel: dan speelt dit ‘probleem’ minder. De indeling houdt ook in dat de zithoek achterin de caravan is geplaatst. Dus zul je vaak met de dissel naar voren een standplaats op willen rijden: een mover is dus gewenst! (En sowieso bijzonder aangenaam…)

Rondom overal kastjes: aan opbergruimte geen gebrek. In de zitkamer is rondom ook een aflegplankje onder de kastjes aangebracht: ideaal op de camping om even wat spulletjes te parkeren (boek, telefoon, tijdschrift, spel). De banken zitten buitengewoon comfortabel. De hangkast is boven de - nieuwste Truma - kachel.

Afzuigkap
In het hagelbestendige dak van de LMC zit niet alleen een aangenaam groot dakluik, maar vinden we ook nog eens twee kleine dakluiken in de woonruimte en een in de natte cel. De standaard afzuigkap boven de gaspitten is dus misschien wel wat overbodig, behalve in de winter. Naast de dakluiken voor en achter zijn twee spotjes aangebracht. Sowieso aan licht geen gebrek in deze Musica!

De slaapkamer bestaat uit twee bedden in de lengte, met de instap in het midden. Tegen de voorwand is een knus nachtkastje geplaatst en ook in de vensterbank (raam optioneel) kunnen spulletjes worden neergelegd. Het oogt allemaal erg smaakvol en uitnodigend! Boven beide bedden is een leeslampje aangebracht. Vanuit het nachtkastje kun je een lattenbodem uittrekken om hier één groot bed te produceren.
De toiletruimte is al even smaakvol ingericht als de rest. Het donkere accent rond de wastafel, kastjes, rekjes, verlichting: er is werkelijk niets op aan te merken!

De serie Musica omvat 17 indelingsvarianten

LMC Caravans in Haaksbergen Tel: 053 5737435 en www.lmc-caravan.com
Met dank aan Caravan Centrum Meerkerk, www.caravancentrummeerkerk.nl

Vorige pagina

Caravantest